Maleisië is een populair land in Zuidoost-Azië en zoals veel landen in Azië heeft dat deels te maken met het aangename klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30 graden is het dan ook prima vertoeven in Maleisië. De beste reistijd Maleisië is heel erg afhankelijk van het deel waar je verblijft. Zo kunnen de temperaturen aan de westkust van het schiereiland anders zijn dan in bijvoorbeeld Borneo.

Beste reistijd Maleisië

Of je nu de Kota Kinabalu wil beklimmen, de theeplantages in de Cameron Highlands wilt bekijken of de Kek Lok Si wilt bezoeken, goed weer is daarbij wel zo lekker. Maleisië kent gelukkig een gunstig klimaat. Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent; hoge temperaturen, veel dagen met regen en een hoge luchtvochtigheid. Dit merk je vooral in de steden.

TIP – de beste reistijd Maleisië loopt van maart tot en met begin oktober.

Hoogseizoen

Cameron Highlands
Juli en augustus

De maanden juli en augustus worden gezien als hoogseizoen, hoewel je niet overal goed weer hebt in deze maanden. In februari heb je Chinese New Year. Prijzen gaan flink omhoog. Boek vervoer en accommodatie van te voren. Qua weer zijn maart t/m sept. ook goed.

Tussenseizoen

Kota Kinabalu
Juli t/m november

De maanden juli tot november zijn tevens prima maanden om in Maleisië te reizen. Het is in deze maanden warm en er valt af en toe een bui in delen van het land (zie rest van pagina).  Prijzen zijn een stuk lager dan in het hoogseizoen dat wordt gezien als de beste reistijd Maleisië.

Laagseizoen

beste reistijd Maleisie
Maart t/m juni

Tijdens deze maanden heb je de meeste kans op regen in heel Maleisië. Hoewel dat niet overal zo is. Er zijn namelijk ook plekken waar je in deze maanden juist goed kunt reizen terwijl er af en toe een bui valt. Prijzen zijn op z’n laagst en reizen gaat erg gemakkelijk, mits er niet veel regen valt.

Wat zijn de beste maanden?

Maleisië heeft eigenlijk niet echt een hoogseizoen. Ten eerste omdat de temperaturen altijd goed zijn, ten tweede omdat het regenseizoen verschilt per regio en ten derde omdat vakanties (en dus drukte) verschillen.

TIP ♥ – Over het algemeen zijn de maanden maart tot en met begin oktober de beste maanden voor het grootste deel van het land. Juli en augustus vormen het hoogseizoen. De maanden januari en februari zijn, ondanks de regen, ook zeer de moeite waard.

Het weer aan de westkust van Schiereiland

De westkust en de eilanden (regio Kuala Lumpur, Langkawi etc.) van het schiereiland zijn typisch tropisch; heet, zonnig en vochtig met regen het hele jaar door. Gedurende september en oktober is de regen heftiger, maar zelfs tijdens het regenseizoen is het nog mogelijk om een week of twee te genieten van het mooie weer.

TIP ♥ – in september en oktober wordt de zee wilder. Geen goede tijd om te duiken.

Beste reistijd Maleisie
Langkawi

De beste reistijd Maleisie bevat ook het eiland Langkawi

Het weer aan de oostkust van het Schiereiland

Aan de oostkust (rondom Tioman Island & Perhentian eilanden) is het warm en zonnig voor een groot deel van het jaar met tevens goede watertemperaturen van de Zuid-Chinese Zee. Je hebt hier iets meer wind waardoor de luchtvochtigheid enigszins meevalt. De noord-oost moesson komt meestal van november tot en met februari. De eilanden aan de oostkust kun je beter vermijden tijdens deze maanden. Buiten de maanden november tot en met februari is het hier meestal droger dan in de rest van Maleisië. Deze regio is daarom het best geschikt als je even wilt genieten van een par dagen strand.

TIP ♥ – de regen is hier een stuk heftiger dan in het westen. Veel boten varen niet meer of varen op aangepaste tijden. Daarnaast gaat veel accommodatie dicht rond november t/m februari om in maart weer open te gaan.

Beste reistijd Perhentian

Het weer in het binnenland van het schiereiland

In het binnenland, grofweg de regio rondom Cameron Highlands en Taman Negara varieert de temperatuur tussen de  22ºC en 32ºC. Ook in deze regio kun je dagelijks regen verwachten hoewel het hier een stuk minder is. Het regenseizoen in het binnenland loopt van april tot en met oktober maar heeft eigelijk weinig effect op het reizen aangezien het niet veel harder regent dan de rest van het jaar.

De hooglanden hebben een heel ander klimaat. Het kan hier ’s avonds afkoelen naar 15ºC terwijl het overdag maximaal 25ºC wordt. Dit zijn perfecte omstandigheden om thee te verbouwen zoals bij de Cameron Highlands. Je hebt hier bijna altijd lauwe luchten in de ochtend, een buitje in de middag en koele nachten. Tussen september en begin december valt de meeste regen.

Beste resitijd Maleisie

ROUTE – Op zoek naar een mooie Route door Maleisië? Bekijk dan onze Routes. Wij hebben 2 uitgebreide routes opgesteld zodat jij alleen nog maar een ticket hoeft te boeken. Check HIER onze routes!

Cameron Highlands

De beste reistijd Maleisie bevat ook het eiland Langkawi

Het weer in Borneo

Hoewel er sprake is van piekmaanden in termen van toerisme (mei – september), moet je niet te veel nadruk leggen op het weer tijdens het plannen van een reis door Borneo. De temperaturen zijn hier het hele jaar door tussen 27°C en 32°C, met een relatief hoge luchtvochtigheid. De weersomstandigheden zijn heel verschillend per regio en dus gecompliceerd in Borneo. Een regio kan de hoogste regenval van het jaar hebben, terwijl een andere regio geen druppel regen heeft.

Zoals bij alle tropische eilanden is het weer onvoorspelbaar en kan het op elk moment van het jaar regenen, waarbij de weersomstandigheden vaak heel snel veranderen.

TIP ♥ – over het algemeen heb je een piek in regenval tussen november en maart, hoewel het ook in deze maanden niet altijd zo is. Het is hier bijna onmogelijk om te bepalen waar en wanneer de regen valt.

Beste reistijd Borneo

Regenseizoen

Regen, of reizen in het regenseizoen is niet zo erg. Het regent nooit de hele dag en het regenseizoen biedt je het beste van beide werelden. Een overvloed aan groene landschap en wilde watervallen. Uiteraard geldt dat meer voor de westkust van het schiereiland en Borneo. Als je op één van de eilanden zit heb je liever mooi weer.

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Maleisië is een populair land in Zuidoost-Azië en zoals veel landen in Azië heeft dat deels te maken met het aangename klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 25 tot 30 graden is het dan ook prima vertoeven in Maleisië. De beste reistijd Maleisië is heel erg afhankelijk van het deel waar je verblijft. Zo kunnen de temperaturen aan de westkust van het schiereiland anders zijn dan in bijvoorbeeld Borneo.

4.6

Stel je vraag of plaats een opmerking

9
 1. karel

  “….De beste tijd om in Borneo te reizen zijn tussen maart en oktober….” en
  “…De piek maanden wat betreft het toerisme zijn mei tot en met september. Over het algemeen valt de meeste regen tussen november en april….”
  hallo , ik begrijp het niet , bovenstaande is toch contradictorisch ?

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Karel,

   Bedankt voor je reactie. Volgens mij is weinig contradictorisch aan? De beste reistijd is tussen de maanden maart en september. De piek maanden zijn mei tot en met september. Dat valt dus binnen de beste reistijd. Het zijn piekmaanden omdat veel mensen vakantie vieren in deze tijd en het dus drukker is. Het seizoen waarin het vaker regent zijn de maanden november tot en met april. Hoewel dat wel afhankelijk is van waar je reist in Borneo.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 2. karel

  Ok, dank U ! en voor Langkawi is de betere reistijd dan…?

  Beantwoorden
 3. karel gilliams

  Ok, dank U ! en voor Langkawi is de betere reistijd dan…?

  Beantwoorden
 4. Wim

  Beste

  Mijn vriendin en ik gaan half maart naar Maleisië en Borneo. We zouden onze trip eind maart graag afsluiten met de Perhentian Islands omdat we daar denken goed te kunnen snorkelen met schildpadden. Zijn deze eilanden eind maart te bezoeken ? Zijn de hotels daar dan al open ? Moest dit niet het geval zijn, zouden we graag wat langer willen blijven op Borneo. Is daar een goed alternatief om te snorkelen, in de buurt van Kota Kinabalu of Sandakan ? En valt het dan ook mee van weersomstandigheden ? Trouwens handige website en goede tips !

  Bedankt voor je feedback

  MVG

  Wim

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Wim,

   de beste tijd om de Perhentian eilanden te bezoeken is tussen april en september.Vanaf Maart komt het weer een beetje tot leven. Officieel gaan de eilanden niet dicht, alleen ferries varen minder vaak en hotels sluiten hun deuren. In de buurt van Kota Kinabalu kun je goed snorkelen bij Pulau Tiga. De beste plekken om in Borneo te snorkelen zijn echter Mabul Island en Sipadan. Je zou ook nog eens kunnen kijken bij Tun sakaran, maar hier kun je niet overnachten.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 5. Rianne

  Wij reizen van 4 tm 21 maart naar west Maleisië. In ons schema zit een bezoek aan de twee regenwouden, te weten de Taman nagara en Belum. Kun je in de regenwoud excursies met gewone Skechers wandelen of is een zgn tropenschoen een must?

  Beantwoorden

Stel hieronder je vraag aan onze Reis Experts. Ben je tevreden met ons antwoord? Dan zou je ons hier kunnen trakteren op een lekkere kop koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.