Muang Sing

In Muang Sing ga je terug in de tijd. Het is een klein stadje in de Gouden Driehoek dat grenst aan Myanmar en de groene heuvels van China. In de jaren ’90 was Muang Sing een absolute must-see in Laos maar vandaag de dag staat het maar bij weinig reizigers in de top drie voor Laos. Vroeger was het een belangrijke plek voor de opiumhandel maar sinds dat aan banden is gelegd is het een stuk rustiger en trekken veel mensen richting Nong Khiaw of Vang Vieng.

Het schitterende Muang Sing

Muang Sing ligt op slechts 11 kilometer van de Chinese grens en wordt omringd door een prachtig berglandschap. De vallei waarin Muang Sing ligt is een lust voor het oog. De laatste jaren weten reizigers dit stadje weer te vinden vanwege de schitterende regio en de relaxte sfeer. In de stad zelf vindt je daarnaast nog etnische groepen gekleed in traditionele kledij die op de markt hun spullen verkopen. Daarnaast is de omgeving rondom Muang Sing redelijk vlak waardoor je hier goed kan wandelen en fietsen.

TIP – huur een fiets om de omgeving te verkennen.

Fietsen kan je zeer makkelijk en voordelig huren. Dit is een absolute aanrader omdat de omgeving zeer indrukwekkend is. Als je liever niet wil fietsen kan je ook een kaart kopen met wandelroutes en de omgeving te voet verkennen.

Muang Sing

Ochtendmarkt Muang Singh

Heel veel belangrijke bezienswaardigheden vindt je niet in Muang Singh. De omgeving en de sfeer in de stad zelf is de voornaamste reden voor mensen om hier naar toe te reizen. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is de ochtendmarkt die lokaal bekend staat als Muang Sing’s Talat Sao.

We raden aan om hier zo vroeg mogelijk naar toe te gaan om de drukte te voorkomen. Het leukste aan de markt zijn ongetwijfeld de bergstammen als de Thai Dam, Thai Lu, Hmong, Akha en de Yao die hier hun spullen verkopen.

TIP – vraag bij je accommodatie naar mooie wandelroutes die je kunt lopen.

Bezienswaardigheden

Muang Sing zelf heeft niet echt bezienswaardigheden. Het is vooral de omgeving die de toeristen hier naar toe brengt. Muang Sing wordt vooral gebruikt als uitvalbasis voor tochten door deze omgeving. Je kunt hier mooie wandelingen maken of voor een euro per dag een fiets huren en de omgeving verkennen.

Tribal Museum

Op de hoofdweg heb je het Tribal Museum. Een eenvoudig, maar elegant houten gebouw dat de lokale kleding en een aantal Boeddha beelden tentoonstelt. Helaas is het zelden geopend tijdens de geadverteerde uren

Wat Sing Jai

Verscholen achter het museum vind je de belangrijkste tempel van de stad, de oude Wat Sing Jai. Dit is een heerlijke, rustieke tempel die ze in feestelijke kleuren hebben geschilderd. Als je in de ochtend gaat is er meestal veel activiteit.

Hiken

In de omgeving van Muang Sing zijn verschillende wandeltochten die je kunt maken. Je loopt door de schitterende omgeving en langs verschillende lokale dorpjes. Het voordeel is dat deze hikes voor iedereen goed te doen zijn. In de meeste guesthouses kun je een kaart kopen waar de meeste routes op staan.

Muang Sing

Opiumtijd Muang Sing

Vroeger was Muang Sing een belangrijk handelscentrum tijdens de Franse opiummonopolie. Rond de jaren ’40 van de vorige eeuw was de opiumhandel zelfs een kwart van de inkomsten voor Laos. De opiumhandel nam enorme vormen aan en werd een steeds groter broeinest met criminele activiteiten. Thailand heeft als eerste de opiumhandel teruggedrongen en hierop volgde ook Laos en Myanmar hoewel hier nog steeds wel in opium gehandeld werd.

Hoe kom je er?

Van Luang Namtha rijden er meerdere keren per dag kleine bussen naar Muang Sing. Kosten en vertrektijden verschillen nogal dus vraag dit na bij je accommodatie. In en rond Muang Sing rijden tuk-tuks. Fietsen kunnen worden gehuurd in de stad. Er is geen openbaar vervoer in de stad.

Locatie Muang Sing

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.5