Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Sandakan

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 16 januari, 2020

Sandakan is met 400.000 inwoners de tweede stad van Sabah. Het heeft niet de dynamiek van de grootste stad op Sabah; Kota Kinabalu. In tegenstelling tot deze stad voelt Sandakan als een klein sfeervol stadje. Het heeft geen bruisend centrum of een ongekend nachtleven. De stad dient meer als toegangspoort tot enkele schitterende natuurparken een paar prachtige eilanden.

Sandakan

Sandakan is geen stad waar je dagen rond blijft hangen. De stad is vooral een startpunt voor mooie avonturen in de prachtige omgeving. De stad is groot geworden vanwege de houtkap. Het was ooit een belangrijke havenstad die een grote rol in Borneo’s geschiedenis speelde. Dat is vandaag duidelijk terug te zien in het straatbeeld met religieuze relikwieën en prachtige koloniale huizen.

De stad werd in 1879 gesticht, daarvoor was er alleen een nederzetting die geplaatst was door de Duitsers. Het heette dan ook Kampung German.  Zij bouwde deze nederzetting aan de Sulu zee om makkelijk en snel wapens te kunnen leveren aan de sultan van Sulu. Nadat de Duitsers weg waren werd in 1884 de stad Sandakan gekozen als hoofdstad van Sabah.

Groeiende stad

De stad groeide steeds sneller omdat er handelaren vanuit de hele wereld afkwamen op de gunstige ligging en de vele handelsactiviteiten hier. Eén van de bekendste feiten uit de geschiedenis van Sandakan is echter de gruwelijke Death March. Bezetters dwongen in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog 2.400 krijgsgevangen tot een moordende mars door het oerwoud.

Van de 2.400 gevangen overleefde slechts 6 personen deze verschrikkelijke tocht. Het Death March Monument herinnert je aan deze bizarre tocht.

Sandakan

Bezienswaardigheden Sandakan

De meeste reizigers komen in Sandakan als doortocht naar één van de prachtige natuurparken of eilanden in de omgeving. De stad zelf heeft echter ook een aantal bezienswaardigheden. De Death March Monument is hier één van. Andere zijn de grote markt van Sandakan waar je werkelijk van alles kan kopen.

Er is ook een tempel; de Phu Jih Shih tempel en een aantal kerken, waaronder de St. Michael kathedraal, All Angels kathedraal. De bekendste highlight in de buurt is echter het Sepilok orang-oetan opvangcentrum. Dit is één van de bekendste highlights van Maleisië.

Daarnaast kan je vanuit de stad nog enkele mooie plekken bezoeken als Turtle Island National Park en Sukau Rainforest Lodge. Sandakan is overigens makkelijk te bereiken vanuit Kota Kinabalu. In 45 minuten vlieg je vanuit Kota Kinabalu naar Sandakan.

Sandakan

Locatie

Wat wij vinden:
 • Azië Expert
4

Samenvatting

Sandakan is met 400.000 inwoners de tweede stad van Sabah. Het heeft niet de dynamiek van de grootste stad op Sabah; Kota Kinabalu. In tegenstelling tot deze stad voelt Sandakan als een klein sfeervol stadje. Het heeft geen bruisend centrum of een ongekend nachtleven. De stad dient meer als toegangspoort tot enkele schitterende natuurparken een paar prachtige eilanden

2 comments

 1. sandra

  Hallo ik zou graag naar Sandakan willen reizen maar als je via de site van de overheid kijkt wat betreft veiligheid raden zij het af.
  Hoe staan jullie hier tegen over. Het zou gaan om te reizen met ons gezin (14 jarige en 13 jarige + ouders) in april 2019 ?

  1. Sjoerd - Reis Expert Post author

   Hoi Sandra,

   Als je persoonlijk advies van één van onze Reis-Experts wil kan je ons een kop koffie trakteren in de webshop. Daar kan je tevens je vraag kwijt en dan gaan wij gelijk voor je aan de slag.

   Alvast bedankt.

   Reisgroet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken