Een budget Maleisië is voor iedereen anders. Zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië, liggen de kosten voor een verblijf in Maleisië lager dan in Nederland. het ligt er aan wat voor type reiziger je bent. De een houdt een budget Maleisië aan van €25 per dag en reist low-budget terwijl de ander voor meer luxe kiest en makkelijk €60 per dag uit geeft.

Als je op reis gaat naar Maleisië en nog niet precies weet wat je uit gaat geven lees dan deze pagina. Hier vertellen we je meer over het budget Maleisië met tips en info over onder andere:

Dagbudget Maleisië

Hoeveel je per dag kwijt bent is moeilijk in te schatten. De één neemt genoegen met een hostel, de ander slaapt liever in een vier-sterren hotel. De echte budget backpackers zouden met €25 per dag rond moeten kunnen komen. Je kunt bijvoorbeeld heel goedkoop slapen in hostels (dormitory) en goedkope snacks scoren op straat (street food). Een dorm in bijvoorbeeld Kota Kinabalu kost maar €5 tot €10 per persoon.

TIP – reken op minimaal €25 per dag per persoon als budget Maleisië

Uiteraard kan en wil niet iedereen voor €25 per dag reizen. Wij geven altijd wat meer uit. Als richtlijn gebruiken wij altijd €40 per dag per persoon. Dat betekent dat je iets meer ruimte hebt in je budget Maleisië. Zo kun je bijvoorbeeld een keer een iets luxere hotelkamer nemen of een keer de minivan i.p.v. de lokale bus.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget Maleisië €15 per dag aanhouden. Als je rekent op €15 per dag slaap je altijd in dormitories, eet je altijd op straat en reis je alleen met lokaal vervoer. Dit kan, maar is niet realistisch. Iedereen neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus of eet een keer wat luxer.

Kosten per persoon per ag

budget maleisie

Wat kost het reizen?

Iedereen geeft zijn of haar geld anders uit. Toch zullen we proberen om een zo goed mogelijk beeld te geven van waar je je geld precies aan uit geeft zodat je je budget Maleisië zelf kunt samenstellen. We houden hierbij rekening met kosten voor accommodatie, eten en drinken en vervoer.

Accommodatie

De prijzen voor accommodatie verschillen per regio en seizoen. In het hoogseizoen betaal je op toeristische plekken altijd veel meer dan dezelfde kamer buiten het hoogseizoen. Daarnaast is de locatie prijs bepalend. Als je goedkoop wil slapen ben je het beste af in een dorm (gedeelde slaapkamer) in een hostel. Die boek je al vanaf 30 tot 55 MYR (Maleisische Ringgit). Dat is zo’n €7 tot €10 per nacht. Een twee persoons prive kamer in een hostel kost al snel 90 MYR, ongeveer €20, per nacht. Slaap je liever in een luxer hotel? Reken dan op minimaal €35 per nacht.

Voor een kamer in dit resort (Mabul Island) betaal je al snel zo’n €45 per nacht

Eten en drinken

Het eten en drinken zal niet heel veel van je budget Maleisië in beslag nemen. In grotere steden kun je namelijk heel erg lekker, maar vooral voordelig eten. Zo betaalde bij in Georgetown voor wat snacks bij een eet kraampje op straat niet meer dan €2. In Kuala Lumpur kun je snacks krijgen voor 5 tot 10 MYR, zo’n €1 tot €2. Als je voor een maaltijd gaat in een restaurant betaal je snel 25 tot 40 MYR. Ongeveer €5 tot €8.

TIP – hou er rekening mee dat Westers eten altijd duurder is.

Vervoer

Het vervoer in Maleisië is heel goed geregeld. Tussen alle belangrijke trekpleisters rijden minivans of grotere tourbussen. Wat je uit geeft aan vervoer is afhankelijk van hoe je reist. Het lokale vervoer is een stuk goedkoper dan de toeristische opties. Als je op een busreis mee gaat moet je rekenen op zo’n €2 per kilometer. Taxi’s zijn vrij duur, zeker in Kuala Lumpur.

Een busreis van Kuala Lumpur naar Penang kost zo’n 35 to 50 MYR (€7,50 – €10). Die busreis duurt ongeveer 5 uur dus heel erg duur is dat niet. Naar Melaka kost het je ongeveer 15 MYR.

De bussen zijn vrij goedkoop in Maleisië

Maleisische Ringgit

In Maleisië betalen ze met de Maleisische Ringgit (MYR of RM). Op dit moment (2017) is 100 MYR ongeveer €21. Biljetten zijn er in 1, 5, 10, 20, 50 en 100 MYR. Munten komen in kleinere bedragen maar worden nauwelijks gebruikt. Probeer zo veel mogelijk kleine biljetten te gebruiken. Daarmee doelen we op alles lager dan 100 MYR. De kleinere winkels of eet kraampjes hebben vaak niet terug van een briefje van 100.

Creditcard en bankpassen

Op bijna alle plekken kun je met je westerse bankpas betalen en geld uit ATM’s halen. Houd er wel rekening mee dat er per ATM transactie een klein bedrag betaald moet worden. Je kunt dus beter meer cash in een keer pinnen. Creditcards kunnen gebruikt worden in hotels, ATM en sommige touroperators. Wij raden aan om ALTIJD een creditcard mee te nemen omdat deze internationaal vaker worden geaccepteerd dan pinpassen.

ATM

Pinautomaten, of ATM’s, vind je door heel Maleisië behalve in afgelegen gebieden. Bijna alle ATM’s accepteren Nederlandse bankpassen en creditcards. Probeer bij voorkeur een ATM te gebruiken die vast (of binnen) staat aan bankkantoren. Skimming komt namelijk voor in Maleisië. Een beveiligde ATM is daarom beter.

TIP – vergeet niet je pinpas in te stellen op ‘Pinnen Wereldwijd’

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Een budget Maleisië is voor iedereen anders. Zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië, liggen de kosten voor een verblijf in Maleisië lager dan in Nederland. het ligt er aan wat voor type reiziger je bent. De een houdt een budget Maleisië aan van €25 per dag en reist low-budget terwijl de ander voor meer luxe kiest en makkelijk €60 per dag uit geeft.

4.0

Stel hieronder je Reis Vraag zodat andere bezoekers je kunnen helpen met jouw vragen. Heb je het antwoord op een vraag van iemand anders? Schroom dan niet om deze te plaatsen. Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag hier stellen, na het doneren van een Kop Koffie.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.