Melaka (UNESCO)

Melaka, Malakka of Malacca, hoe je het ook noemen wil, is een historische stad aan de westkust van het schiereiland van Maleisië. Het is één van de populairste bestemmingen in Maleisië vanwege de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten. Sinds 2008 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Melaka

Het is met ongeveer 370.000 inwoners de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat Melaka. In de tijd dat de Sultans hier regeerde was Melaka één van de grootste handelsporten in Zuidoost Azië. Handel tussen China, India en Siam (het vroegere Thailand) gebeurde hier dagelijks. De gunstige ligging in de Straat van Malakka was hiervan de grootste reden. Veel mensen zeggen dat deze tijd de basis heeft gelegd voor het huidige Maleisië. Mocht je dus een écht stukje Maleisië willen bezoeken is dit een absolute aanrader.

Hoewel je het meestal niet verwacht van een havenstad ademt de stad één en al sfeer uit. Het trekt jaarlijks duizenden bezoekers die afkomen op de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten. Een reisje naar het historische centrum is een absolute aanrader. Je vindt hier gelijk één van Melaka’s mooiste attracties, het Stadthuys. Het Stadthuys wordt beschouwd als één van de oudste Nederlandse gebouwen in het oosten. Het is gebouwd kort nadat de Nederlanders Melaka overnamen in 1641.

Door het toenemende toerisme groeit ook de economie. Hierdoor zijn er moderne gebouwen bijgebouwd wat het aanzicht niet bepaald verbeterd. Sommige beweren dat de commercialisering van de stad schade toebrengt aan het juist zo mooie, oude erfgoed van de stad en haar bevolking. Toch blijft het één van de mooiste steden in Maleisië met de prachtige architectuur, musea, culturele attracties en zelfs stranden buiten de stad. Net als Hoi An in Vietnam, Luang Prabang in Laos of Lumbini in Nepal heeft dit geleid tot een toevoeging op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2008.

Bereikbaarheid

Schermafbeelding 2015-01-01 om 13.28.54Met de trein richting Melaka gaat niet, er stopt namelijk geen trein hier (wel in Tampin, 38 kilometer te noorden van Melaka). Ja kan de stad bereiken via verschillende bussen of met de auto vanuit Kuala Lumpur of Johor Bahru via de North-South Highway. Overnachten in Melaka kan op elk gewenst niveau. Van budget hostels naar prachtige hotels. Budget slapen kan al vanaf RM12, mocht je van wat meer luxe houden kan je net zo makkelijk RM500 uitgeven.

Locatie Melaka