Man Mo Tempel

Hoewel Hong Kong zeker niet bekend staat om de mooie tempels heeft het er wel een paar te bieden. De oudste en bekendste tempel van Hong Kong is de Man Mo tempel. Het is gebouwd in 1847 en opgedragen aan de god van de literatuur (Man) en de god van de oorlog (Mo). De god Man is een Chinese staatsman uit de 3e eeuw voor Christus en heette ook wel Man Cheung. Hij  is vertegenwoordigd met een schrijfblok en ‘pen’.

Man Mo Tempel

De God van de oorlog heette ook wel  Kwan Yu. Hij was een soldaat uit de Han-dynastie geboren in de 2e eeuw na Christus. Hij is vertegenwoordigd  met een zwaard. Kwan Yu is in Hong Kong erg  populariteit in Hongkong en dit  heeft waarschijnlijk te maken met zijn extra status als de beschermheer. Vele locals geloven dat hij restaurants, pandjeshuizen, de politie etc. beschermd. En de inwoners van Hong Kong zijn redelijk bijgelovig.

Net als alle tempels is de Man Mo tempel een oase van rust en daardoor een groot contrast met de drukte van het nabij gelegen ‘financial district’. In 2009 is de tempel erkend als ‘Grade I Historic Building’ en sindsdien dus een monument. Wat je meteen opvalt is de immense wierook lucht vanuit de tempel. Wat dat betreft hoef je alleen de geur te volgen om de tempel te vinden. De Man Mo tempel is de grootste tempel in Hong Kong. De Man Mo Tempel maakt deel uit van een complex waaronder ook gebouwen als Lit Shing Kung en Kung Sor horen. Lit Shing Kung werd gebouwd om alle hemelse goden te vereren. Kung Sor is een hal waar locals zich verzamelde om alle problemen te bespreken en op te lossen.

Buiten kan je door waarzeggers je toekomst laten voorspellen!

Locatie Man Mo Tempel