Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Tun Sakaran

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 16 januari, 2020

Ga je naar Maleisië, dan kun je ervoor kiezen jouw rondreis uit te breiden met een bezoek aan Tun Sakaran Marine Park. Dit park is een beschermd eiland dat bij Maleisië hoort. Je kunt hier heerlijk relaxen, maar er is ook heel wat te doen op het prachtige eiland. Het is een prachtig gebied en een gebied waar nog maar weinig mensen komen!

Tun Sakaran is een paradijs op aarde

Tun Sakaran is een Marine Park van zo’n 35.000 hectare groot. Dit is de perfecte plek voor natuurliefhebbers, cultuurzoekers, snorkelaars, wandelaars en duikers. Toeristen kunnen wandelen, de Sea Gypsies ontmoeten, duiken, snorkelen en vogels kijken.

En dan hebben we het nog niet eens over de oogstrelende omgeving gehad. Er zijn weinig plekken in Maleisië mooier dan Tun Sakaran.

Je vindt hier prachtige witte stranden en een kristalheldere zee, waar je heerlijk in kunt zwemmen en bovendien prachtig in kunt duiken.  Omdat het niet zo druk is op het beschermde eiland, kun je optimaal van de pracht en praal van Tun Sakaran Marine Park genieten.

Tun Sakaran
Tun Sakaran

6x leuke dingen om te doen

Veel reizigers komen hier niet. Het is ook nog niet zo toeristisch. Het park ligt in de Darvel Bay, vlak bij de bekende stat Semporna. Dit is ook de toegangspoort tot de regio. Veel reizigers kiezen er voor om in deze regio naar Sipadan of Mabul eiland te gaan (ook mooi), maar Tun Sakaran is echt een stuk mooier en veel minder toeristisch.

De natuur is hier nog ongerept en het wordt door veel biologen zelfs vergeleken met het Great Barrier Reef in Australië. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Ga duiken of snorkelen

Heb je genoeg gerelaxt op het strand, dan raden wij je aan een duik te organiseren in de kristalheldere zee rond het park. Er zijn diverse duikscholen gevestigd op het eiland en de duikleraren van deze duikscholen nemen je graag mee de zee in.

Onder water zie je niet alleen kleurrijke vissen, zeesterren en schildpadden, maar ook prachtige koraalriffen.

En omdat het water rond Tun Sakaran Marine Park vrij rustig is, kun je hier als beginnende duiker ook prima duiken. Het staat niet voor niets bekend als een van de beste plekken van Maleisië om te duiken.

TIP ♥ – de beste tijd om te duiken is van maart tot en met oktober. Meer over de beste duiklocaties lees je hier.

#2 Eiland hoppen

Het Tun Sakaran Marine Park wordt ook wel het Semporna Island Park genoemd en bestaat in totaal uit 8 eilanden en 2 grote riffen. Het is zonde om maar een eiland te bezoeken als je hier bent. Een populaire activiteit is dan ook het hoppen tussen verschillende eilanden.

 • Bohey Dulang – dit het populairste eiland in het marine park met veel activiteiten;
 • Bodgaya – is verbonden met Bohey Dulang en het grootste eiland in het marine park;
 • Maiga – een mooi klein eilandje gelegen tussen Sibuan en Selakan;
 • Mantabuan – het kleinste eiland in het marine park;
 • Sibuan – dé plek om te snorkelen of duiken;
 • Sebangkat – het dichtstbijzijnde eiland van het vasteland (10-15 minuten van Semporna);
 • Selakan – het dichts bevolkte eiland in het park. Heeft een duikschool;
 • Tetagan – klein eiland in de buurt van Bodgaya.

Dit zijn de twee riffen.

 • Kapikan Reef – staat ook bekend als ‘Lonely Reef’;
 • Church Reef – verbonden met het rif in Sibuan.

TIP ♥ – een Island Hopping tour met snorkelen kost RM200 p.p. Dat is zo’n €40.

Tun Sakaran

#3 Verken de stranden

Veel mensen die hun rondreis door Maleisië uitbreiden met een bezoek aan Tun Sakaran Marine Park, doen dit om hier lekker op het strand te relaxen. Omdat het vrij rustig is op het eiland en een groot deel van Tun Sakaran Marine Park uit witte stranden bestaat, is er meer dan genoeg ruimte voor ontspanning op het strand.

Wil je even afkoelen, dan neem je gewoon een frisse duik in de kristalheldere zee.

#4 Hike naar het vieuwpoint

Tun Sakaran is echt een paradijs op aarde en er is geen betere manier dan al het moois te zien dan vanaf de hoogste piek in het park. Dat hoogste punt is de Bohey Dulang Peak op zo’n 350 meter hoogte. Het is een flinke klim, maar ook een hele mooie.

Onderweg zie je indrukwekkende planten en bloemen die je nergens anders ziet.

De reden dat je deze hike doet is natuurlijk het majestueuze uitzicht op de saffierblauwe lagune die je vanaf de top hebt. Het is een pittige wandeling, maar elke druppel zweet meer dan waard. Je wordt geadviseerd om schoenen te dragen voor de wandeling naar de top.

TIP ♥ – neem voldoende water mee!

Tun Sakaran

#5 Vogels spotten

Het eiland Pulau Bohey Dulang werd uitgeroepen tot vogelreservaat in 1933, door de hoge concentratie aan verschillende vogels. Er schijnen honderden soorten vogels te leven die af komen op de rust en mooie natuur waar ze in alle rust kunnen leven.

Het is een paradijs voor vogelliefhebbers aangezien je bijzondere soorten kunt spotten zoals uilen, neushoornvogels, patrijzen, zee arenden en andere roofvogels. Het is niet de vraag of je een bijzondere vogel spot, maar wanneer.

#6 Bezoek de Sea Gypsies Village

Een van de meest bijzondere kenmerken van Tun Sakaran zijn de Sea Gypsies of Bajau Laut. De meeste reizigers van het marine park komen hier heen om een glimp op te vangen van de Bajau Laut dopjes die op het water zijn gebouwd. De locals hier leven op en van de zee.

De huisjes staan op houten palen in de zee en hebben een schitterend uitzocht op de verschillende eilanden in de omgeving, waaronder Bodgaya, Bohey Dulang, Maiga, Sibuan, Mantabuan en anderen. Hun leven in houten bootjes en de manier waarop ze wonen en werken is uniek om te zien.

Tun Sakaran
Tun Sakaran

Overnachten Tun Sakaran

Er zijn geen hotels, ressorts of hostels in het park. Sterker nog, er is helemaal geen accommodatie in het park. Als je in de buurt wil overnachten zal dat op een van de omliggende eilandjes moeten zijn. Anders ben je genoodzaakt om dagtours te boeken bij een van eilandjes in de buurt of in Semporna. Eilandjes in de buurt waar je wel kunt overnachten zijn;

TIP ♥ – ander mooi, redelijk prijzig, hotel is het Lato Lato Resort voor de kust van Pulau Bum Bum. vanaf dit resort heb je schitterende uitzichten op Bohey Dulang Island in Tun Sakaran.

Hoe kom je er?

In principe is het voldoende om een dag naar Tun Sakaran Marine Park te gaan. De makkelijkst manier om het park te bezoeken is dor een dagtip te boeken vanuit Semporna. Dit is de toegangspoort tot het park. Semporna is makkelijk te bereiken vanuit heel Borneo.

Met het vliegtuig Semporna

Vanuit Kuala Lumpur en Kota Kinabalu zijn er dagelijks vluchten naar Semporna (dit is NIET in Tun Sakaran). Je vliegt naar Tawau, op zo’n 20 kilometer van Semporna. Een busje van Tawau naar Semporna kost je zo’n RM20 (€4).. Een vlucht kost je ongeveer €40. Vliegtickets boek je bij Skyscanner.

Met de bus naar Semporna

Je kunt ook met de bus. Dit is goedkoper, maar duurt ook een stuk langer. Enkele voorbeelden van plaatsen waar je naar Semporna kunt reizen zijn;

 • Kota Kinabalu  RM75 – 9 uur
 • Sandakan RM45 – 3 uur

Locatie Tun Sakaran

Wat wij vinden:
 • 9/10
  Azië Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Ga je naar Maleisië, dan kun je ervoor kiezen jouw rondreis uit te breiden met een bezoek aan Tun Sakaran Marine Park. Dit park is een beschermd eiland dat bij Maleisië hoort. Je kunt hier heerlijk relaxen, maar er is ook heel wat te doen op het prachtige eiland. Dit is een van de mooiste plekken van het land!

Meer lezen over Maleisië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder