Myanmar is de laatste jaren een land in opkomst. Waar je een aantal jaar geleden nog niet eens kon pinnen, merk je dat de laatste jaren het toerisme de prijzen omhoog stuwt. Je budget Myanmar zal grotendeels afhankelijk zijn van je eigen wensen. Het land is een stuk duurder dan Thailand of Indonesië. Reken daarom op minimaal €40 per persoon per dag. Nog meer als je iets luxer reist.

Er zijn altijd heel wat vragen over het budget Myanmar. Is het echt zo duur als men zegt? Kun je wel pinnen in het land? Zijn de verhalen over ‘nieuwe dollars‘ juist? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over het budget Myanmar.

Dagbudget Myanmar

Myanmar is jarenlang gesloten geweest voor toeristen. Toen het eenmaal opengesteld werd, was het leven behoorlijk goedkoop. Vergis je echter niet, het leven in Myanmar is bijvoorbeeld duurder dan in Thailand. Gelukkig is het voor de meeste Westerlingen nog steeds goed betaalbaar. Zeker het eten op straat of eetkraampjes is erg goedkoop.

TIP – reken op zo’n €40 per dag per persoon als budget Myanmar

Je kunt het reizen in Myanmar zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Zo reisde wij 4 weken door het land voor €40 per dag. Wij sliepen in prive kamers in hostels, namen de bus en trein, bezochten highlights en deden activiteiten. Het kan dus goedkoper als je activiteiten schrapt en altijd op dorms slaapt, maar dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Hieronder vind je een overzicht van onze kosten.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget Myanmar €15 per dag aan hebben gehouden.

Dit kan, maar is niet realistisch. Iedereen neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus en we eten allemaal een keer in restaurants i.p.v. op straat.

Kosten per persoon per dag

Budget Myanmar
Bago

In kleine lokale restaurantjes kun je lekker en goedkoop eten halen

Wat kost het reizen?

Een budget Myanmar is een persoonlijk iets. Er zijn low-budget reizigers die voor €20 per dag rond kunnen komen, maar ook mensen die het er van nemen en met €100 per dag alles doen wat ze willen doen. Het grootste deel van je budget Myanmar geef je uit aan vervoer en overnachten, mits je een georganiseerde reis hebt geboekt. Hieronder een overzicht van wat wij betaalde aan overnachten, eten en drinken en vervoer.

Accommodatie

Het overnachten in Myanmar is een stuk duurder dan je gewend zal zijn in Azië. Er zijn niet zo veel hotels of hostels als bijvoorbeeld Vietnam. Hierdoor is er minder concurrentie en zijn de prijzen redelijk hoog. Wij sliepen voornamelijk in hostels, in een twee persoons prive kamer met eigen badkamer. Hier betaal je in Yangon of Kalaw al snel zo’n €20 tot €25 per nacht voor. In Bagan of Ngapali Beach kost het al snel €40 voor dezelfde kamer. Er zijn ook mega resorts waar je meer dan €500 per nacht betaald.

TIP – zorg voor wat kleine biljetten (K50, K100, K200) bij een bezoek aan een religieuze tempel of een klooster, zodat je kleine donaties kunt doen.

Eten en drinken

In Myanmar kun je heel goedkoop eten. Westerse restaurants zijn er nagenoeg niet dus je zult het vaak moeten doen met de lokale keuken. En dat is helemaal niet erg. Het goedkoopste eten vind je op straat. Niet letterlijk natuurlijk, maar in de eet kraampjes die op straat staan. Hier scoor je een complete maaltijd voor ongeveer €2 tot €5 inclusief wat drinken. Als je het eten op straat niet vertrouwd kom je bij een restaurant uit. Reken dan op zo’n €7 tot €10 per persoon voor een completen maaltijd, afhankelijk van waar je bent.

Vervoer

Vervoer is niet heel duur, maar is echt afhankelijk van waar je zit of war je heen gaat. Een bus naar Ngapali of Bagan is duurder dan andere regio’s. Als je met de bus gaat ben je het goedkoopst uit. Een bus van Inle Meer naar Bagan kost ongeveer €10 tot €15. Van Yangon naar Kalaw betaal je €10. Maar een auto met chauffeur kost je al snel €100 per dag. Als je net aan komt op het vliegveld van Yangon en je wilt naar het centrum betaal je zo’n €10 met de taxi.

Munteenheid Myanmar

De munteenheid in Myanmar is de kyat (K, uitgesproken als “chat”). Je hebt briefjes van K1, K5, K10, K20, K50, K100, K200, K500, K1000, K5000 en K10,000. In praktijk kom je die van 1, 5 en 20 bijna niet tegen. Op dit moment (2017) is 1.500 kyat bijna €1. De koers wisselt dagelijks dus check www.xe.com voor de actuele koers.

TIP – zorg voor genoeg cash, bij voorkeur Amerikaanse Dollars. Je kunt gewoon pinnen in Myanmar, maar pinautomaten werken niet altijd. Zo werd in Bago onze pinpas zonder reden ingeslikt. Neem ook ALTIJD een creditcard mee op reis!

Het is nooit een goed idee om geld te wisselen op straat, zelfs als het tarief goed klink. Oplichting komt nog altijd vaak voor. Onthoud ook op dat kyat niet kan worden gekocht of verkocht in het buitenland. Bij vertrek uit Myanmar moet je dus alles opmaken of omwisselen.

Pinnen

Er worden veel vragen gesteld over pinnen in Myanmar. Voor 2012 kon je inderdaad bijna nergens pinnen. Na de ophef van internationale sancties kwamen er echter steeds meer pinautomaten. Vandaag de dag is het geen probleem om te pinnen in Myanmar (behalve in afgelegen gebieden). Zorg wel voor een creditcard, pinautomaten werken namelijk niet altijd.

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.4/10
    8.4/10

Samenvatting

Myanmar is duurder dan andere landen in Azië. Zo betaal je voor een standaard tweepersoonskamer in een hostel al snel €20 of mer per nacht. Als je normaal reist (en dus niet extreem low-budget) reken dan op ongeveer €40 per dag.

8.4/10