De Cameron Highlands is één van de bekendste trekpleisters in Maleisië. Het ligt 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur en 90 kilometer uit de buurt van Ipoh. Het is een oud hill station met bergtoppen, groene heuvels, theeplantages, kleine stadjes en watervallen. Kortom; een schitterende regio die iedereen gezien moet hebben.

Cameron Highlands; korte intro

Wie naar de Cameron Highlands reist zal merken dat de temperatuur hier een stuk lager ligt dan in de rest van Maleisië. Het wordt hier zelden warmer dan 21 graden of kouder dan 10 graden. Dit is ook de reden dat de Engelsen in de koloniale tijd hier het liefst hun tijd doorbrachten. Je vindt in het gebied dan ook veel gebouwen in de oud-Britse stijl. Het gebied is dan ook vernoemd naar William Cameron, een Britse expeditieleider.

TIP – de bus vanuit Kuala Lumpur naar Cameron Highlands kost maar 35RM (€6,85) p.p.

Door de koele omgeving vertrokken veel kolonisten naar deze regio en werd het steeds populairder. Men kwam er ook achter dat je hier perfect thee en groente kon verbouwen. Iets waar de Cameron Highlands vandaag de dag bekend om staat. Je vindt er overigens niet alleen maar thee- en groenteplantages. Zo heb je er bijvoorbeeld nog een Chinese tempel en een vlinderboerderij.

Cameron Highlands

Veel reizigers komen nu naar de Cameron Highlands voor dezelfde reden als de Engelse destijds. Na zweten in de jungle en duiken aan de kust zijn de Cameron Highlands een welkome verkoeling. Trekkings, thee proeven, ontspannen of het bezoeken van plaatselijke plantages zijn hier dagelijkse bezigheden.

Tips voor het bezoeken van Cameron Highlands

De Cameron Highlands wordt ook wel ‘Malaysia’s Green Bowl’ genoemd en liggen op zo’n 1.300 tot 1.829 meter hoogte. De meeste toeristen die richting de Cameron Highlands reizen doen dit via een tour, maar wij raden om op eigen gelegenheid te reizen. Er rijden dagelijks bussen richting de highlands vanaf Kuala Lumpur en Penang.

1. huur een scooter

Veel reizigers die wij ontmoette tijdens ons verblijf in de Cameron Highlands boekte een tour. Met zo’n tour ga je vervolgens langs de meest bekende bezienswaardigheden van Cameron Highlands. Denk aan theeplantages en Strawberry farms. Je hebt de keus tussen een tour van een paar uur tot een paar dagen. Dit is misschien makkelijk als je beperkte tijd hebt.

Heb je genoeg tijd? Huur dan een scooter. Alles bij de Cameron Highlands is goed aangegeven en de afstanden zijn prima af te leggen met de brommer. Het geeft je veel meer vrijheid en alle tijd om op je eigen tempo al het moois te verkennen.

TIP ♥ – een scooter huren kost je 35RM tot 50RM (€7 tot €10) en kan overal in de stad (Tanah Rata). Een helm is verplicht!

2. Bezoek de theeplantages

De smaragdgroene theeplantages de Cameron Highlands zijn behoorlijk indrukwekkend. Dit gebied ligt ongeveer 1.600 meter boven zeeniveau, waardoor het veel makkelijker is om thee hier te laten groeien. Er is een overvloed aan thee winkels en plantages om te bezoekers. Er is niks beter dan genieten van een kop thee met ongelooflijke uitzichten.

Maar welke plantages moet je bezoeken? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want er zijn er nogal wat. We hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet.

Het Tea House van Cameron Valley

Het Tea House van Cameron Valley is een van de bekendste theeplantages. Het theehuis staat hoog boven een prachtige plantage, met een onverharde weg die afwendt naar de prachtige groene velden. Het theehuis verkoopt thee in allerlei smaken en maten, maar ook koffie en verse cake. Er is ook een cadeau- en souvenirwinkel, die fruit, windklokken, t-shirts, en meer verkoopt.

Bij de balie kun je een bandje kopen waarmee je toegang krijgt tot de theeplantages. Hier kun je dan zo lang lopen als je zelf wil. Het is een leuke ervaring om door de theeplantages te lopen en alles van dicht bij mee te maken.

TIP ♥ – bestel een thee en ga op het terras zitten waar je prachtig uitzicht hebt over de theeplantages (zie foto)

Cameron Highlands

Je kunt ook de plantages in

Cameron Highlands

Uitzicht vanaf het cafe

Sungai Palas BOH Tea Estate

Sungai Palas BOH Tea Estate ligt ten noorden van Tanah Rata (en Brinchang) en is de bekendste theeplantage van de Cameron Highlands. Dat betekent dat je hier ook de meeste toeristen vindt. Maar die zijn snel vergeten als je de schitterende groene theeplantages ziet. Het is de grootste theeplantage in de regio en naast de plantage vind je hier ook een cafe die een mooi panoramisch uitzicht biedt over de plantages.

TIP ♥ – De weg naar het Sungai Palas BOH Tea Estate is misschien nog wel mooier dan de plantages zelf. Onderweg kom je langs prachtige view points met schitterend uitzicht over de heuvels gevuld met theeplantages. We raden aan met de brommer naar de Sungai Palas BOH Tea Estate te komen.

Hoe kom je er?

De plantages liggen in een geïsoleerde vallei ver van de hoofdweg, met toegang via een smalle route langs bungalows, bossen en boerderijen. De weg begint links na de Butterfly Garden op de hoofdweg, tegenover Ee Teng Gu Bee Farm. LET OP – want het is niet heel duidelijk aangegeven. Na korte, bochtige weg heb je ineens uitzicht over een prachtige uitgestrekte theevelden die over de vallei liggen.

Het is gesloten op maandag!

TIP ♥ – bij het Ee Teng Gu Bee Farm sla je links af. Je volgt de Route 432 totdat je reachts afbuigt bij een T-splitsing naar de theeplantages. Als bij die T-splitsing links af slaat richting Mt. Brinchang en het Mossy Forest kom je ook bij prachtige theevelden.

Cameron Highlands
Cameron Highlands

Uitzicht vanaf de bekendste theeplantage

Fairlie Estate Boh Tea Center (Habu Boh Tea Center)

Dit vonden wij veruit de mooiste theeplantage. En gek genoeg kwamen we hier bijna geen andere toeristen tegen. Dat komt omdat het iets verder van Tanah Rata ligt en je dus een stukje moet rijden. Deze plantage ligt in het dorp Habu in Ringlet. Vandaar dat het ook wel Habu Boh Tea Centre wordt genoemd. De weg naar de deze theeplantages is echt adembenemend. In heel Cameron Highlands ga je het niet mooier vinden dan hier. Vergeleken met Sungei Palas, is het Fairlie Estate veel minder druk.

Je hebt er een cafe met een souvenirwinkel. Daarachter ligt een fabriek en een heuvel dat dient als viewpoint voor de prachtige vallei. Zeker een aanrader!

TIP ♥ – De theefabriek, die veel groter is dan die van Sungei Palas, is gebouwd in 1935. Er worden nog steeds rondleidingen gegeven. Hiervoor moet je je melden in het cafe. Volgens de info produceert deze fabriek 1,25 miljoen kilo thee per jaar!

Hoe kom je er?

Om dit theecenter te bereiken,volg je Route 59 richting Habu. Vlak voor Habu sla je links af op Jalan Boh, de weg die door de Highlands Apiary Farm loopt. Een kronkelende brengt je tot het de theeplantage. Het is geopend vanaf 8:30 uur.

Cameron Highlands
Cameron Highlands

De velden zijn hier het groenst

3. Ga hiken door de regio

Cameron Highlands is de thuisbasis van veel verschillende wandelpaden, allemaal op loopafstand van Tanah Rata. Een van de beste paden om te lopen is Path 10. Het ligt achter de Oly Apartments en leidt naar de top van de Gunung Jasar.

De klim is prime te doen en ligt grotendeels in de schaduw waardoor het aangenaam koel is. Het pad is bedekt met trappenachtige takken, waardoor het makkelijk is voor wandelaars om naar de top te komen.

TIP ♥ – er zijn 13 verschillende paden om uit te kiezen, elk met verschillende moeilijkheidsgraden en bezienswaardigheden langs de weg.

4. Neem een kookles

Een kookles is een leuke bezigheid als je de plantages al hebt gezien, of als het de hele dag regent. Dat gebeurd hier namelijk nog wel eens. Kooklessen in de stad bieden zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten. Je leert traditionele Maleisische en Indiase gerechten te maken.

Je kookt met verschillende ingrediënten en je kunt ook aangeven wat je wil maken. Het eten is heerlijk en voor ongeveer 10RM heb je al een maaltijd, maar je kunt dus ook je eigen maaltijd koken. Een leuke ervaring voor de reizigers die al een tijdje niet meer in de keuken hebben gestaan.

5. Ga naar Mt. Brinchang & Mossy Forest

Als je richting de Sungai Palas BOH Tea Estate kun je in plaats van links ook rechts afslaan richting Mt. Brinchang en het Mossy Forrest. Aan het eind van de weg ligt de top van Brinchang op ongeveer 2.000 meter hoogte. Je vindt hier ook een observatietoren waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de hele regio.

Wij zijn hier met de scooter heen gereden, maar je kunt er ook heen lopen. Het begin van de route is aan de andere kant van de stad Brinchang. Als je eenmaal op de goede weg zit (richting Sungai Palas) volgt de route vanzelf. Het is zo’n 2 uur lopen. Je loopt door mooie theevelden en het uitzicht is wederom schitterend.

TIP ♥ – onderweg kom je langs het Mossy Forest. Het is een klein bos met bijzondere bomen. Niet super speciaal, maar als je toch op weg bent kun je makkelijk even langs. Entree is gratis.

Cameron Highlands

Het Mossy Forest 

Cameron Highlands

Uitzicht vanaf Mt. Brinchang  

6. Bezoek een Strawberry Farm

Hou je van aardbeien? Dan zit je hier goed. Cameron Highlands is naast veel theeplantages ook bekend vanwege de aardbei boerderijen. Veel van de aardbeienzaden in Cameron Highlands worden vanuit Nederland geïmporteerd. De aardbeien zijn heerlijk en groeien het hele jaar door in dit gebied. Je vindt geen andere aardbeien in Maleisië, omdat het weer in Cameron Highlands het mogelijk maakt om te groeien in tegenstelling tot andere delen van het land.

TIP ♥ – Enkele bekende boerderijen zijn Big Red Strawberry Farm en Raaju Hill Strawberry Farm. Veel van deze aardbeienboerderijen geven gratis monsters en serveren ook heerlijke aardbeien juice en milkshakes.

7. Of een Butterfly Farm

Het bezoeken van een Butterfly Farm is een leuke afwisseling van de theeplantages. Het is niet heel groot, maar de vlinders die je in de tuin ziet zijn best bijzonder. Er leven honderden soorten vlinders. Naast vlinders hebben ze ook insecten. Veel daarvan heb je waarschijnlijk nog nooit gezien en zie je liever ook niet :)

TIP ♥ – toegangskosten zijn erg goedkoop, ongeveer €1.

Cameron Highlands

Tours boeken in Cameron Highlands

In de Cameron Highlands zijn heel veel tours te boeken. Wij vonden het niet nodig om een tour te boeken omdat we het leuker vinden om zelfstandig rond te reizen. Maar wij hadden ook 3 volle dagen hier en dus genoeg tijd om alles zelf te ontdekken.

Mocht je die tijd niet hebben dan is een georganiseerde tour misschien een betere optie. Je ziet dan in een dag of 2 dagen alle highlights van de regio. Daarnaast zijn de meeste tours niet heel duur.

Welke tours kun je boeken?

Heel veel. Bij elke accommodatie, cafe of touroperator hangen posters buiten waarop de verschillende tours worden aangeboden. Je hoeft er niet lang naar te zoeken. Bijna alle tours zijn in de basis hetzelfde. Het loont om wat rond te vragen om de beste prijs te krijgen. Een overzicht.

 • Country Side Tour – je gaat langs Rose Centre, Strawberry Farm, Butterfly Farm, BOH theeplantages, Honey Bee Farm, Market Square en een tempel. Het is een halve dag. Kosten: 25RM (€5);
 • Mossy Forrest – je gaat naar de uitkijktoren van Mt. Brinchang, het Mossy Forrest, je doet een jungle trekking, gaat langs de BOH theeplantages en naar een Butterfly Farm. Het is een halve dag. Kosten: 50RM (€10);
 • Highlands Sunrise Discovery – bij deze tour ga je voor zonsopkomst naar de theeplantages (mooi!). Daarnaat ga je naar Mt. Brinchang, het Mossy Forest en de BOH theeplantages. Het is een halve dag. Kosten: 40 RM (€7,85);
 • Highlands Full Day Discovery – het eerste deel van de dag is hetzelfde als de Sunrise Discovery tour. Het tweede deel ga je naar de Rose Valley, Time Tunnel, Strawberry farms en een tempel. Het is een hele dag. Kosten: 80 RM (€15);
 • Agro Delight Tour – deze tour is gerecht op de tuinen natuur, niet op de theeplantages. Je gaat onder andere naar Cactus Point, een Strawberry Farm, Lavendel Farm en nog een aantal (bloemen) velden. Het is een halve dag. Kosten: 60 RM (€12);
 • Amazing Rafflesia Discovery – de Rafflesia is de grootste bloem ter wereld en die kun je hier bekijken! Bij deze tour ga je naar de Rafflesia Flower Farm en doe je onder andere een jungle trekking en uiteraard de BOH Theeplantages. Het is een hele dag. Kosten: 80 RM (€15).

TIP – bezoek de website van Cameron Highlands voor leuke tours

Accommodatie Tanah Rata

Tanah Rata is het belangrijkste dorp in de regio. Bijna alle reizigers verblijven hier om vanaf hier de omgeving te verkennen. In Tanah Rata vind je dan ook de meeste accommodatie. In principe is vooraf reserveren niet nodig, tenzij je graag in een specifiek hotel of hostel wil verblijven in het hoogseizoen.

Wij verbleven in Hillview Inn, net buiten het centrum. Een prima hotel, maar niet super. De meeste accommodatie vind je langs Jalan (weg) 59. Dat is de hoofdweg die door het stadje loopt. Aan deze straat vind je ook de meeste restaurants, bars, massage-winkels en cafe’s.

Buiten Tanah Rata

Andere mooie accommodatie zijn onder andere Moonriver Lodge. Deze lodge ligt in de weelderige bergen van Sigar Highlands. Ontspan in een van de hangmatten en geniet van de rustgevende uitzichten door de tuin en de hooglanden. Verder heb je nog The Lakehouse Cameron Highlands. Laat je betoveren in een sprookjesachtige omgeving in het landhuis in Tudor-stijl. Het landhuis ligt in de ‘The Valley of Eternal Spring’, aan een meer en met uitzicht op de groende heuvels en de rustige bossen. Het ligt op 10 minuten rijden van Tanah Rata en Ringlet.

TIP ♥ – privekamers beginnen bij zo’n €10 tot €15 per nacht in budget hotels. Check Booking.com voor andere accommodatie.

Hoe kom je er?

De Cameron Highlands zijn heel makkelijk te bereiken. Zo kost een bus vanuit Kuala Lumpur 35RM (€6,85). De bus doet er zo’n 3,5 uur over. Alle bussen vertrekken vanaf het TBS Station (Terminal Bersepadu Selatan) en gaan richting het Tanah Rata bus terminal. Je kunt de bustickets kopen bij je accommodatie, op het busstation en zelfs online.

Wij kwamen zelf vanuit Taman Negara naar de Highlands. Vanuit daar zijn we met een minivan vertrokken. Die minivan kostte ons 35RM per persoon, en we waren de enige in de minivan!

Online boeken

Sinds kort kun je je hele reis ook online plannen via 12GoAsia. Een super handige website waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken. Gebruik de onderstaanden zoekbox om de actuele prijzen en opties te bekijken.

Beste reistijd

Het is hier normaal gesproken heel druk tijdens de schoolvakanties, weekenden en feestdagen. In het hoogseizoen zijn er veel files en is het op de toeristische plekken heel erg druk. Daarnaast raden we aan om de  Cameron Highlands in het weekend te bezoeken, zodat je de beroemde nachtmarkt in Brinchang kunt bezoeken.

De beste tijd om Cameron Highlands te bezoeken is tijdens het hoogseizoen. Met zegt dat dit de maanden december tot en met februari zijn omdat de temperatuur dan laag is er en relatief weinig regen valt, maar eigenlijk kun je deze regio het hele jaar door bezoeken.

TIP ♥ – alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt in april (2016).

Cameron Highlands

Locatie Cameron Highlands

Wat wij vinden:
 • 8.6/10
  Azië Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

De Cameron Highlands is één van de bekendste trekpleisters in Maleisië. Het is een indrukwekkende regio vol met theeplantages. Huur een brommer en verken de groene heuvels met prachtige uitzichten.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

4
 1. Kimberley

  Hoi Ties en Sjoerd, hebben jullie zelf een tour gedaan in de Cameron Highlands? Wij twijfelen heel erg of we niet zelf gewoon op pad gaan of dat we toch een tour gaan doen.

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Kimberly,

   Wij hebben een tour gedaan bij de Cameron Highlands, Ties heeft een scooter gehuurd. Het kan beide. Het voordeel van een tour is dat je niet hoef te zoeken en dat je uitleg krijgt van de gids.
   Het voordeel van een scooter huren is dat je zelf alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je zelf wil.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Lieven

  Hoi!

  Over een maand ga ik naar Maleisië. Ik ben van plan om vanuit Taman Negara naar de Cameron Highlands te gaan. Ik zie dat jullie hiervoor de minivan hebben genomen. Hebben jullie deze van tevoren geboekt of in Taman Negara zelf?

  Groetjes,
  Lieven

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Lieven,

   deze hebben wij in Taman Negara zelf geboekt. Er zit een kantoortje op een van de drijvende boten en anders kun je het ook bij je accommodatie navragen.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.