Mondulkiri

Een wereld van verschil met de rest van Cambodja. Mondulkiri is een provincie in het oosten van Cambodja en kenmerkt zich door een prachtig, rustig landschap. Mondulkiri betekent ‘Meeting of the Hills’ en als je hier bent zal je zien waarom. Mondulkiri is een heuvellandschap waar de Bunong mensen samen met hun olifanten al eeuwen leven. De regio rondom Mondulkiri heeft niet alleen eigen klimaat omdat het hoger ligt maar ook een compleet andere cultuur. Een absolute must in Cambodja!

Mondulkiri

Het landschap in Mondulkiri is misschien wel het mooist van deze regio. Je hebt vlaktes, indrukwekkend groene heuvels, bizar mooie valleien en spectaculaire watervallen. Als dat je interesse nog niet heeft gewekt leven er in de bossen van Mondulkiri ook tijgers, beren en vooral olifanten.

Gelegen op zo’n 800 meter hoogte is het koeler dan in de rest van Cambodja en daarom voor veel mensen een fijne get-away van de hitte van de laaglanden. Je kan in Mondulkiri de cultuur en tradities leren kennen van het Bunong volk die hier samen met hun olifanten wonen. Je hebt verspillende bergdorpjes die je kan bezoeken en het Elephant Valley Project en unieke manier om te leren hoe de mensen hier met deze gigantische beeste omgaan.

Bunong tribe Mondulkiri

De Bunong mensen, ook wel Pnong genoemd, is de belangrijkste etnische groep die hier woont. In de bergdorpjes vindt je nog de traditionele Bunong huisjes waar potten en gongs staan. Deze gongs werden voor speciale gelegenheden gebruikt en in de tijd dat Pol Pot hier regeerde zijn er veel begraven. Veel van deze traditionele producten liggen nog steeds begraven. Er wonen in deze regio met slechts vier mensen per vierkante kilometer maar de laatste jaren verhuizen veel Cambodjanen richting Mondulkiri vanwege de rust en het klimaat. De meeste mensen leven hier nog steeds van de jacht hoewel je ook steeds meer groente- en fruitplantages vindt.

De overheid heeft grote plannen met de regio rondom Mondulkiri. Zo willen ze nationale parken aanleggen en duurzaam toerisme hier promoten. De grootste attractie hier is de natuur zelf met de schilderachtige landschappen. Mondulkiri staat bekend om zijn beboste heuvels maar ook vanwege de indrukwekkende watervallen. De grootste waterval hier is de Bou Sra die op 43 kilometer ligt van Senmonorom

Duurzaam reizen Azië

Helaas heft ook Mondulkiri te maken met illegale houtkap en het uitputten van de natuurlijke bronnen. De overheid vecht hard tegen deze illegale praktijken. Zoals gezegd worden er nationale parken aangemaakt om regio’s te beschermen. Maar niet alleen de industrie heeft invloed op cultuur en natuur hier. Ook als reiziger hebben we invloed op de natuur en cultuur in en rondom Mondulkiri. We kunnen als reiziger wel bijdragen aan duurzaam reizen zodat we er voor zorgen dat generaties na ons ook kunnen genieten van de prachtige natuur en bijzondere cultuur in en rondom Mondulkiri.

Locatie Mondulkiri