Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Ipoh

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 21 februari, 2020

Ipoh is niet de grootste stad van Maleisië maar wel één van de mooiste. Ipoh staat vol met koloniale gebouwen en oude herenhuizen. De stad doet dan ook totaal niet Aziatisch aan en dat is juist wel even lekker. De stad dankt zijn elegante uitstraling aan de rijkdom die het had in de Kinta Vallei. Het was ooit namelijk één van de rijkste steden in heel Zuid-Oost Azië. Hoewel de meeste mensen hier kom vanwege de doorreis naar de Cameron Highlands is de stad veel meer dan een ‘toegangspoort’. Het is één van de mooiste steden in Maleisië.

Ipoh

De stad heeft ongeveer 700.000 inwoners en is daarmee vergelijkbaar met Rotterdam. Het wordt ook wel de ‘De stad van de miljonairs’ genoemd. Dit komt vanwege het rijke verleden maar ook vanwege de rijke inwoners die er vandaag de dag nog wonen.

Dit is de hoofdstad van Perak en ligt in de Kinta Vallei en is beroemd geworden door de handel in tin. Naast het feit dat de stad schitterende ouden gebouwen en tempels heeft heeft het ook bijzonder vriendelijke inwoners en staat de keuken hier bekend als één van de beste in heel Maleisië.

De naam Ipoh

De stad dankt zijn naam aan de ‘pokok Ipoh’ boom. Een boom die hier in de regio groeit. De oorspronkelijke bevolking gebruikte het giftige sap van deze boom voor de jacht. De stad werd in 1800 gesticht aan de oever van de Kinta rivier.

Rond het begin van de twintigste eeuw kwamen de Britten hier om tin te verhandelen. Er werden mijnen aangelegd om de tin te verwerken. In de Tweede Wereldoorlog speelde het ook een belangrijke rol. De Japanners vestigde zich hier en de stad werd steeds meer bezocht door mensen vanwege het goede nachtleven, het lekkere eten en de vele theaters.

Sam Poh Tong

Highlights Ipoh

De vele prachtige, koloniale, gebouwen in de stad is de grootste bezienswaardigheid van de stad. Wat bijzonder is aan de stad is dat het naast ‘Westerse’ gebouwen ook veel Chinese tempels zijn in de stad. Het zijn de meest prachtige tempels die allemaal het bezoeken waard zijn.

De bekendste zijn de Perak Tong, de Kek Lok Tong en de Sam Poh Tong.

Sam Poh Tong

De Sam Poh ligt niet in de stad zelf maar vijf kilometer erbuiten. Het is misschien wel de bekendste highlights van Ipoh. Het is een indrukwekkende tempel en grootste grotten tempel van Maleisië. Je bereikt de tempel na een klim van 246 treden.

De tempel is ontstaan doordat er een monnik in 1890 in deze grot zijn meditatiecentrum en huis maakte. Hij deed dit 20 jaar. Vandaag de dag zijn er nog steeds monniken te vinden. Een andere highlight in de buurt van Ipoh is Kellie’s Castle. Dit indrukwekkende bouwwerk is zeker een bezoek waard.

Bereikbaarheid Ipoh

De meeste reizigers komen hier op doorreis. De stad is dan ook goed bereikbaar. Het ligt op de route van Kuala Lumpur naar Penang waardoor eigenlijk elke bus stopt hier. Waar je ook heen wel, op welk tijdstip van de dag ook. Je komt altijd uit of in Ipoh.

Naast de bus is de stad ook bereikbaar met de trein. Het treinstation is overigens één van de opvallendste gebouwen in Ipoh. Je kan ook naar Ipoh vliegen. Er gaan genoeg binnenlandse vluchten.

Locatie Ipoh

Wat wij vinden:
  • 7.2/10
    Azië Expert - 7.2/10
7.2/10

Samenvatting

Ipoh is niet de grootste stad van Maleisië maar wel één van de mooiste. Ipoh staat vol met koloniale gebouwen en oude herenhuizen. De stad doet dan ook totaal niet Aziatisch aan en dat is juist wel even lekker. De stad dankt zijn elegante uitstraling aan de rijkdom die het had in de Kinta Vallei!

Meer lezen over Maleisië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder