Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Hsipaw

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 16 januari, 2020

Hsipaw is een bergstadje 200 kilometer ten oosten van Mandalay gelegen in de Shan State op de route naar Lashio en China. Het is daardoor een belangrijke handelsstad. Dit is echter niet de reden dat Hsipaw bij onze highlights staat. De belangrijkste reden dat mensen hier naar toe gaan is vanwege de prachtige ‘hill-tribe’ wandelingen richting bergstammen, rijstvelden en boottochten die je kan maken in de omgeving.

Onze ervaring in Hsipaw

Samen met de wandeltochten in Kalaw staat de omgeving van Hsipaw bekend als één van de mooiste in Myanmar. Het stadje zelf is een klein en pittoresk stadje waar je heerlijk kan ontspannen. Het biedt net genoeg faciliteiten om de toeristen te ontvangen.

Het vertegenwoordigt Myanmar op een perfecte manier; omgeven door schitterende landschappen, authentiek, vriendelijke inwoners en genoeg activiteiten om jezelf te vermaken.

Ga met de trein van Mandalay naar Hsipaw! Een geweldige rit!

Wat vonden wij er van

Wij hadden niet zo veel verwachtingen van Hsipaw, maar het bleek een van de leukste bestemmingen in Myanmar. Het is heerlijk rustig, ‘s avonds is het een adembenemend schouwspel als de zon ondergaat achter de heuvels. Het uitzicht is prachtig!

Hsipaw
Hsipaw

6x doen in Hsipaw

Zoals gezegd is de stad zelf niet heel speciaal. Het is vooral het omliggende landschap dat de reizigers trekt. Je kunt hier heel goed hiken, fietsen of gewoon genieten van het uitzicht. We hebben een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet waarvan wij vinden dat je ze niet mag missen.

#1 Ga naar Myauk Myo

Hier vindt je onder andere de Madahya Monastery, een houten klooster. Id de buurt van het houten klooster vindt je ook het 150 jaar oude Bamboo Buddha Monastery. I

n het hele omliggende gebied tref je ook nog eens oude stupas waardoor Myauk Myo ook wel de nickname ‘Little Bagan’ heeft.  En hoewel het echte Bagan toch net even wat indrukwekkender is heeft ook Myauk Myo een ongekende charme!

#2 Verken de Bawyo Paya

Deze pagode kan je zien als één van de belangrijkste pagode’s voor het Shan volk. 7,5 kilometer ten westen van Hsipaw vindt je deze pagode. Het wordt druk bezocht door pelgrims tijdens het jaarlijkse Bawyo Paya Pwe festival wat plaatsvind in Februari of Maart.

De naam Bawyo Paya betekent ongeveer ‘Papa kom me halen’, en bij de pagode hoort een ontroerend verhaal. Zeker de moeite waard!

Hsipaw
Hsipaw

#3 Shoppen op de markt

De markt in Hsipaw is één van de leukste die er is in Mynamar. Het begint al om 4:30 uur wanneer de weg bol staat met locals van de Shan, Lisu en Paleung dorpen. Omdat er weinig toeristen in Hsipaw zijn waan je je even in het echte leven van de locale bevolking.

Je kan er de traditionele kleding kopen zoals de lyongyi maar ook de heerlijke locale gerechten proberen zoals de shan noodde, rijst-soep en khawpok (traditioneel Shan eten).

#4 Klim naar de Sunset Hill

Voor de beste uitzichten in Hsipaw moet je bij de Sunset Hill zijn .Hier kijk je prachtig uit over de rivier en vallei. Je kan op de Sunset Hill genieten van deze uitzichten maar ook  bij de Thein Daung Pagoda, ook wel de Five Buddha Hill, heb je een schitterend ‘kodak-momentje’.

Je vindt het langs Lashio Rd. ongeveer 2 kilometer ten zuiden van Hsipaw.

TIP ♥ – fietsend of lopend is dit makkelijk te bereiken.

#5 Ga hiken en fietsen

Iedereen komt hier eigenlijk voor één ding; wandelen door de natuur. Je kunt hier wandelen door de buitenwijken van de stad en de omliggende velden. Dit was onze favoriete activiteit in Hsipaw. Onderweg kom je van alles tegen.

Van koeien tot lokale kinderen en kloosters tot stupas. Alles wat deel uitmaakt van het dagelijkse leven in dit landelijke gedeelte van Myanmar kom je tegen.

Je hebt verschillende wandelingen varierend van een paar uur tot een paar dagen. Voor een langere wandeling kun je naar het dorp Namhsan lopen. Dit is de ‘thee-hoofdstad’ van Myanmar.

Dit gebied is de thuisbasis van de Ka-tur (of Samlong) stam van de Palaung-mensen.

Hsipaw
Hsipaw
vrijwilligerswerk Azië

#6 Maak een boottocht over de Dokhtawady River

Als u zin hebt in een meer gekoelde activiteit, dan is een halve dag boottocht op de Dokhtawady River van Hsipaw een verleidelijke optie. Deze schilderachtige reis heeft kloosters, ananasplantages, velden, bossen en een 45 minuten lopen waar je de kans krijgt om met lokale Shan-boeren te spreken. S

tarttijd is 8:30 uur, terugkeren naar Hsipaw om 13:30 uur.

TIP ♥ – prijs is K40.000, inclusief gids.

Hoe kom je er?

Je hebt een paar mogelijkheden om naar Hsipaw te komen. Een auto huren is de duurste (rond $10). Er zijn ook maar weinig mensen die dat doen. Je kunt ook een taxi delen. Dan duurt de rit ongeveer 3 uur en het kost je zo’n 10.000 Kyat p.p. (€6,50)

Met de bus

De bus is de goedkoopste optie. Voor ongeveer US$10 per persoon rij je van Mandalay naar Hsipaw. De bus vertrekt om 6:00 uur of om 14:00 uur. Je doet er 6 uur over met de bus.

De beste optie, en een must-do, is de treinreis over het Gokteik Viaduct. Dit kost je $12 en is elke cent meer dan waard. Hieronder vind je daar meer informatie over.

Powered by 12Go Asia system

Het Gokteik Viaduct

Een treinroute die eigenlijk iedereen zou moeten doen is die over het Gokteik Viaduct. De route loopt van Mandalay naar Lashio en stiop ondermeer in Pyin Oo Lwin en Hsipaw.

De trein rijdt over en verouderd spoor waardoor je alle kanten op slingert voordat je bij een 100 meter hoge viaduct komt die er voor zorgt dat de trein een diep ravijn over kan steken. En het is de oncomfortabele rit meer dan waard.

De trein tuft voorbij over een stukje rails met onder je een ravijn van 100 meter met watervalletjes, bossen en rivieren. En dat mag je allemaal bekijken hangend uit de deuropening van de trein :)

KOSTEN een kaartje voor de trein kost je $12. De trein vertrekt behoorlijk vroeg; om 4:00 uur. Je komt om 15:00 uur aan in Hsipaw. Je kunt ook een meerdaagse tour boeken. Bijvoorbeeld bij Discover Myanmar

Hsipaw
Hsipaw

 Locatie Hsipaw

Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Azië Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

De belangrijkste reden dat mensen naar Hsipaw gaan is vanwege de prachtige ‘hill-tribe’ wandelingen richting bergstammen, rijstvelden en boottochten die je kan maken in de omgeving. het is een mooie plek om te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder