Het Inle Meer is één van de meest authentieke plekken die je kan vinden in Azië. Het meer staat bekend vanwege de op palen gebouwde dorpen en markten. Het Inle Meer wordt bewoond door de Intha-bevolking. Deze locals wonen in dopjes die op palen zij gebouwd. Intha betekent ‘Zonen van het meer’. Het hele leven van de Intha-bevolking is dan ook afgestemd op het Inle Meer.

Het schitterende Inle Meer

De Intha-bevolking woont er in houten huizen op palen en hebben kanalen in plaats van straten, bouwen complete pagodes op het water en verbouwen groente op hun drijvende boerderijen en tuinen. Sommige delen van het dorp zijn zelf met bruggen met elkaar verbonden. Een bezoek aan het Inle Meer is een absolute must tijdens je reis door Myanmar, het zal een geweldige indruk achter laten!

TIP – wil je graag naar Myanmar? Vlieg dan naar Bangkok en reis vanaf daar naar Myanmar. Stuk goedkoper dan rechtstreeks vliegen!

Het Inle Meer is ruim 20 kilometer lang en bevindt zich ongeveer 400 kilometer ten noorden van de voormalige hoofdstad Rangoon en slechts 100 kilometer van de Thaise grens. Het Inle Meer is het op één na grootste meer in Myanmar en ligt op ongeveer 900 meter hoogte. Niet alleen het leven op en rond het meer is prachtig, de omgeving is minstens zo mooi met heuvels en in de verte hogere bergen.

Inle Meer
Inle Meer

Het Inle Meer is één van de meest authentieke plekken die je kunt bezoeken in Azië. Natuurlijk heeft dit te maken met het feit dat Myanmar nog maar net open is gesteld voor toeristen en daardoor rustig is. Maar het leven op en rond het Inle Meer is het échte authentieke Azië. Het is schitterend om te zien hoe de Intha bevolking hier leeft. Een prachtige ervaring!

Intha bevolking op het Inle Meer

De Intha bevolking leeft van en op het meer. Ywama is een dorpje wat een bezoek waard is mocht je bij het Inle Meer zijn. Dit dorp is gebouwd midden op het meer en is alleen per boot bereikbaar. Hier kan je bijvoorbeeld de Ywama floating market bezoeken die overigens niet te vergelijken is met de floating market in Bangkok.

De Intha’s hebben een zeer speciale manier van roeien. Net als in Venetië zijn het een soort gondeliers. De Intha’s gebruiken echter niet hum armen maar ze klemmen de roeispaan tussen één hand en één been. De markt duurt vijf dagen en trekt als een soort circus over het meer.

Bezoek niet alleen het meer maar ook de omgeving van Inle Lake met bijvoorbeeld de Hot Springs en de wijnproeverijen.

Inle Meer

Te zien en te doen

De Intha’s zorgen voor veel mooie aspecten in en rondom het meer. Zo zijn ze erg trots op hun tuinen. Ze maken deze tuinen door een laag aarde vast te binden met moerasplanten. Ze verbouwen hier werkelijk van alles. Van tomaten tot bloemen en bieslook.

1. Maar een boottocht

Je kan bij het Inle Meer verschillende boottochten maken die je over het hele meer brengen. Hier kom je de meest bijzondere dingen tegen. Zo kom naast de dorpen en marktjes ook het Nga Phe Kyaung klooster tegen. Dit noemen ze ook wel de Cat Monastery. In deze op palen gebouwde tempel maak je kennis met de vele monniken die Myanmar rijk is en zie je meteen waarom ze dit klooster het Cat Monastery noemen!

2. Bezoek het Thadingyut Festival

Eén van de mooiste ervaringen voor veel reizigers is het bezoeken van het Thadingyut Festival. Tijdens dit festival verlichten duizenden lichtjes het Inle Meer en omgeving. Met deze lichtjes viert Intha bevolking de terugkomst van Boeddha. De bevolking straalt in kleurrijke kleding. Voordat het Thadingyut Festival plaatsvind heb je ook nog het Hpaung Daw U. Dit duurt drie weken.

Het bezoeken van het Thadingyut Festival zal een onvergetelijke indruk achter laten. De lichtjes op het meer, de bewoners, de drijvende marktjes en de vele bootjes geven een sprookjesachtig aanzicht, iets om nooit meer te vergeten!

TIP ♥ – Het festival vindt plaats in september of oktober, afhankelijk van de maandkalender.

Inle Meer
Inle Meer

Trekking Kalaw naar Inle Lake

De leukste manier om van Kalaw naar Inle Lake te gaan, is te voet. Wij hebben in 2015 deze trekking gelopen en het was een van de hoogtepunten van onze reis door Myanmar. Het is een geweldige ervaring. Je loopt door de mooiste omgeving van Myanmar. Je komt langs traditionele dorpjes waar kinderen nog met hout spelen en vrouwen traditionele kledij weven. Je leert een hoop van de locals. Met een redelijke conditie moet je deze tocht zeker kunnen  lopen. 

Hoe lang is de tocht

Je kunt kiezen uit 2 dagen (1 nacht) of 3 dagen (2 nachten). Wij raden aan om die van 3 dagen te doen. De tocht is zeker niet moeilijk, het hoogste punt dat je bereikt is 1.700 meter dus je loopt veel vlakke stukken. Maar in 3 dagen heb je veel meer tijd in de omgeving. Twee dagen is toch een beetje gehaast.

In totaal loop je ruim 60 kilometer. Dat klinkt veel, maar het valt reuze mee. De laatste dag ga je richting het Inle Meer. Je begint in Kalaw. Vanaf hier ga je langzaam richting de de hoge vlaktes van Kalaw. Bergen en valleien strekken zich over het landschap uit. ’s ochtends hangt er een wazige mist over het graslandschap wat het extra mooi maakt.

Wat kost het?

In een groep van 6 personen moet je rekenen op ongeveer 40.000 tot 45.000 Kyat per persoon voor een 3-daagse trekking. Dat is zo’n €26 tot €30 per persoon. Afhankelijk van de organisatie waarmee je boekt en je onderhandelingskunsten. Je kunt bij elk hotel, hostel of ticketoffice in de stad vrij eenvoudig trekkings boeken. Een bekende en goede touroperator is Sam’s Family Restaurant.

TIP bij aankomst bij het Inle Lake moet je $10 Tourist Fee betalen.

Wat moet je meenemen?

Vooral niet te veel. Je backpack kun je naar je accommodatie bij het Inle Lake laten sturen. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Je hoeft dus alleen een daypack mee te nemen. Naast goede kleding moet je aan het volgende denken om mee te nemen:

 • Wandelschoenen / sneakers
 • Zonnebrand (pet)
 • Poncho
 • Toiletpapier
 • Handdoek
 • Vest/trui en lange broek (’s ochtens en ’s avonds is het fris)
 • Kleingeld om onderweg iets te kopen

TIP Water en snacks kun je onderweg kopen. Het ontbijt, de lunch en het avondeten zijn inbegrepen bij de tour.

Inle Meer

Hoe kom je er?

Als je niet kiest voor de hierboven genoemde trekking vanaf Kalaw zijn er gelukkig ook andere manieren om naar het Inle Meer te komen. De meest populaire en gebruikte optie is de bus, maar je kunt hier ook komen met het vliegtuig.

Vliegtuig

Vanaf een aantal vliegvelden in Myanmar kun je naar Heho Airport vliegen. Het vliegveld dat het dichts bij het Inle Meer ligt. Steden waarvan je naar Heho kunt vliegen zijn onder andere Yangon, Mandalay en Bagan. Prijzen variëren tussen de €60 en €130.

Vanaf Heho moet je nog naar Nyaung Shwe (het grootste dorp bij het meer). Een taxi doet er 45 minuten over en kost je 30.000 Kyat (€19,500.

Bus

De meeste bussen komen aan in Nyaung Shwe, maar er zijn ook bussen die je aan de rand van het stadje afzetten. Een taxi naar je accommodatie kost vaak niet meer dan 1.500 Kyat. Let er wel op dat er ook hotels aan de overkant van de oevers zitten die alleen met de boot bereikt kunnen worden. Enkele steden en prijzen:

 • Yangon naar Inle – 8:00 uur, 18:00 uur en 19:00 uur. Reistijd is 12 uur, kosten $19 voor normale bus, $22/$27 voor VIP bus
 • Mandalay naar Inle – 5 bussen tussen 8:00 uur en 22:00 uur. Reistijd is 9 uur, kosten $13 voor normale bus, $18 voor VIP bus
 • Bagan naar Inle – 10 bussen tussen 8:30 uur en 20:00 uur. Reistijd is 10 uur, kosten $16 voor normale bus, $20 voor VIP bus

Locatie Inle Meer

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Het Inle Meer is één van de meest authentieke plekken die je kan vinden in Azië. Het meer staat bekend vanwege de op palen gebouwde dorpen en markten. Het Inle Meer wordt bewoond door de Intha-bevolking. Deze locals wonen in dopjes die op palen zij gebouwd. Intha betekent ‘Zonen van het meer’. Het hele leven van de Intha-bevolking is dan ook afgestemd op het Inle Meer

4.8

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.