Maleisië is een populair land in Zuidoost-Azië en zoals veel landen in Azië heeft dat deels te maken met het aangename klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30 graden is het dan ook prima vertoeven in Maleisië. De beste reistijd Maleisië is heel erg afhankelijk van het deel waar je verblijft. Zo kunnen de temperaturen aan de westkust van het schiereiland anders zijn dan in bijvoorbeeld Borneo.

Beste reistijd Maleisië

Of je nu de Kota Kinabalu wil beklimmen, de theeplantages in de Cameron Highlands wilt bekijken of de Kek Lok Si wilt bezoeken, goed weer is daarbij wel zo lekker. Maleisië kent gelukkig een gunstig klimaat. Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent; hoge temperaturen, veel dagen met regen en een hoge luchtvochtigheid. Dit merk je vooral in de steden.

TIP – de beste reistijd Maleisië loopt van maart tot en met begin oktober.

Hoogseizoen

Cameron Highlands, Maleisie ST
December t/m maart

De maanden december tot en met maart worden gezien als hoogseizoen, hoewel je niet overal goed weer hebt in deze maanden. In februari heb je Chinese New Year. Prijzen gaan flink omhoog. Boek vervoer en accommodatie van te voren. Het is regenseizoen aan de oost kust en het westen van Sarawak.

Tussenseizoen

Kota Kinabalu1, Maleisie ST
Juli t/m november

De maanden juli tot november zijn tevens prima maanden om in Maleisië te reizen. Het is in deze maanden warm en er valt af en toe een bui in delen van het land (zie rest van pagina).  Prijzen zijn een stuk lager dan in het hoogseizoen dat wordt gezien als de beste reistijd Maleisië.

Laagseizoen

beste reistijd Maleisie
Maart t/m juni

Tijdens deze maanden heb je de meeste kans op regen in heel Maleisië. Hoewel dat niet overal zo is. Er zijn namelijk ook plekken waar je in deze maanden juist goed kunt reizen terwijl er af en toe een bui valt. Prijzen zijn op z’n laagst en reizen gaat erg gemakkelijk, mits er niet veel regen valt.

ROUTE – Op zoek naar een mooie Route door Maleisië? Bekijk dan onze Routes. Wij hebben 2 uitgebreide routes opgesteld zodat jij alleen nog maar een ticket hoeft te boeken. Check HIER onze routes!

Wat zijn de beste maanden?

De beste reistijd Maleisië hangt af van de regio. Over het algemeen zijn de maanden maart tot en met begin oktober de beste maanden. In deze maanden valt de minste regen en is er een lage luchtvochtigheid. 

De maanden januari en februari zijn, ondanks de regen, ook zeer de moeite waard. Je hebt in deze maanden een aantal leuke festivals zoals Chinees Nieuwjaar en de hindoe viering van Thaipusam. Overigens is regen, of reizen in het regenseizoen niet zo erg. Het regent nooit de hele dag en het regenseizoen biedt je het beste van beide werelden. Een overvloed aan groene landschappen en wilde watervallen. De beste reistijd Maleisië kan dus ook net na het regenseizoen zijn, het is maar waar je voorkeur ligt.

Westkust Schiereiland

De westkust van het schiereiland en de eilandjes hebben meestal tropisch weer; warm, zonnig en vochtig met regen het hele jaar door. In september en oktober heb je meer regen. Maar ook tijdens het regenseizoen is het nog steeds mogelijk om te genieten van de prachtige regio. Rond september en oktober wordt de zee wilder en is duiken en snorkelen aan de westkust minder leuk door het slechte weer en slechte zicht.

Het regenseizoen in het westen van het schiereiland loopt van april tot en met oktober, Dit brengt regen en onweersbuien in de namiddag. Gelukkig zijn ze meestal kort, en een stortbui is een wel lekker om de luchtvochtigheid te verlagen.

TIP – de beste maanden om hier te reizen zijn april tot en met begin augustus.

beste reistijd maleisie

De beste reistijd Maleisie bevat ook het eiland Langkawi

Oostkust Schiereiland (rondom Tioman Island & Perhentian Islands)

Aan de oostkust is het warm en zonnig voor een groot deel van het jaar met tevens goede watertemperaturen van de Zuid-Chinese Zee. Je hebt hier iets meer wind waardoor de luchtvochtigheid enigszins meevalt. De noord-oost moesson komt meestal van november tot en met februari. De eilanden aan de oostkust kun je beter vermijden tijdens deze maanden.

De regen is een stuk heftiger dan in het westen. Veel boten varen niet meer of varen op aangepaste tijden. Daarnaast gaat veel accommodatie dicht rond deze maanden om in maart weer open te gaan.

Buiten de maanden november tot en met februari is het hier meestal droger dan in de rest van Maleisië. Deze regio is daarom het best geschikt als je even wilt genieten van een par dagen strand.

Regenseizoen

Regen, of reizen in het regenseizoen is niet zo erg. Het regent nooit de hele dag en het regenseizoen biedt je het beste van beide werelden. Een overvloed aan groene landschap en wilde watervallen. Uiteraard geldt dat meer voor de westkust van het schiereiland en Borneo. Als je op één van de eilanden zit heb je liever mooi weer.

beste reistijd maleisie

Het pittoreske Pulau Tioman

Binnenland schiereiland

In het binnenland, grofweg van Kuala Lumpur en Melaka varieert de temperatuur tussen de  22ºC en 32ºC. Ook in deze regio kun je dagelijks regen verwachten hoewel het hier een stuk minder is. Het regenseizoen in het binnenland loopt van april tot en met oktober maar heeft eigelijk weinig effect op het reizen aangezien het niet veel harder regent dan de rest van het jaar.

De hooglanden hebben een heel ander klimaat. Het kan hier ’s avonds afkoelen naar 15ºC terwijl het overdag maximaal 25ºC wordt. Dit zijn perfecte omstandigheden om thee te verbouwen zoals bij de Cameron Highlands. Je hebt hier bijna altijd lauwe luchten in de ochtend, een buitje in de middag en koele nachten. Tussen september en begin december valt de meeste regen.

beste reistijd maleisie

Borneo

Als je het hebt over beste reistijd Maleisië is het voor Borneo best ingewikkeld. Waar de ene regio de meeste regenval van het jaar heeft, is een ander kurkdroog. Zoals met alle tropische eilanden is het weer hier onvoorspelbaar en regen kan op elk moment van het jaar komen. Buien kunnen er binnen en paar minuten zijn maar ook binnen een paar minuten weer weg zijn. De beste tijd om in Borneo te reizen zijn tussen maart en oktober.

De piek maanden wat betreft het toerisme zijn mei tot en met september. Over het algemeen valt de meeste regen tussen november en april, hoewel dat niets hoeft te betekenen. Het kan zomaar maanden droog blijven of juist heel hard regenen. Het is lastig te voorspellen. Een groot voordeel van regen is dat er minder toeristen zijn zodat je in alle rust kunt genieten van de Nationale Parken, natuurreservaten, jungle lodges, grotten en schitterende duikplekken.

TIP – de beste maanden om in Borneo te reizen zijn tussen maart en oktober. Juni en september zijn de beste maande om orang oetans te spotten.

beste reistijd borneo
Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Maleisië is een populair land in Zuidoost-Azië en zoals veel landen in Azië heeft dat deels te maken met het aangename klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30 graden is het dan ook prima vertoeven in Maleisië. De beste reistijd Maleisië is heel erg afhankelijk van het deel waar je verblijft. Zo kunnen de temperaturen aan de westkust van het schiereiland anders zijn dan in bijvoorbeeld Borneo.

4.6

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.