Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mandalay

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Mandalay is de op één na grootste stad van Myanmar. Voordat de Britten Myanmar binnen vielen was Mandalay de hoofdstad van Myanmar. Hierdoor heeft Mandalay vele culturele bezienswaardigheden. Ooit bevatte de stad tempels, paleizen en koningen maar helaas is daar, op het gereconstrueerde Mandalay Palace na, niet veel meer van over.

Mandalay: een oude, maar authentiek stad

Mandalay is gebouwd aan de voet van de 236 meter hoge Mandalayheuvel. Hier komt ook de naam vandaan. Deze locatie werd gekozen vanwege een voorspelling die zou zijn gedaan door Boeddha. Hij gaf aan dat er op deze plek grote stad of boeddhistische metropool, zou ontstaan.

Mandalay staat ook bekend als het religieuze centrum van Myanmar. Er zijn honderden boeddhistische bouwwerken te vinden en in de kloosters die je rond Mandalay vindt wonen duizenden monniken. Het mag misschien niet zo bekend zijn als Bagan of het Inle lake, Mandalay is zeker wel het bezoeken waard!

Ervaring Reis-Expert

Wij zijn maar één volle dag in Mandalay geweest en naar onze mening is dat meer dan genoeg. We hebben een fiets gehuurd en de stad verkent en naar de twee belangrijkste bezienswaardigheden gegaan; de U-Bein burg en het paleis. Deze stad dient vooral als doorreisplekk, maar is zeker niet lelijk!

TIP ♥ huur een fiets en ontdek het bijzondere Mandalay

mandalay

De bekende U-Bein Bridge

5x mooie bezienswaardigheden in Mandalay

Hoewel Mandalay geen Bagan is en de tempels hier niet te vergelijken zijn met die van Bagan heeft de stad meer dan genoeg te bieden. Omdat het de oude hoofdstad is vindt je hier genoeg bijzondere gebouwen met culturele waarde.

#1 Bezoek het Koninklijk Paleis

De meest bezochte highlight in Mandalay is het Koninklijk Paleis, ook wel het Mandalay Palace of Fort van Manadalay. Dit paleis ligt binnen een ommuurde stad van 2 bij 2 kilometer. Rond de muur is een paleisgracht gegraven.

Het werd in 1857 gebouwd door koning Mindon Min. Helaas is dit in 1945 door gevechten tussen Britten, Indiërs en Japanners volledig afgebrand.

Het is wel weer gerestaureerd maar de originele architectuur is helaas niet meer terug te vinden. Gelukkig kan je deze architectuur nog wel bekijken bij de Shwenandaw Kyaung en Shwe In Bin Kyaung klooster.

Deze gebouwen stonden oorspronkelijk bij het paleis maar werden later verplaatst.

TIP ♥ – entree is $5 p.p.

Mandalay

Het paleis in de verte

#2 Shoppen op de Zeigyo markt

Naast de Mandalay Hill en het Koninklijk Paleis is de Zeigyo markt zeker het bezoeken waard. Als je typische producten zoekt die in Myanmar worden gemaakt moet je op de Zeigyo markt zijn. Dit is de grootste markt van Mandalay.

Het staat bekend om de vele handgemaakte spullen die hier te koop zijn. Daarnaast is Mandalay de uitvalsbasis voor een bezoek aan de vier ‘ancient cities’. Dit zijn Amarapura, Ava, Sagaing en Mingun. Hier vindt je oude kloosters.

TIP ♥ – aan de Ayeyarwady River heb je het View Point Cafe. Vanaf dit cafe (op het dak) heb je een mooi uitzicht op de rivier en het landschap er achter.

#3 Beklim de Mandalayheuvel

Naast het Koninklijk Paleis bezoeken ook veel mensen de Mandalayheuvel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad, het Koninklijk Paleis en het omliggende landschap. Voordat je de top bereikt moet je een trap beklimmen van 1730 treden.

Op de top staat een pagode. Mandalay is tevens het religieuze centrum van Myanmar.

Dit zie je terug in het landschap wat bezaaid ligt met pagodes. Dit is een klein gebouw versierd met boeddhistische tekens. De bekendste pagode is de Mahamuni Pagode. Deze pagode staat bekend vanwege zijn grote Boeddha beeld.

Het bijzondere aan dit beeld is het dat het bedekt is met bladgoud en dat er naast het Boeddhabeeld een enorme gong staat van vijf duizend kilo!

TIP ♥ – neem cash geld mee. Je moet 1.000 kyatcamera fee‘ betalen.

Mandalay

Uitzicht vanaf Mandalay Hill

#4  Bekijk hoe de zon op komt bij de U-bein Bridge

Dit is ‘s werelds langste teakhouten loopbrug die je over het over ondiepe Taungthaman meer brengt. Het is een prachtige locatie, zeker met zonsopkomst.. Het is dan ook een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Myanmar.

In het droge seizoen staat het meer lager waardoor de brug hoger lijkt. In de zomer wordt het gebied een groot meer en het water staat dan net onder de vloerplanken.

Het beste moment om de brug te bezoeken is net na zonsopgang als honderden locals en monniken heen en weer wandelen van de ene naar de andere kant.

Het nadeel is ook dat er tegen die tijd veel toeristen en verkopers zijn.

Kosten

Een mototaxi kost je 6.000 kyat p.p (retour). Een ‘normale taxi kost 10.000 kyat (retour).

TIP ♥ – voor leuke tours kun je eens kijken bij Urban Travel

mandalay

Op de brug

mandalay

Zonsopkomst

#5 reis naar Hsipaw via het Gokteik Viaduct

Een treinroute die eigenlijk iedereen zou moeten doen is die over het Gokteik Viaduct. De route loopt van Mandalay naar Lashio en stiop ondermeer in Pyin Oo Lwin en Hsipaw.

De trein rijdt over en verouderd spoor waardoor je alle kanten op slingert voordat je bij een 100 meter hoge viaduct komt die er voor zorgt dat de trein een diep ravijn over kan steken. En het is de oncomfortabele rit meer dan waard.

De trein tuft voorbij over een stukje rails met onder je een ravijn van 100 meter met watervalletjes, bossen en rivieren. En dat mag je allemaal bekijken hangend uit de deuropening van de trein 🙂

Kosten

Een kaartje voor de trein kost je $12. De trein vertrekt behoorlijk vroeg; om 4:00 uur. Je komt om 15:00 uur aan in Hsipaw.

Gokteik Viaduct

Het uitzicht vanaf het viaduct

Geschiedenis Manadalay

De stad Mandalay werd gesticht naar aanleiding van een voorspelling van Boeddha. Hij gaf aan dat er op deze plek grote stad of boeddhistische metropool, zou ontstaan. Koning Mindon van de Konbaung-dynastie besloot deze voorspelling in te laten gaan op 13 januari 1857. Een jaar later werd de vroegere hoofdstad Amarapura door middel van olifanten verplaatst naar de voet van de Mandalayheuvel.

Zo ontstond de nieuwe koninklijke stad. Deze stad werd Yadanabon Naypyidaw genoemd. Later werd de naam veranderd naar Mandalay, vernoemd naar de heuvel. In 1861 werd Mandalay de officiële hoofdstad.

Hoe kom je er?

Mandalay is een stad die veel bezocht wordt, niet alleen omdat er redelijk veel te zien is, ook omdat de stad goede verbindingen heeft met de rest van het land. Het heeft een vliegveld, een treinstation en een busstation. De opties zijn daarom ruim.

Vliegveld

Doordat de stad een eigen vliegveld heeft is het snel te bereiken, ook vanuit Bangkok. Er gaan dagelijks vluchten van en naar Mandalay naar bijv. Yangon, Bagan en Thandwe (Ngapali Beach).

Bus

De bus is het meest gebruikte vervoersmiddel in Myanmar. Er rijden overal bussen naartoe, ook vanuit Mandalay. Hou er rekening mee dat er 3 busstations zijn.

Het Thiri Mandalar bus station (die eigenlijk alleen door locals wordt gebruikt), het Pyi Gyi Myat Shin station (voor Hsipaw, Lashio en Mu-se) en het Main Bus Station waar eigenlijk alle bussen van vertrekken.

Je kunt van en naar de volgende steden;

  • Bagan – ongeveer 10.000 Kyat, 8 uur
  • Kalaw en Taunggyi (Inle Lake) – ongeveer 12.000-15.000 Kyat, 11 uur
  • Yangon – ongeveer 10.000-15.000 Kyat, 10 uur
  • Pyin Oo Lwin – ongeveer 7.000 Kyat, 2 uur

TIP ♥ – de makkelijkste manier om tickets te kopen voor de bus ent rein is via je accommodatie. Kijk wel naar de commissie die ze hier voor vragen (rond de 500 tot 1.500 Kyat). Treinkaartjes kun je ook op het Main Station kopen (1e verdieping).

Trein

De leukste manier om van A naar B te komen in Myanmar is misschien wel de trein. De trein is langzaam, verouderd en niet bepaald comfortabel, maar dat maakt de rit juist zo leuk. Je maakt van alles mee onderweg. Daarnaast rij je nog door een prachtig landschap! Een paar bestemmingen zijn;

  • Hsipaw – 10.000 Kyat, 10 uur
  • Nyaung U (Bagan) – 17.000 Kyat, 8 uur
  • Yangon – max 50.000 Kyat, 16 uur

Mandalay

Locatie Mandalay

Meer lezen over Myanmar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU