Maleisië is een populair land in Zuidoost-Azië en zoals veel landen in Azië heeft dat deels te maken met het aangename klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30 graden is het dan ook prima vertoeven in Maleisië. De beste tijd om Maleisië te bezoeken is afhankelijk van het deel waar je verblijft. Zo kunnen de temperaturen aan de westkust van het schiereiland anders zijn dan in bijvoorbeeld Borneo. Op deze pagina delen we alle tips over de beste reistijd Maleisië.

Beste reistijd Maleisië

De beste maanden om de grootste delen van Maleisië te bezoeken zijn de maanden maart tot en met oktober. Het is dan nog steeds afhankelijk van waar je bent. Hou er rekening mee dat het in de maanden november tot en met februari het meest regent in Maleisië. Maleisië bezoeken net ná het regenseizoen is ook een goede optie.Dit biedt het beste van beide werelden, met een groen landschap en indrukwekkende watervallen, terwijl het niet te warm is.

TIP – de beste reistijd Maleisië loopt van maart tot en met oktober.

Op deze pagina kom je het volgende te weten over de beste reistijd van Maleisië;

Beste reistijd Maleisie

Best reistijd per maand schiereiland

Waar je in landen als Thailand of Filipijnen een redelijk scheiding kan maken tussen het regenseizoen en het droge seizoen is dat in Maleisië een stuk moeilijker. De beste reistijd Maleisië is afhankelijk van de maand waarin je reist en vooral de regio waar je bent. Het weer op de eilanden aan de oostkust kan totaal anders zijn dan het weer in Sandakan. Om je enigszins op weg te helpen hebben we per maand een overzicht gemaakt.

In januari heb je in het grootste deel van Maleisië mooi weer met veel zon en weinig regen. De enige uitzondering is de oostkust van het schiereiland en de eilanden. De westkust daarentegen is weer prima. Zeker Langkawi heeft mooi weer, evenals Kuala Lumpur en Melaka. Gemiddelde temperaturen liggen rond de  30°C.

Ook februari is geen beste maand om de oostkust te bezoeken. De rest van Maleisië biedt heeft gelukkig perfecte omstandigheden om te reizen. Het aantal toeristen rond deze tijd van het jaar is laag waardoor het lekker rustig is en de prijzen laag. Daarom is februari )(en januari) een prima maand om Maleisië te bezoeken mits je niet naar de oostkust wil.

Het weer aan de oostkust en eilanden als de Perhentians en Tioman beginnen langzaam aan weer op toeren te komen. Eigenlijk heb je mooi weer in heel Maleisië. Daarom behoort maart ook tot de beste reistijd Maleisië.

Vanaf maart begint het mooie weer te komen en april is echt het hoogseizoen. De temperaturen blijven stijgen aan de oostkust terwijl de oostkust met Langkawi nog steeds veel zon heeft. April is een populaire tijd om naar Maleisië te reizen. Kuala Lumpur en de Cameron Highlands hebben wel wat meer last van regen, maar niet genoeg om je reis te verpesten.

De oostkust van Maleisië is de plek om te zijn in mei. Dit is het snorkel- en duikseizoen met kalme zeeën, witte stranden, wuivende palmbomen en weinig regen. Mei is een van de beste maanden om in Maleisië te zijn en dat merk je ook aan de drukte en de prijzen die beide iets oplopen.

Het is nog steeds piekseizoen op Tioman en de Perhentians, met weinig regen en hoge temperaturen. De regen komt aan de westkust opzetten, maar dit zijn meestal korte buien en zouden geen invloed mogen hebben op je reis. Als je alleen op het schiereiland blijft is het een prima maand om te reizen!

Juli is het hoogtepunt van het hoogseizoen. Zeker aan de oostkust. Er zijn veel reizigers in het land wat niet alleen komt door het goede weer, maar ook door de internationale schoolvakanties. Het weer aan de westkust is wat wisselend met mooi weer en af en toe een flinke bui.

Nog steeds mooi weer in de grootste delen van het land. Dit is qua drukte de drukste maand van het jaar dus reserveren is zeker geen overbodige luxe als je naar Maleisië komt. Dit is vooral een goede tijd om naar de oostkust te reizen (Perhentians, Tioman etc.). De westkust, met name Langkawi, Melaka en Kuala Lumpur hebben meer last van regen in augustus.

Nog steeds veel zon en weinig regen op de eilanden aan de oostkust. Aan het eind van de maand komt er echter wel meer regen en ook meer wind. Dat betekent dat duiken en snorkelen iets minder leuk wordt door de wilde zee. In het westen begint de regen juist weer af te nemen en heb je meer zonnige dagen.

Aan de westkust begint de regen nu echt af te nemen en heb je veel droge dagen. Hoe verder in de maand hoe droger het wordt in Penang en Langkawi. Daarnaast zijn de schoolvakanties voorbij dus is het rustig en de prijzen zijn laag. Als je alleen de westkust wil bezoeken is het prima. De oostkust heeft helaas wat meer last van regen.

November is geen beste maand als je naar de oostkust wil. Veel accommodatie op eilanden als Tioman en de Perhentians zijn gesloten vanwege het slechte weer. In deze maand kun je beter naar de westkust gaan waar het weer veel beter is, zeker op Penang en Langkawi.

December is qua weer vergelijkbaar met november. Veel regen en gesloten accommodatie aan de oostkust en goed weer aan de westkust. Hou er rekening mee dat het druk kan zij met Kerst en Oud&Nieuw.

Beste reistijd Maleisie
Langkawi

Het is prima weer aan de westkust van november tot en met maart

Het weer aan de westkust van Schiereiland

De beste reistijd Maleisië is zo moeilijk te bepalen omdat er zo veel verschillende regio’s zijn. De westkust en de eilanden van het schiereiland zijn typisch tropisch; heet, zonnig en vochtig met regen het hele jaar door. In september en oktober is de regen heftiger, maar zelfs tijdens het regenseizoen is het nog mogelijk om een week of twee te genieten van het mooie weer.

De beste maanden om de eiladen te verkennen is tussen januari en maart. Kuala Lumpur is beter in onze zomermaanden. Kuala Lumpur kan het hele jaar bezocht worden aangezien er niet veel verschil zit tussen regenval. In onze zomermaanden is het wel erg druk.

TIP ♥ – in september en oktober wordt de zee wilder. Geen goede tijd om te duiken.

Het weer aan de oostkust van het Schiereiland

Aan de oostkust (rondom Tioman Island & Perhentian eilanden) is het warm en zonnig voor een groot deel van het jaar met tevens goede watertemperaturen. Je hebt hier iets meer wind waardoor de luchtvochtigheid enigszins meevalt. De noord-oost moesson komt meestal van november tot en met februari.

De eilanden aan de oostkust kun je beter vermijden tijdens deze maanden. Buiten de maanden november tot en met februari is het hier meestal droger dan in de rest van Maleisië. Deze regio is daarom het best geschikt als je even wilt genieten van een par dagen strand.

TIP ♥ – de regen is hier een stuk heftiger dan in het westen. Veel boten varen niet meer of varen op aangepaste tijden. Daarnaast gaat veel accommodatie dicht rond november t/m februari om in maart weer open te gaan.

Beste reistijd Perhentian

Het weer in het binnenland van het schiereiland

Een lastig punt van de beste reistijd Maleisië is het binnenland. In het binnenland, grofweg de regio rondom Cameron Highlands en Taman Negara varieert de temperatuur tussen de  22ºC en 32ºC. Ook in deze regio kun je dagelijks regen verwachten hoewel het hier een stuk minder is. Het regenseizoen in het binnenland loopt van april tot en met oktober, maar heeft eigelijk weinig effect op het reizen aangezien het niet veel harder regent dan de rest van het jaar.

De hooglanden hebben een heel ander klimaat. Het kan hier ’s avonds afkoelen naar 15ºC terwijl het overdag maximaal 25ºC wordt. Dit zijn perfecte omstandigheden om thee te verbouwen zoals bij de Cameron Highlands. Je hebt hier bijna altijd lauwe luchten in de ochtend, een buitje in de middag en koele nachten. Tussen september en begin december valt de meeste regen.

Beste resitijd Maleisie
Cameron Highlands

De Cameron Highlands

Best reistijd per maand Borneo

De beste tijd om naar Borneo te gaan verschilt met die van het schiereiland. Daarom us het ook zo moeilijk om de beste reistijd Maleisië in te schatten. Dit deel van Maleisië is eigenlijk een apart land. Niet alleen qua klimaat, maar ook qua inwoners, natuur en cultuur. Het is een uniek stukje in Zuidoost-Azië.

Waar je op het schiereiland veel zon hebt is januari niet echt een beste maand om naar Borneo te reizen. Dit is een van de meest regenachtige maanden van het jaar. Zeker in zuiden (rondom Sarawak). In Sabah is de regen al en stuk minder. Hoewel je best naar Borneo zou kunnen reizen in deze maand zie je in januari weinig wilde dieren aangezien die allemaal schuilen voor de regen. En dat is juist een van de redenen dat je naar Borneo komt.

Februari is vergelijkbaar met januari. Niet bepaald de beste reistijd Maleisië aangezien er veel regen valt. Het voordeel is dat er minder reizigers zijn. In Sabah (noorden) wordt het gelukkig wel droger. Ook de regio rondom Kinabalu is prima te bezoeken.

In maart komen er nog steeds weinig reizigers naar Borneo. Toch is het een prima maand om te reizen omdat het grotendeels droog is op het eiland. Een ideale maand om te profiteren van aanbiedingen in en de rust op het eiland

April is een van de beste maanden om naar Borneo te reizen. De regen is grotendeels weg en het is overwegend droog met heldere luchten en goede temperaturen. Dit is beste maand voor trekkingen in Nationale Parken of om apen te spotten.

In mei zou Borneo over het algemeen goed weer moeten hebben, waardoor het een perfect moment is om te reizen. Het hoogseizoen is nu begonnen dus hou rekening met hoge prijzen. Orang-oetans spotten is goed mogelijk in deze maand evenals trekkingen door de jungle. De eilanden rondom Borneo hebben het beste weer.

Juni is nog steeds het hoogseizoen op Borneo met heet en droog weer. Deze maand is ook het paarseizoen voor orang-oetans en je kunt ze van dicht bij zien. Door de internationale vakanties en het goede weer is het wel een stuk drukker in juni.

De piek in het hoogseizoen in Borneo en eigenlijk de beste reistijd voor Maleisië. Ook voor het schiereiland. Dit is een prima maand om apen te spotten, te hiken in de jungle of om aan het strand te hangen. Kortom, een van de beste maanden om in Maleisië te zijn.

In augustus is het weer vergelijkbaar met dat in juli. Het is wel topseizoen voor internationale schoolvakanties dus het is wat drukker. Ook de prijzen aan omhoog.

Het hoogseizoen begint langzaam af te lopen. Het weer blijft wel mooi en droog, maar het is een stuk rustiger doordat er geen internationale vakanties meer zijn. Een goede tijd als je wil reizen in een rustig Borneo met de voordelen van het hoogseizoen.

Oktober is een beetje een kantelmaand. Het is een geweldige maand om de laatste zonnestralen op te vangen voordat het regenseizoen in komt zetten. De prijzen zijn laag en orang-oetans zijn nog steeds in het wild te zien. Dit is ook de beste tijd om te duiken in Sipadan.

Het aantal reizigers neem sterk af en ook de regen neemt toe. Dit heeft als voordeel dat de jungle op z’n groenst is en wilde dieren de tijd van hun leven hebben. Een goede tijd dus om wilde dieren te spotten, maar verwacht wel een buitje zo nu en dan.

December is geen goede maand om in Borneo te zijn, evenals januari. Je hebt veel last van regen en stormen. Overstromingen zijn niet gek in deze maand. In december kun je beter wegblijven uit Borneo.

reistijd Borneo

Het weer in Borneo

De beste reistijd Maleisië (schiereiland) verschilt met die van Borneo. Hoewel er sprake is van piekmaanden in termen van toerisme (mei – september), moet je niet te veel nadruk leggen op het weer tijdens het plannen van een reis door Borneo. De temperaturen zijn hier het hele jaar door tussen 27°C en 32°C, met een relatief hoge luchtvochtigheid. De weersomstandigheden zijn heel verschillend per regio en dus gecompliceerd in Borneo.

Een regio kan de hoogste regenval van het jaar hebben, terwijl een andere regio geen druppel regen heeft. Zoals bij alle tropische eilanden is het weer onvoorspelbaar en kan het op elk moment van het jaar regenen, waarbij de weersomstandigheden vaak heel snel veranderen.

TIP ♥ – over het algemeen heb je een piek in regenval tussen november en maart, hoewel het ook in deze maanden niet altijd zo is. Het is hier bijna onmogelijk om te bepalen waar en wanneer de regen valt.

ROUTE – Op zoek naar een mooie Route door Maleisië? Bekijk dan onze Routes. Wij hebben 2 uitgebreide routes opgesteld zodat jij alleen nog maar een ticket hoeft te boeken. Check HIER onze routes!

Wat wij vinden:
 • 8.6/10
  Azië Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Maleisië is een populair land in Zuidoost-Azië en zoals veel landen in Azië heeft dat deels te maken met het aangename klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30 graden is het dan ook prima vertoeven in Maleisië. De beste reistijd Maleisië is heel erg afhankelijk van het deel waar je verblijft. Zo kunnen de temperaturen aan de westkust van het schiereiland anders zijn dan in bijvoorbeeld Borneo.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

13
 1. karel

  “….De beste tijd om in Borneo te reizen zijn tussen maart en oktober….” en
  “…De piek maanden wat betreft het toerisme zijn mei tot en met september. Over het algemeen valt de meeste regen tussen november en april….”
  hallo , ik begrijp het niet , bovenstaande is toch contradictorisch ?

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Karel,

   Bedankt voor je reactie. Volgens mij is weinig contradictorisch aan? De beste reistijd is tussen de maanden maart en september. De piek maanden zijn mei tot en met september. Dat valt dus binnen de beste reistijd. Het zijn piekmaanden omdat veel mensen vakantie vieren in deze tijd en het dus drukker is. Het seizoen waarin het vaker regent zijn de maanden november tot en met april. Hoewel dat wel afhankelijk is van waar je reist in Borneo.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 2. karel

  Ok, dank U ! en voor Langkawi is de betere reistijd dan…?

  Beantwoorden
 3. karel gilliams

  Ok, dank U ! en voor Langkawi is de betere reistijd dan…?

  Beantwoorden
 4. Wim

  Beste

  Mijn vriendin en ik gaan half maart naar Maleisië en Borneo. We zouden onze trip eind maart graag afsluiten met de Perhentian Islands omdat we daar denken goed te kunnen snorkelen met schildpadden. Zijn deze eilanden eind maart te bezoeken ? Zijn de hotels daar dan al open ? Moest dit niet het geval zijn, zouden we graag wat langer willen blijven op Borneo. Is daar een goed alternatief om te snorkelen, in de buurt van Kota Kinabalu of Sandakan ? En valt het dan ook mee van weersomstandigheden ? Trouwens handige website en goede tips !

  Bedankt voor je feedback

  MVG

  Wim

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Wim,

   de beste tijd om de Perhentian eilanden te bezoeken is tussen april en september.Vanaf Maart komt het weer een beetje tot leven. Officieel gaan de eilanden niet dicht, alleen ferries varen minder vaak en hotels sluiten hun deuren. In de buurt van Kota Kinabalu kun je goed snorkelen bij Pulau Tiga. De beste plekken om in Borneo te snorkelen zijn echter Mabul Island en Sipadan. Je zou ook nog eens kunnen kijken bij Tun sakaran, maar hier kun je niet overnachten.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 5. Rianne

  Wij reizen van 4 tm 21 maart naar west Maleisië. In ons schema zit een bezoek aan de twee regenwouden, te weten de Taman nagara en Belum. Kun je in de regenwoud excursies met gewone Skechers wandelen of is een zgn tropenschoen een must?

  Beantwoorden
 6. Bhakti

  Ik wil in oktober naar Maleisië gaan, is dat te doen met de regen? Of ligt dat er dan ook echt aan waar in Maleisië?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Bhakti,

   je kunt naar Maleisië reizen, maar je moet rekening houden met wat meer regen. Daarnaast kan het zijn dat accommodatie sommige eilanden aan de noordkust van het schiereiland hun deuren sluiten, hoewel dat meer in september gebeurt.

   Het weer is helaas niet te voorspellen, maar laat je niet teveel afschrikken door de regen. Het regent vaak maar een uur en tussen de buien door is het gewoon goed weer.

   Groeten,
   Ties

   PS. Mocht je tevreden zijn met onze website en/of met ons advies. Dan kan je ons HIER op een kop koffie trakteren. Dat houdt ons scherp 😉

   Beantwoorden
 7. henny

  Hallo Ties

  Wij gaan in september naar Maleisie en Borneo.

  Nou lezen we het volgende rondom deze periode:
  1. Veel fruit in de bomen en dus komen oerang oetangs niet naar voederplekken…?
  2. Troebel water – dus snorkelen (eind sept rondom kota kinabalu
  3. Rook / stank van bosbranden indonesie die dan overwaait naar Bornea / Maileisiie – vorig jaar extreem erg
  4. Wat zijn goede plekken om eind sept nog zee schildpadden te zien

  Dank voor je antwoord

  Beantwoorden
 8. Joyce Versluis

  Hoi wij willen laatste week van december en eerste week januari naar Maleisië oostkust, is het dan alleen maar regen daar of valt het mee??

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.