Durbar Square is één van de bekendste en belangrijkste trekpleisters in Kathmandu. Het ligt midden in het centrum van de hoofdstad van Nepal. Durbar betekent in het Nepalees ook wel ‘paleis’ en het wordt dan ook wel Koningsplein genoemd. Dit omdat de vroeger koningen van Nepal op dit plein werden gekroond.

Het hart van Nepal

Het Durbar Square was het plein waar de vroegere Koningen hun land bestuurde. Hoewel het Honaum Dhoka niet meer als paleis wordt gebruikt is het nog steeds één van Kathmandu’s belangrijkste bezichtigingen. Je kunt hier makkelijk uren rondlopen. Ze noemen dit plein ook wel het Hart van Nepal.

Het plein werd in 2015 hard getroffen door de aardbeving in Nepal.

Het is een geweldige manier om een gevoel voor de stad Kathmandu te krijgen. Hoewel het grootste deel van het plein dateert uit de 17e en 18e eeuw (veel van de oorspronkelijke gebouwen zijn veel ouder). Na de grote aardbeving van 1934 heeft een grote heropbouw plaatsgevonden. Het gehele plein werd in 1979 als Unesco World Heritage Site aangewezen.

Kathmandu

Aardbeving 2015

Het Durbar Square in Kathmandu werd altijd gezien als een van de belangrijkste plekken in Nepal. Helaas richtte de aardbeving in 2015 een verschrikkelijke schade aan in de stad. Volledige straten met traditionele huizen zijn verloren gegaan.

‘Gelukkig’ werden er slechts een paar tempels vernietigd, maar veel traditionele gebouwen die de aardbeving hebben overleefd zijn sindsdien onbewoonbaar verklaard en worden nu afgebroken. De schade van de ramp zijn nog steeds duidelijk zichtbaar en het zal jaren duren voordat de stad volledig is hersteld.

Locals en tempels

Als je in Kathmandu bent ontkom je niet aan Durbar Square. Het plein in Kathmandu is wat minder goed onderhouden dan het gelijknamige plein in Patan, maar ondanks dat het wel een likje verf kan gebruiken is het plein een absolute must om te bezoeken! Het plein is een belangrijke toeristische plek is, maar het is ook van groot belang voor de locals. Veel mensen komen naar deze plek om elkaar te ontmoeten.

Je vindt hier naast locals marktkooplieden, straatverkopers, pelgrims en bedelaars. Daarnaast rijden er veel taxi’s, vindt je er heilige koeien en straatkinderen. Meestal wordt het plein gebruikt als marktplaats.

Durbar Square

Bezienswaardigheden op het plein

Naast de drukke mensenmassa vind je op het plein tevens meer dan 50 tempels en andere gebouwen. De belangrijkste is uiteraard het koninklijk paleis, of Honaum Dhoka, gebouwd rond de 16e eeuw. Tegenwoordig is dit niet meer het officiële paleis, dit is ongeveer een eeuw geleden verplaatst naar Narayanhiti. Een ander hoogtepunt van het Durbar Square is een van de oudste houten gebouwen ter wereld, de Kasthamandap.

Kumari Chowk

Maar het meest intrigerende stuk van Durbar Square is Kumari Chowk, of Kumari Bahal. Dit rode gebouw is de thuisbasis van de Kumari. Het meisje dat wordt gekozen om de levende godin van de stad te zijn tot ze puberteit bereikt en terug keert naar het normale leven. De godin wordt beschouwd als een levende symbool van devi – het hindoe-concept van vrouwelijke spirituele energie.

Een andere highlights die je hier KON bezoeken was de Trailokya Mohan Narayan. Helaas is ook deze verwoest door de aardbeving. Andere dingen die je wel kunt bezoeken zijn de Taleju Temple, een van de mooiste tempels. Ook de Shiva-Parvati Temple is de moeite waard, net als de Basantapur Tower die na de aardbeving onder constructie is.

Locatie Durbar Square

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Het Durbar Square is het belangrijke plein in Kathmandu. Het is na de aardbeving in 2015 behoorlijk beschadigd, maar nog steeds de belangrijke plek in Kathmandu. Zeker een bezoek waard.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.