Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Kuala Lumpur

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 25 juni, 2019

Kuala Lumpur, ook wel KL genoemd, is de hoofdstad van Maleisië maar veel meer dan een hoofdstad alleen. Als stad is Kuala Lumpur uitgegroeid tot een metropool waar de hoogste en meest moderne wolkenkrabbers uit Zuidoost Azië zij aan zij staan met oude tempels en moskeeën. Het is een internationale stad met verschillende culturen en nationaliteiten en staat bekend als één van de groenste steden in Zuidoost-Azië.

Onze ervaringen in Kuala Lumpur

Voor een hoofdstad wonen er niet veel mensen; zo’n 2,3 miljoen. Vrij weinig voor een hoofdstad. In Hanoi (Vietnam), wonen al 6,5 miljoen mensen. Hoewel je wel degelijk in een metropool loopt heeft de stad zo zijn charme. Cappuccino drinken in een winkelcentrum of eten in één van de bekende hawkerstalls (food stalls), lokale marktjes aflopen of shoppen in ’s werelds modernste winkels. In Kuala Lumpur is het geen probleem.

TIP ♥ – China Town en Little India in Kuala Lumpur zijn de leukste wijken om te verblijven

Wat vonden wij van KL?

Kuala Lumpur is geen stad die bovenaan je to-do lijstje prijkt. Tenminste… niet bij ons. Toch heeft de stad ons in meerdere opzichten positief verrast. Wij zijn er nu meerdere keren geweest en elke keer ontdek je weer nieuwe leuke dingen. Jalan Alor, de bekendste straat van de stad is geweldig, maar er is zo veel meer te zien!

Reisgids Maleisie

Reisgids Maleisië

 • 3 exclusieve routes (die niet op internet staan);
 • Tips over hoe je van A naar B reist;
 • Informatie over het overnachten en eten;
 • Tips over budget en kosten;
 • Altijd up-to-date en 100% digitaal;
Kuala Lumpur

 De Petronas Towers 

10x leuke dingen om te doen in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, de bruisende hoofdstad van Maleisië, is een dynamische stad met winkelcentra, historische gebouwen uit het koloniale tijdperk, een indrukwekkende skyline en leuke winkelstraatjes. Het is door de multiculturele samenleving een van de meest veelzijdige steden in Azië.

Wij hebben de 10 leukste en beste dingen om te doen in Kuala Lumpur op een rij gezet.

#1 Wandel door de bekendste straat; Jalan Alor

Jalan Alor is de straat van Kuala Lumpur. Wat Khao San Road voor Bangkok is, is Jalan Alor voor Kuala Lumpur.  Het staat vooral bekend om de nachtmarkt. Dit wordt ook wel de Jalan Alor Food Street genoemd en is een levendige plek waar je alle soorten culinaire kunstukjes kunt proeven.

Het draait hier vooral om Aziatische snacks en het is een bekende verzamelplek voor veel reizigers. Als je alleen reist is dit een goede plek om andere reizigers te leren kennen. Het is een gezellige straat met kleurrijke verlichting, eindeloze rijen kraampjes en rode Chinese lantaarns die in de bomen worden opgehangen. Het is alleen ’s avonds open. Overdag is het een beetje verlaten.

TIP ♥ –  afhankelijk van verschillende kraampjes en restaurants moet je hier zijn tussen 17.00 uur en 24:00 uur.

#2 Shoppen in Petaling Street Market

Iedereen die in Kuala Lumpur is geweest kent Petaling Street. Waar je bij Jalan Alor vooral lekker kunt eten, kun je hier ongekend goed shoppen. Het is een bekend winkelgebied, waar je voornamelijk Adidos en Hike merken vindt (nee dat zijn geen typefoutjes ;) )  De hele straat transformeert in een leuke avondmarkt, met honderden kraampjes die allerlei dingen verkopen tegen spotgoedkope prijzen.

Petaling Street staat boordevol winkels en kraampjes. Het is een leuke straat waar je vooral handtassen, horloges, kleren en schoenen vindt. Uiteraard zijn het allemaal imitatie producten, maar dat maakt het niet minder leuk om hier te shoppen. Het is daarom ook erg populair bij backpackers die hier goedkoop hun backpack kunnen bijvullen.

TIP ♥ – onderhandel over de prijzen!

Kuala Lumpur

Gezelligheid op Jalan Alor

#3 Bezoek de Petronas Towers

De bekendste torens in Kuala Lumpur. De Petronas Towers zijn een soort nationaal erfgoed geworden. Iedereen lijkt ze te kennen. Toen ze in 1998 gebouwd werden waren het de hoogste gebouwen ter wereld. En met 452 meter zijn ze zeker niet klein, maar niet meer de hoogste ter wereld. Uiteraard kun je de torens in.

De twee identieke torens zijn door een luchtbrug met elkaar verbonden. Deze brug light tussen de 41e en 42e verdieping. Hier komen veel toeristen maar de brug is eigenlijk bedoeld om in geval van brand  naar de andere toren te komen. De torens herbergen ook een gigantische winkelcentrum; Suria KLCC en beschikken over een observatiedek, gelegen op de 86e verdieping, met adembenemende uitzichten op de stad.

Kuala Lumpur Tower

En andere toren die je kan bezoeken is de Kuala Lumpur Tower. Je vindt er een ronddraaiend restaurant op 282 meter hoogte en de toren dient ook nog als een communicatietoren, een observatorium voor islamitische astronomie en een basejump punt.

TIP ♥ – de torens zijn open van 9:00 tot 21:00 en entree kost RM80 (€17)

#4 Ga naar de Thean Hou Temple

Een van de oudste en grootste boeddhistische tempels in Zuidoost-Azië is de Thean Hou-tempel. De tempel dateert uit 1894, toen de Chinese Hainanese gemeenschap Kuala Lumpur hun thuis maakte. Het is een heiligdom voor Guan Yin, de Goddess of Mercy en vandaag de dag nog steeds een belangrijke plaats van aanbidding.

Het is een gigantische tempel die zich bevindt op de top van een heuvel. Vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht op de tempel. Wat echter nog mooier is, is deze tempel in de avond bezoeken wanneer de lantaarns worden aangestoken en de tempel net een sprookje lijkt.

Kuala Lumpur

 De Petronas Towers 

Kuala Lumpur

De Thean Hou-tempel

#5 Bezoek Merdeka Square

Merdeka Square is het bekendste plein in Kuala Lumpur, een iconisch oriëntatiepunt voor Maleisiërs. Het is een historisch plein waar veel is gebeurd en waar nog steeds jaarlijks de National Day Parade wordt gehouden om de onafhankelijkheid te vieren.

Het plein is mooi, maar wat vooral is he toog springt is het Sultan Abdul Samad Building. Een imposant gebouw waarin het Ministerie van Informatie, Communicatie en Cultuur van Maleisië is gevestigd. De klokkentoren hier, vaak de ‘Big Ben van Maleisië’ genoemd, werd gebouwd tussen 1894 en 1896 toen de stad onder de heerschappij van de Britten was.

Het is een van de weinig plekken waar je niet bent omringd door wolkenkrabbers, hoewel je deze wel ziet staan vanaf hier. In de avond is het gebouw mooi verlicht en overdag vind je er veel locals die komen chillen op het grasveld voor het plein.

#6 Check de schitterende Sri Mahamariamman tempel

Dit is, naar onze mening, de mooiste tempel van de stad. Het is gebouwd in 1873 en daarmee de oudste hindoe-structuur in Maleisië. De gopuram, die de monumentale toren van de hindoegoden is, is het eerste ding dat hier het oog springt. Er zijn namelijk weinig tempels zo gedetailleerd als deze.

Het is een indrukwekkende toren van bijna 23 meter hoog en is versierd met afbeeldingen van hindoegoden gebeeldhouwd door Zuid-Indiase ambachtslieden. Binnenin in tempel bevinden zich een soort binnenplaats waar wordt gebeden en eromheen vind je allerlei kleine beelden. Check ook zeker de rijkelijk versierde plafonds!

TIP ♥ – je betaald geen entree voor deze tempel

Kuala Lumpur

Merdeka Square

Kuala Lumpur

De Sri Mahamariamman-tempel

Kuala Lumpur

De Sri Mahamariamman-tempel

#7 Bezoek een van de moskeeën

Maleisië is voor een groot deel een islamitisch land. Dit is goed te merken in het dagelijks leven. Zo serveren veel restaurants geen varkensvlees, maar ook in het straatbeeld zie je dit vaak terug. In Kuala Lumpur staan er bijvoorbeeld twee bekende moskeeën; de Masjid Negara en Masjid Jamek.

Masjid Negara

De Masjid Negara is de Nationale Moskee. Er kunnen 15.000(!) mensen in en het heeft een bijzondere bouwstijl. Je vindt er een grote gebedsruimte met 48 kleinere koepels eromheen gebouwd. Deze moskee is gebouwd op 13 hectare grond en volgens velen doet deze moskee denken aan de Grote Moskee in Mekka.

Masjid Jamek

Masjid Jamek moskee, ook bekend als Vrijdagmoskee, is iets kleiner, maar wordt beschouwd als de oudste islamitische gebedshuizen in Kuala Lumpur. Het biedt uitzicht op de Klang-rivier. Dit is tevens de meest fotogenieke moskeeën in de stad.

De moskee werd gebouwd in 1907 door de Britse architect Arthur Benison Hubback en was het belangrijkste centrum van aanbidding voor de moslimgemeenschap tot de Masjid Negara (Nationale Moskee) dit overnam in 1965.

#8 Ga naar de Lake Gardens

De Lake Gardens liggen zuidwest van China Town. Het is een 92 hectare groot gebied met, niet verrassend, prachtige tuinen. Naast de mooie tuinen vindt je hier ook nog het Kuala Lumpur Bird Park, de absolute highlights van de Lake Gardens. Er zitten hier ongeveer 200 soorten vogels!

Kuala Lumpur

De Lake Garden

#9 Bezoek de Kuan Ti Temple

Vlak naast Petaling Street vind je de Kuan Ti Temple, een 121 jaar oude taoïstische tempel en een oase van rust als je net van Petaling komt. Het gebouw is moeiljk te missen dankzij de felrode kleuren. Het is, net als bij de Sri Mahamariamman moeilijk voor te stellen dat het midden in de stad ligt.

Deze tempel is opgedragen aan Guandi, de taoïstische god van oorlog en literatuur. Je vindt er ook een groot beeld van Guandi aan de achterkant van de tempel. Binnen in de tempel vind je een klein pleintje waar vooral locals wierook aansteken om de god gunstig te stemmen.

Bij het altaar voor het standbeeld van Guandi vind je een beroemd zwaard en een speer. Locals geloven dat Guandi’s wapens speciale krachten hebben en dat ze gezegend zullen worden door het wapen driemaal te aanraken of op te tillen. De tempel staat ook bekend als Guan Di Temple, let daar op met navigeren.

TIP ♥ – de tempel is geopend van 07:00 tot 19:00 uur. Entree is gratis.

Kuala Lumpur

Overnachten Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een wereldstad met letterlijk duizenden mogelijkheden om te overnachten. De hele stad ligt bezaaid met hotels, hostels en guesthouses. Van de meest luxe hotelketens tot kleine, familie gerunde hostels. Reserveren is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als Kuala Lumpur je eerste bestemming in Maleisië is.

Je hoeft dan niet te zoeken naar accommodatie en kan in de taxi stappen en naar je hotel of hostel rijden.

China Town

Chinatown is een van de leukere wijken om te slapen. Je vindt er veel bezienswaardigheden, heerlijk eten en genoeg accommodatie. Dit is ook het deel van de stad waar de bekende straat Jalan Petaling ligt.

TIP ♥ – wij sliepen hier in Swiss Inn. Niet de goedkoopste optie (€25 voor privé kamer), maar zeker niet de duurste. Grote, schone kamers en als je naar buiten stapt sta je gelijk midden in Jalan Petaling. Het hart van ChinaTown. Super gezellig!

Bukit Bintang

Bukit Bintang is de andere bekende buurt van Kuala Lumpur. Hier vind je weer de bekende nightmarket van Jalan Alor waar je ’s avonds heerlijk kunt eten. Verder vind je hier winkelcentra, hotels, restaurants en nachtclubs. Dankzij de centrale locatie is het ook een van de populairdere wijken.

TIP ♥ – check Booking.com voor accommodatie in Bukit Bintang

Beste reistijd

De beste maanden om de grootste delen van Maleisië te bezoeken zijn de maanden maart tot en met oktober. Het is dan nog steeds afhankelijk van waar je bent. Hou er rekening mee dat het in de maanden november tot en met februari het meest regentin Maleisië.

Maleisië bezoeken net ná het regenseizoen is ook een goede optie. Dit biedt het beste van beide werelden, met een groen landschap en indrukwekkende watervallen, terwijl het niet te warm is.

De beste maanden om de westkust te verkennen is tussen januari en maart. Kuala Lumpur is beter in onze zomermaanden. Kuala Lumpur kan het hele jaar bezocht worden aangezien er niet veel verschil zit tussen regenval. In onze zomermaanden is het wel erg druk.

TIP ♥ – meer lees je op onze pagina over de beste reistijd Maleisië

Locatie Kuala Lumpur

Wat wij vinden;
 • 8.2/10
  Azië Expert - 8.2/10
8.2/10

Samenvatting

Kuala Lumpur, ook wel KL genoemd, is de hoofdstad van Maleisië maar tevens veel meer dan een hoofdstad alleen. Kuala Lumpur is een stad die is uitgegroeid tot een metropool waar de hoogste en meest moderne wolkenkrabbers uit ZuidOost Azië zij aan zij staan met oude tempels en moskeeën.

Verzenden
User Review
5 (1 vote)

1 comment

 1. Sjoerd - Reis Expert Post author

  Daar heb je helemaal gelijk in Flores. Foutje van onze redactie :) Ik ga het aanpassen. bedankt voor het meedenken.

  Groeten,
  Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.