Het Annapurna gebied ligt in het noord-centrale gedeelte van Nepal bij de stad Pokhara. Het maakt deel uit van het Himalaya gebergte en herbergt de 8.091 meter hoge berg Annapurna I. Daarnaast liggen er nog eens 13(!) bergen die boven de 7.000 meter liggen en 16(!) die boven de 6.000 meter liggen. Je kunt bijna niet om het Annapurna gebied heen, letterlijk.

Introductie van Annapurna

Annapurna is een Sanskriet woord dat letterlijk ‘full of food’ betekent. Meestal wordt het vertaald naar ‘Goddess of the Harvest’. Het gehele gebied is ruim 7.500 km2 groot en wordt beschermd door het Annapurna Conservation Area. Dit was het eerste National Park en nog steeds het grootste park van Nepal. Binnen dit National Park vindt je het bekende Annapurna Circuit. Deze bekende trek is zo populair omdat het redelijk eenvoudig te beklimmen is en je niet perse een gids nodig hebt.

Ik ben een bericht kader. Klik op de knop Bewerken om deze tekst te veranderen.

Onderweg vind je veel dorpjes waar je kunt uitrusten. Daarnaast lopen er, zeker in de zomermaanden, nog heel veel ander wandelaars. Op 3.500 meter ligt het dorpje Manang, dit is een goede rustplek. Mocht je wat meer ervaring hebben dan kan je nog dooplopen over de 5.416 meter hoge Thorung La Pas (dit duurt echter wel 16 uur).

Het Annapurna Circuit lopen

In tegenstelling tot de Mount Everest is het Annapurna wel geschikt voor onervaren wandelaars. Je kunt door dit gebied hiken zonder gids, hoewel we dat zeker niet aanraden. In Pokhara kun je overal gidsen en porters huren. Ben jij van plan het Circuit te lopen? Wij geven je een aantal tips over wat je allemaal kunt verwachten.

 • De duur
 • De kosten
 • Wat moet je meenemen
Hoe lang duurt de hike?

De meeste reizigers lopen het circuit binnen 14 tot 21 dagen, afhankelijk van het weer en je eigen fysieke toestand. Het kan ook sneller, ook langer. De beste tijd om het Annapurna Circuit te lopen zijn de maanden maart, april, oktober en november. Hou er wel rekening mee dat er grote hoogteverschillen zitten. Tijdens deze hike ga je van 820 meter naar 5.416. Dat is best pittig.

Kosten

De kosten liggen een beetje aan jezelf. Er zijn mensen die €2.000 spenderen omdat ze liever veel luxe hebben tijdens hun hike, maar ook mensen die het voor €500 doen. Laatstgenoemde komt wel het meest in de buurt. Reken op zo’n 59.000 rupee per persoon. Dat is ongeveer €505. Denk aan de volgende kosten in een groep van 6 personen;

 • Vergunningen – 4.000 rupee (€35)
 • Uitrusting – 8.000 rupee (€70)
 • Eten en drinken –  35.000 rupee (€300)
 • Accommodatie 11.500 rupee (€100)
Wat moet je meenemen?

Tijdens de hike van het Annapurna Circuit moet je wel het een en ander meenemen. Uiteraard is een goede klimuitrusting belangrijk, maar er zijn nog een aantal dingen die je goed kunt gebruiken tijdens de hike.

Geld – neem genoeg geld mee want je komt geen pinautomaten tegen onderweg. De enige ATM in de buurt is in Jomson. Tijdens een hike van ongeveer 2 weken moet je rekenen op 55.000 rupee, zo’n €500 incl. uitrusting. Dat is ongeveer €35 per dag.

Inpaklijst – uiteraard moet je ook goede kleding meenemen onderweg. Het kan ’s avonds behoorlijk koud worden dus neem niet alleen maar zomerkleding mee. Een aantal essentiële dingen zijn;

 • 1x vest/trui of fleece jack
 • 2x hike broek (afritsbaar)
 • 1x shirt met lange mouwen
 • 3x t-shirt
 • 1x thermo ondergoed
 • 4x sokken
 • 1x poncho
 • Zonnebril, zonnebrand, anti-muggenspray, WC papier

TIP – je hebt een Trekker’s Information Management System (TIMS) en een Annapurna Conservation Area Permit (ACAP) nodig. Deze heb je nodig om bij verschillende punten in te checken. Beide kaarten kosten $20. Neem pasfoto’s (4 stuks) mee! Deze komen op de vergunningen.

Heb je een gids (en porter) nodig?

Wij adviseren om altijd een gids mee te nemen. Een porter (iemand die je spullen draagt) is aan jezelf. Een gids kent de regio, spreekt Engels en kan je helpen op lastige momenten. Het Annapurna Circuit is wel een hike die door veel reizigers gelopen wordt dus je bent niet de enige die het zonder gids zal doen. Daarnaast kom je overal op de hike locals tegen die je de weg kunnen wijzen als je verdwaald bent. En.. ze kennen ook vaak de shortcutts 😉

Een porter kan handig zijn als je zelf twijfelt aan je fysieke gesteldheid. Echter voelt het wel een beetje als valsspelen. Het voelt lekkerder als je boven komt en weet dat je zelf al je spullen hebt gedragen.

Als je besluit om een gids en / of porter te huren, zal dat wel het nodige geld brengen bij de locals die het zo hard nodig hebben. Een gids kost je ongeveer $25 per dag. Een porter zo’n $15 per dag.

Hoe kom je er?

Er zijn twee manieren om hier te komen. Via Kathmandu of via Pokhara. Veel reizigers kiezen voor eerstgenoemde hoewel het Annapurna Circuit veel dichterbij Pokhara ligt. Vanuit Kathmandu neem je de bus naar Annapurtna neem een bus naar het startpunt Besisahar. De reis duurt ongeveer 6,5 uur en kost ongeveer 360 rupees of €3. Vanuit Pokhara is de reis iets korter en ook  minder duur.

Je kunt zelf kiezen waar je je hike eindigt. Veel mensen eindigen in Jomsom. Van daaruit kun je naar Pokhara vliegen voor ongeveer $100. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Als je dat te duur vindt kun je ook kiezen voor de beruchte 10-uur-durende busreis over hobbelige bergwegen. De bus kost ongeveer $15.

Locatie Annapurna

 

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Het Annapurna Circuit is, in tegenstelling tot ed Mount Everest, wel door onervaren klimmers te doen. Veel reizigers kiezen er ook voor om deze hike te doen. En dat is niet voor niets want je loopt in een adembenemende omgeving.

4.6

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.