Mount Kinabalu (UNESCO)

Mount Kinabalu is misschien wel hét symbool van Maleisië. Met zo’n 4.095 meter hoog is Mount Kinabalu zichtbaar vanaf heel Sabah. Het is de hoogste berg tussen de Himalaya en het eiland Nieuw Guinea. In het Bahasa Maleisisch staat het ook bekend als Gunung Kinabalu. In de ochtend, wanneer de top van Mount Kinabalu zichtbaar is, heeft het een magische uitstraling! Het Kota Kinabalu National Park staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Mount Kinabalu

Mount Kinabalu is zichtbaar vanaf heel Sabah, inclusief de eilanden van Tunku Abdul Rahman National Park. Het beklimmen van mount Kinabalu is voor veel reizigers één van de eerste punten op hun to-do lijstje voor reizen naar Maleisië. Terecht want deze berg is een voorbeeld van de prachtige natuur in Maleisië. Met 4.095 meter hoog één van de hoogste bergen in Zuidoost Azië. De lokale Kadazan en Dusun stammen noemen het ook wel de ‘Aki Nabalu’. Wat zoiets betekend als ‘De Plaats Waar Geesten Rusten’ wat te maken heeft met het feit dat de geesten van de overledenen hier waken. Ondanks mythes en verhalen over de geesten op de top van de Kinabalu was het Huge Low, een Brit, die in 1851 een poging waagde de berg te beklimmen. Hij haalde het echter niet. Het was natuuronderzoeker John Whitehead die als eerste de top haalde. Hij noemde de top Low’s Peak, naar zijn voorganger Hugh Low.

De klim is niet heel moeilijk maar wel prijzig. Het is ook aan te raden om van te voren accommodatie en gids te reserveren omdat het nogal druk is op de berg (zeker in het hoogseizoen). Het is zeker de moeite waard om door dit papierwerk heen te worstelen want als je eenmaal boven op de top staat en de zon ziet opkomen heb je een spectaculair uitzicht en een unieke ervaring die je nooit meer vergeet! Meer informatie over het beklimmen van de berg vind je op www.mountkinabalu.com.

Kinabalu National Park

Ook voor de minder avontuurlijke reizigers is er in de regio genoeg te doen. Het Kinabalu National Park is een prachtig natuurgebied. Er zijn in de regio verschillende mooie wandelroutes en het dorp Kota Kinabalu is de moeite waard om te bezoeken. Het park is een gebied van ongeveer 750 vierkante kilometer! Het is daarmee groter dan het nabij gelegen Singapore. Het park is opgericht in 1964 omdat het gebied in Kinabalu te beschermen. Dit waren conclusies van het rapport wat opgesteld werd naar aanleiding van de Royal Society Kinabalu Scientific expeditie in 1962 tot 1964. Het is het eerste park wat werd opgericht in Borneo.

Dat het park sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat komt ook door de bijzondere flora en fauna van het park. In het park zelf leven ongeveer 500 vogelsoorten en honderden verschillende soorten slangen. Daarnaast vindt je er ook nog ruim twaalfhonderd plantsoorten! Naast de vogels en slangen leven er ook orang-oetans, vliegende eekhoorns, wilde zwijnen, herten, gibbons en de zeer zeldzame nevelpanter. Om het af te maken zijn er ook nog eens tropisch regenwouden te vinden. Een bezoek aan Kinabalu National Park is een absolute must mocht je Maleisië bezoeken.

Kota Kinabalu

De meeste reizigers komen hier vanwege Mt. Kinabalu, om te duiken in Sipadan (wat hier goed kan) of om jungle trekkings te doen. De stad Kota Kinabalu is hierdoor een verplichte stop omdat hier de meeste tours vertrekken en de plek is om verder te reizen. De stad zelf heeft een leuk centrum waar zowel expats wonen als de inheemse Kadazan bevolking. Het uitgaansleven is niet zo groot als bijvoorbeeld Koh Samui in Thailand maar juist relaxed en laid-back. Daarnaast is het eten hier heerlijk! Je vindt hier ook de meeste hotels en hostels.

Locatie Kota Kinabalu

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Mount Kinabalu is misschien wel hét symbool van Maleisië. Met zo’n 4.095 meter hoog is Mount Kinabalu zichtbaar vanaf heel Sabah. Het is de hoogste berg tussen de Himalaya en het eiland Nieuw Guinea. In het Bahasa Maleisisch staat het ook bekend als Gunung Kinabalu.

5.0
User Rating 0 (0 votes)
Sending