Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Bagan

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 1 oktober, 2019

Een reis naar Myanmar en niet naar Bagan gaan is ondenkbaar! Wat Angkor Wat voor Cambodja is, is Bagan voor Myanmar. Het wordt niet voor niets op één lijn geplaatst met de bekende Angkor Tempels. Sterker nog; mensen die het voorrecht hebben gehad om zowel de Angkor Wat als Bagan te bezichtigen plaatsen Bagan nog hoger. Dit komt vooral omdat het in Bagan, en Myanmar in het algemeen, nog niet toeristisch is.

TIP ♥ – het is goedkoper om eerst naar Bangkok te vliegen en van daaruit een vlucht te boeken naar Myanmar

De kans dat je naar Bagan gaat als je in Myanmar bent is vrij groot. Daarom willen we je zo goed mogelijk informeren over deze bijzondere plek. Op deze pagina lees je het volgende;

Wat vonden wij van Bagan?

Bagan behoort met afstand tot de mooiste tempelcomplexen die we hebben gezien in Azië, maar ook daarbuiten zoals Xunantunich in Belize of Tikal in Guatemala. Wat Bagan bijzonder maakt is de duizenden tempels die hier staan.

Op zo’n 40 vierkante kilometer vindt je hier 2.200(!) boeddhistische tempels, kloosters, kunstschatten en pagodes en nog eens ruim 2.000 ruïnes. Nergens ter wereld vindt je op zo’n klein gebied zo veel tempels en pagodes. Het is dan ook één van de belangrijkste archeologische vondsten in heel Azië.

TIP ♥ – houd er rekening mee dat alle buitenlandse bezoekers US$10 p.p moeten betalen om de Bagan Archaeologicol Zone binnen te mogen.

Wat dat betreft is het bijzonder dat de bouwwerken nog niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het restrictieve beleid ten opzichte van toeristen en internationalisatie dat Myanmar jarenlang heeft gevoerd.

Dat neemt echter niks weg van de schoonheid an Bagan, dat naar onze mening tempels Angkor of Borobudur overtreft.

Bagan

Tempels, tempels en nog een tempels

In Bagan is vooral de hoeveelheid tempels die het zo indrukwekkend maakt. Steeds meer toeristen vinden hun weg richting Bagan waar je kan genieten van spectaculaire uitzichten over de tempels. Daarnaast is het voor veel Theravade boeddhisten nog steeds een bedevaartsoord. De meest spectaculaire manier om de tempels te zien is vanuit de lucht.

TIP ♥ – er is een mogelijkheid om in een luchtballon boven het gebied te zweven en zo de duizenden tempels te zien. Daarover verderop meer.

Onder je lijken dan de duizenden stoepa’s, tempels en pagodes als gouden witte en rode pionnen over het landschap uitgestrooid. In werkelijkheid zijn deze nauwkeurig neergezet door verschillende welvarende families. Zeker bij zonsopkomst heerst er een sprookjesachtige sfeer. Het laat een onuitwisbare indruk achter en Bagan is voor vele ook niet voor niets hét hoogtepunt van hun reis.

Waar moet je slapen

Je hebt 3 opties om te overnachten in Bagan. Nyaung U, Old Bagan en New Bagan. Nyuang U is voor de budget reizigers met gezellige restaurants en goede transportmogelijkheden. New Bagan heeft de beste ‘normal’ accommodatie, hoewel het er niet echt sfeervol is en Old Bagan ligt het dichts bij de tempels met de meeste luxe resorts.

Bagan

Bagan

Welke tempels in Bagan moet je zien?

Er staan hier in totaal zo’n 4.500 tempels en ruïnes. Als je alleen de 2.200 tempels wilt bezichtigen en uit gaat van twee tempels per dag ben je al ruim drie jaar bezig, elke dag.

En dan laten we de 2.000 ruïnes nog achterwege. Het is voor de doorsnee backpacker of toerist ook (bijna) niet mogelijk om alle tempels te zien, daarom hebben we een overzicht van de drie belangrijkste of mooiste tempels van Bagan.

Uiteraard is er nog veel meer te zien. De beste manier is om een plattegrond te vragen met daarop alle tempels.

TIP ♥ – heb je het geld en de lef? Maak dan een ballonvlucht over Bagan, een adembenemende ervaring!

1. Ananda Pahto

Ze zeggen in Myanmar ook wel; als je niet bij de Anada Patho bent geweest ben je niet in Bagan geweest. De Ananda Pahto wred gebouwd door koning Kyanzittha. Hij was de zoon van koning Anawrahta, de eerste koning in Bagan. Naast het feit dat dit een prachtige tempel is om te zien staat de Ananda Pahto vooral bekend om de vier gigantische Boeddhabeelden binnenin de tempel.

Elk beeld staat voor een windrichting, twee van deze beelden veranderen van gezichtsuitdrukking wanneer je er naar toe loopt. De mooiste tijd om de Ananda Pahto te bezoeken is tussen half december en januari. Er wordt dan een religieus festival gevierd waar duizenden boeddhistische pelgrims op afkomen. De tempel raakte tijdens de aardbeving van 1975 zeer zwaar beschadigd en moest volledig worden gerestaureerd.

TIP ♥ – als je foto’s wil maken zonder al te veel mensen op je foto ga dan tussen 13:00 en 16:00 uur. Dit is het heetst van de dag, en veel mensen zoeken dan een restaurantje op.

Bagan

2. Sulamani tempel

Sulamani werd in 1181 gebouwd door Narapatisithu. Deze tempel werd bekend als “kraaien juweel’ en is een meer verfijnde tempel dan de Htilominlo en Gawdawpalin tempels.

Sulamani heeft een paar van de mooiste sierwerken met het bewerkte stucwerk op lijstwerk en pilaren. Deze zijn vandaag nog in redelijk goede conditie.

De tempel is voorzien van twee verdiepingen die op brede terrassen zijn samengesteld om een piramide effect te creëren. Het metselwerk wordt beschouwd als een van de beste in Bagan.

Een deel van de tempel werd in 1975 beschadigd door de aardbeving. Er staan pagodes op de hoeken van elk terras en een hoge muur, inclusief toegangspoorten. Het is een van de meest indrukwekkende tempels.

Bagan

3. Dhammayangyi tempel

De Dhammayangyi tempel is de grootste in deze regio. En dat zegt nogal wat met ruim 4.500 tempels en ruines. De tempel is qua bouw vergelijkbaar met de Ananda Temple heeft.

Het werd gebouwd door koning Narathu (1167-1170), die ook bekend stond als Kalagya Min, de ‘king killed by Indians’.

Na de moord op zijn eigen vader, besteeg Narathu de troon van Bagan en als gevolg van dat, bouwde hij deze tempel. Er wordt gezegd dat Narathu toezicht hield op de bouw zelf en dat metselaars werden geëxecuteerd als ze een naald tussen de bouwstenen konden plaatsen.

Helaas heeft Narathu de tempel nooit af gezien, hij werd vermoord voor de voltooiing.

TIP ♥ – je kunt ook dagtours boeken in Bagan. Gidsen vertellen je dan alles over de tempels Check bijvoorbeeld Day Tours.

Bagan

4. Shwesandaw Pagoda

Is erg druk bij zonsopgang omdat het een geweldige plek is om de omliggende tempels te zien tijdens zonsopkomst. Als je wat langer blijft hangen verdwijnt de drukte en kun je de tijd nemen om de steile trappen te beklimmen.

Men zegt dat het een van de eerste pagoden die is gebouwd door Anawrahta, in 1057. Het ligt buiten de stadsmuren samen met vier andere pagoden.

5. Sein Nyet Sister Temples

Hoewel het zeker niet de grootste of hoogste of tempels zijn, zijn de Sein Nyet Sister Temples de perfecte plek om de toeristische drukte te vermijden en de heilige tempels in een natuurlijke omgeving te zien.

De tempels staan in een mooie groene omgeving. Het is hier een stuk rustiger dan bij andere tempels, zeker als je even buiten de muren van de tempel loopt en alle tijd hebt voor mooie foto’s.

Bagan

6. Gawdawpalin tempel

De Gawdawpalin tempel is een van de grootste heiligdommen van Bagan, en beroemd om zijn geschiedenis als de ‘tempel der vergiffenis’. Men zegt dat de koning misdaden tegen zijn voorouders heeft gepleegd en in ruil werd gestraft met blindheid.

Deze tempel werd gebouwd om zijn voorouders te aanbidden en zijn zicht keerde wonderbaarlijk terug!

Naast deze mooie achtergrond is deze tweevoudige tempel ook leuk om te verkennen. Je kunt er namelijk naar binnen. Bekijk de geheime passages op de begane grond die na een aardbeving in 1975 werden opengesteld.

TIP ♥ – je kunt de meeste tempels binnen. Gedraag je altijd respectvol, iets dat helaas niet iedere toerist begrijpt.

Tempels voor zonsopkomst / ondergang

Een van de populairste dingen om te doen in Bagan is vroeg je bed uit gaan. Vakantie is hard werken. Je moet rond 4:00 uur je bed uit om redelijk op tijd te zijn voor een goed plekje.

Tijdens de zonsopkomst is het namelijk behoorlijk druk bij de tempels. Ben je een iets luiere reiziger? Geen nood, de zonsondergangen hier zijn ook erg indrukwekkend!

Maar waar moet je heen om de zon onder te zien gaan? We noemen hieronder een paar tempels, maar je kunt werkelijk overal gaan zitten aangezien elke plek magisch is tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

De populairste stop; Shwesandaw Pagoda

Ondanks de toeristische drukte is de Shwesandaw Pagoda ook de beste plek om de zonsondergang te kijken. Simpelweg omdat het de beroemdste spot is om de zonsondergang in Bagan te kijken.

TIP ♥ – kom zeker een uur voordat de zon daadwerkelijk opkomt! i

Andere tempels

Hoewel de Shwesendaw zeker een mooier plek is raden we het niet aan. Het is echt mega druk en de kans op een mooi plekje is klein. Als je mooie plekjes zoekt rij dan lekker rond op je e-bike en zoek het beste plekje op.

Een mooie en rustige plek voor de zonsondergang is de Buledi stupa, die ook dicht bij Nyaung U ligt.  Een andere goede plek is de Thitsarwadi Temple.

De zon gaat rond 6:00 uur op en rond 18:30 uur onder.

Bagan

Ballonvlucht boven Bagan

Je kunt natuurlijk elke locatie op de grond overtreffen door een ballonvlucht te boeken. Mocht je op zoek zijn naar een unieke, onvergetelijke ervaring in Myanmar om je vriendin (of vriend) op een bijzonder romantische manier ten huwelijk willen vragen is de ballonvlucht in Bagan een absolute aanrader!

Een ervaring om nooit meer te vergeten! Wij deden deze ballonvlucht ook en tot op de dag van vandaag is dit een van de mooiste ervaringen uit Azië! Het ballonseizoen loopt grofweg van oktober tot en met maart/april (per aanbieder verschillend).

TIP ♥ – boek je vlucht ver van tevoren! Het is snel volgeboekt. 6 maanden van tevoren boeken is heel normaal.

Waar boek je dat?

Via internet. Je kunt de gok nemen om het in Bagan zelf te boeken, maar ik kan je nu al vertellen dat alles dan vol zit. Tenzij je van plan bent maanden te wachten voor een plekje.

De meest praktische manier is om je vlucht van te voren al te boeken. Sinds kort mogen wij deze ballonvlucht aanbieden in onze webshop. Je kan dan eenvoudig en snel je plekje reserveren door een kleine aanbetaling te doen. –> RESERVEER JE PLEK HIER<–

Kosten

Een ballonvlucht over de tempels kost je zo’n €361,- p.p. Dat is veel geld, maar het is het dubbel en dwars waard

TIP ♥ – Wij hebben een blog geschreven over alle tips voor een Ballonvlucht boven Bagan. Lees het hier!

Reserveer de tour via Reis-Expert!

Wij hebben deze tour zelf gedaan en waren zo enthousiast dat we een samenwerking hebben opgezet met deze partij. Omdat de ballonvluchten vaak al maanden van te voren vol zitten willen wilde wij het makkelijker maken om het vanuit Nederland te boeken.

Sinds kort kunnen wij deze tour dus aanbieden tegen dezelfde prijs als in Myanmar. Een Standaard vlucht kost €361 per persoon. Een hoop geld, maar het is het meer dan waard.

 • je reserveert de tour via ons;
 • je betaalt dezelfde prijs als in Myanmar;
 • de tour is met een Engelstalige gids(en);
 • je betaalt slechts 10% aan (€36,10). De rest betaal je bij onze partner;
Bagan
Bagan
Bagan

Hoe bezoek je de tempels?

De tempels van Bagan, of Pagan zoals het ook genoemd wordt, liggen verspreid over een vlakte van 13 x 8 kilometer. De duizenden tempels en ruïnes bezoek je niet zo maar in 1 dag. De meeste reizigers blijven hier minimaal 3 dagen om in ieder geval de mooiste tempels en ruïnes te kunnen bezoeken.

Maar hoe bezoek je al die tempels? Lopend is in ieder geval geen optie, en fietsen is ook een aardige uitdaging omdat 90% van de wegen rondom de tempels zandweggetjes zijn.

Een paard, fiets of E-bike

Er zijn drie manieren om de tempels te verkennen: per paardenkar, fiets of e-fiets. Wij hebben onze eerste middag op de fiets doorgebracht. En dat was ook meteen de laatste keer :) Fietsen in ruim 30 graden met zandweggetjes is niet chill.

TIP ♥ – De beste manier om de tempels te zien is met een E-bike (een soort elektrische scooters). Je huurt ze voor $10 tot $15 per dag.

Hoe kom je er?

Bagan kun je eigenlijk opdelen in 3 plekken. Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. Je kunt naar alledrie de plekken reizen en overnachten. Het grootste gedeelte van de mensen reist vaak naar Nyaung U. Hier overnachten ze ook.

Nyaung U

In Nyaung U heb je een vliegveld. Er gaan dagelijks vluchten tussen Yangon en Nyaung U voor zo’n $85 tot $100 p.p. Als je met het vliegtuig reist zorg er dan wel voor dat je op tijd reserveert. Deze vluchten zitten namelijk snel volgeboekt. Je kunt ook vanaf Mandalay vliegen voor zo’n $50 p.p.

Uiteraard kun je ook met de bus naar Nyaung U. Dit is voordeliger, maar duurt ook iets langer. Je kun to.a. vanaf de volgende steden met de bus en minivan naar Nyaung U;

 • Mandalay – 6.500 Kyat, 5 uur
 • Kalaw – 10.500 Kyat, 10 uur
 • Yangon – 15.000 Kyat – 11 uur
 • Magwe – 6.500 Kyat 5 uur

TIP ♥ – Bagan behoort tot onze favorieten tempel(s) in Azië. Een andere favoriet ligt niet in Azië, maar in Colombia; namelijk de Ciudad Perdida

Bagan
Bagan

Beste reistijd

Verwacht veel hitte in Bagan gedurende het grootste deel van het jaar. De beste tijd om de tempels bezoeken is tussen november en februari, wanneer de temperatuur rond de 30 graden ligt. Vermijd de maanden maart tot en met mei, wanneer de temperaturen ver boven de 40 graden komen.

Het is geen pretje om alle tempels te bezoeken in de brandende zon. De neerslag is het hoogst in juni en oktober. Als je kunt, bezoek Bagan dan tijdens een volle maan, een populaire tijd voor de lokale festivals.

Bagan

Locatie Bagan

Wat wij vinden:
 • 9.4/10
  Azië Expert - 9.4/10
9.4/10

Samenvatting

Een reis naar Myanmar en niet naar Bagan gaan is ondenkbaar! Wat Angkor Wat voor Cambodja is of Borobudur voor Indonesië is Bagan voor Myanmar. Het wordt niet voor niets op één lijn geplaatst met de bekende Angkor Tempels. Bagan is zonder enige twijfel het hoogtepunt van je reis.

4 comments

 1. Tamara

  Hoi,

  Hebben jullie de ballonvlucjt van tevoren geboekt?

  1. Ties Post author

   Hoi Tamara,

   wij hebben de ballonvlucht inderdaad van tevoren geboekt. Dit moet je ook doen omdat het vaak al maanden van tevoren volgeboekt is :)

   Groeten,
   TIes

 2. Roos

  Is augustus een goede tijd om Bagan te bezoeken of is het dan heel erg druk?

  Groeten,
  Roos

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Roos,

   augustus is een prima maand. Qua weer zit je goed, qua drukte valt het mee. Hoogseizoen in Bagan zijn de maanden november t/m maart, maar veel westerse toeristen hebben vakantie rond augustus dus je zal zeker niet de enige zijn ;)

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK TOUR

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.