Kuala Lumpur, ook wel KL genoemd, is de hoofdstad van Maleisië maar tevens veel meer dan een hoofdstad alleen. Kuala Lumpur is een stad die is uitgegroeid tot een metropool waar de hoogste en meest moderne wolkenkrabbers uit ZuidOost Azië zij aan zij staan met oude tempels en moskeeën. Het is een internationale stad met verschillende culturen en nationaliteiten en staat daarnaast bekend als één van de groenste steden in Zuid-Oost Azië.

Kuala Lumpur

Voor een hoofdstad wonen er niet veel mensen; zo’n 2,3 miljoen. Vrij weinig voor een hoofdstad. In Hanoi (Vietnam), wat niet eens een hoofdstad is, wonen al 6,5 miljoen mensen. Hoewel je wel degelijk in een metropool loopt heeft de stad ook zo zijn charme. Cappuccino drinken in een winkelcentrum of eten in één van de bekende hawkerstalls (food stalls), lokale marktjes aflopen of shoppen in ’s werelds modernste winkels; in Kuala Lumpur is het geen probleem.

China Town en Little India in Kuala Lumpur zijn de leukste wijken om te verblijven

Wat meteen opvalt in Kuala Lumpur (en tevens heel Maleisië) zijn de verschillende nationaliteiten die hier wonen en hebben geholpen de stad te maken zoals die vandaag de dag is. Maleiers, Chinezen goudzoekers, Indiase migranten en Britten; elke groep heeft zijn stempel gedrukt op de hoofdstad waardoor je een grote veelzijdigheid vindt in het eten, de winkels en uitgaansgelegenheden. Deze verschillende nationaliteiten kwamen allemaal naar Kuala Lumpur vanwege de tin die hier gevonden werd. De naam Kuala Lumpur betekend ook wel ‘modderige samenloop van rivieren’, niet bepaald een romantische naam.

Kuala Lumpur by night met de Petronas Towers op de achtergrond

Kuala Lumpur toen en nu

In 1896 werd Kuala Lumpur uitgeroepen tot de hoofdstad van Maleisië. De stad was destijds pas veertig jaar oud! Tussen 1913 en 1957 viel Maleisië onder Brits bestuur. Je ziet in de stad dan ook veel Britse bouwwerken. De laatste jaren is de stad enorm hard gegroeid en heeft het daarnaast veel gedaan aan het groene aspect. Waar je in Beijing in een dikke laag smog loopt of in Ho Chi Minh door scooters omver wordt gereden is Kuala Lumpur erg schoon. Iets wat in Azië best bijzonder is.

Naast de oude gebouwen die van grote culturele waarde zijn heeft Kuala Lumpur ook nog een aantal modernere gebouwen. De bekendste hiervan zijn uiteraard de Petronas Twin Towers. Google Kuala Lumpur en je vindt bijna altijd een foto van de Petronas Twin Towers. Met 452 meter zijn deze gebouwen zelfs nog een tijdje de hoogste gebouwen ter wereld geweest. Dat ze van hoogbouw houden in Kuala Lumpur is goed te zien in de stad. Naast de Petronas Twin Towers heb je namelijk ook nog de 421 meter hoge Menara Kuala Lumpur, ook wel KL-toren.

 Petronas Towers 

Bezienswaardigheden Kuala Lumpur

In Kuala Lumpur vind je gelukkig ook nog andere dingen dan alleen moderne of oude gebouwen. Zo kunnen de vrouwen zich goed uit leven in één van de vele shoppingmalls. Daarnaast is de Central Market een leuke highlight in de stad! Het is zo’n typische, levendige Aziatische markt waar je werkelijk van alles kan vinden. Je vindt hier zijde-, kleden, handwerk, antiek, specerijenstalletjes etc.

China Town

China Town is een leuk gedeelte van de stad, misschien wel de leukste. Je vindt hier allerlei bezienswaardigheden in de Chinese stijl. Mocht je hier verblijven vindt je onder andere de eeuwenoude Sze Ya Temple, één van de oudste tempels in Kuala Lumpur. Wat echter bekender is, is Jalan Petaling en Central Market. Jalan Petaling is een straat waar veel marktjes staan, een soort Khao San Road in Bangkok. Central Market is een overdekte markt waar van alles te koop is. Je vindt hier ook leuke accommodatie (zie hier onder) waar je kunt overnachten. Zeker de moeite waard!

Petronas Towers

De bekendste torens in Kuala Lumpur. De Petronas Towers zijn een soort nationaal erfgoed geworden. Iederen lijkt ze te kennen. Toen ze in 1998 gebouwd werden waren het de hoogste gebouwen ter wereld. En met 452 meter zijn ze zeker niet klein maar niet meer de hoogste ter wereld. Uiteraard kun je de torens in. De twee identieke torens zijn door een luchtbrug met elkaar verbonden. Deze brug light tussen de 41e en 42e verdieping. Hier komen veel toeristen maar de brug is eigenlijk bedoeld om in geval van brand  naar de andere toren te komen.

Lees meer informatie over wat er allemaal te doen is in Chinatown op de deze website!

Moskeeën

Maleisië is voor een groot deel een islamitisch land. Dit is goed te merken in het dagelijks leven. Zo serveren veel restaurants geen varkensvlees. Maar ook in het straatbeeld zie je dit vaak terug. In Kuala Lumpur staan er bijvoorbeeld twee bekende moskeeën; de Masjid Negara en Masjid Jamek. De Masjid Negara is de Nationale Moskee. Er kunnen 13.000(!) mensen in en het heeft een bijzondere bouwstijl. De Masjid Jamek is iets kleiner maar heeft een kenmerkende bouw. Het is één van de oudste moskeeën van het land en zeker het bezoeken waard.

Lake Gardens

De Lake Gardens liggen zuidwest van China Town. Het is een 92 hectare groot gebied met, niet verrassend, prachtige tuinen. Naast de mooie tuinen vindt je hier ook nog het Kuala Lumpur Bird Park, de absolute highlights van de Lake Gardens. Er zitten hier ongeveer 200 soorten vogels! Andere bezienswaardigheden in de stad zijn bijvoorbeeld nog de Thean Hou Temple en de Batu Caves.

Overnachten Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een wereldstad met letterlijk duizenden mogelijkheden om te overnachten. De hele stad ligt bezaaid met hotels, hostels en guesthouses. Van de meest luxe hotelketens tot kleine, familie gerunde hostels. Reserveren is niet noodzakelijk maar wel aan te raden als Kuala Lumpur je eerste bestemming in Maleisië is. Je hoeft dan niet te zoeken naar accommodatie en kan in de taxi stappen en naar je hotel of hostel rijden. De leukste wijken om in te slapen zijn China Town en Little India. Hier is het meeste te doen en zien voor toeristen. Vanaf deze wijk kun je met een taxi vrij eenvoudig en goedkoop de stad verkennen.

Swiss Inn

Wij hebben hele goede ervaringen met Swiss Inn. Ligt aan Jalan Petaling (China Town). Schone en mooie kamers.

Pacific Express Hotel

Een redelijk nieuw hotel naast Central Market (China Town). Het zwembad op het dak is een mooie toevoeging!

Rainforest Hotel

Rainforest Hotel Chinatown biedt stijlvol ingerichte kamers met airconditioning, en ligt op 5 minuten lopen van Chinatown.

Locatie Kuala Lumpur

Wat wij vinden;
  • Azië Expert

Samenvatting

Kuala Lumpur, ook wel KL genoemd, is de hoofdstad van Maleisië maar tevens veel meer dan een hoofdstad alleen. Kuala Lumpur is een stad die is uitgegroeid tot een metropool waar de hoogste en meest moderne wolkenkrabbers uit ZuidOost Azië zij aan zij staan met oude tempels en moskeeën.

4.2
User Rating 0 (0 votes)
Sending

Stel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.