Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Mount Everest

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 16 januari, 2020

Over de Mount Everest zelf kan je al een hele website vullen. Het is de bekendste en met 8.848 meter hoog ook de hoogste berg ter wereld. Het ligt in het bekende Himalaya gebergte op de grens van Nepal en Tibet. De Nepalezen noemen de Mount Everest ook wel Sagarmatha, de traditionele naam is Chomolungma.

Sir George Everest

Het ontstaan van de Mount Everest gaat honderden miljoenen jaren terug. Het waren de Engelsen die de toenmalige Engelse kolonie Brits-Indië in kaart wilde brengen. Hier werd de eerste keer de hoogte van de Mount Everest vastgesteld.

De naam Mount Everest is dan ook afkomstig van de Britse geodeet; Sir George Everst.

Je kunt naar Mount Everest Base Camp, maar dit is niet voor onervaren klimmers.

Het is nooit duidelijk geworden of Sir George Everst de top heeft bereikt. Zijn lichaam werd namelijk pas in 1999 gevonden. Het waren de Nieuw Zeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay die in 1953 als eerste de top bereikte en daarmee Nepal wereldnieuws maakte.

Het uitzicht in de bergen

Mount Everest

Naar de top? $45.000 aub

Mount Everest, ook wel ‘Roof of the World’ genoemd is een belangrijke bron van inkomsten voor zowel Nepal als Tibet. Er komen namelijk enorm veel toeristen op af. Dit zijn meestal ervaren klimmers, maar de laatste tijd ook beginnende klimmers die met veel geld de top willen te bereiken.

Hoewel de Mount Everest de hoogste berg ter wereld is zijn er andere bergen uit de ‘Achtduizenders’ categorie die moeilijker te beklimmen zijn.

Niet voor beginners

De Mount Everest is een redelijk ‘eenvoudige’ beklimming. De top is echter niet weggelegd voor de gemiddelde backpacker of wereldreiziger. Ten eerste omdat er toch wel redelijk wat gevaar schuilt in bijvoorbeeld de weersomstandigheden.

Ten tweede omdat vergunningen om de Mount Everest te kunnen beklimmen kunnen oplopen tot $30.000 tot $45.000.

Base Camp

Eén van de belangrijkste highlights van Nepal is de Mount Everest Base Camp. Dit is voor niet professionele bergbeklimmers nog enigszins te doen hoewel veel mensen het kamp niet eens halen geveild door hoogteziekte, sneeuwstormen, ijzige temperaturen of harde wind.

Daarnaast is het zo dat je ook een flinke conditie moet hebben want het Mount Everest Base Camp ligt op ruim 5.000 meter hoogte. Voor degene die het wel halen wacht een prachtig, haast magisch uitzicht op de bekendste berg ter wereld!

Wat kost het?

Dat verschilt nogal. Goedkoop is het in ieder geval niet want je moet denken aan US$1.000 tot US$1.500 per persoon voor een tour. Afhankelijk van het aantal dagen en de touroperator. Je moet er dan ook goed over nadenken of je 1) de hike wil doen en 2) de hike aan kan.

Permits

Iedereen die naar Base Camp wil klimmen moet een permit aanschaffen. Of twee eigenlijk. De eerste is een permit van het TRKERS Information Management System (TIMS). Dit kost US$10 als je deel uitmaakt van een groep of US$20 als je zonder groep gaat.

TIP ♥ – je hebt ook 2 pasfoto’s nodig. Dit moet je vóór je vlucht naar Lukla regelen.

De tweede vergunning is Sagarmatha National Park Entry Permit die kan worden verkregen als je eenmaal op pad bent op het kantoor in Monjo. Dit kost US$30 + 13% Govt. Tax.

Online boeken

Budget reizigers die in goede conditie zijn kunnen online een tour naar Base Camp boeken. Dit kost tussen de US$1.000 en US$1.500 per persoon voor een 9 tot 15 daagse trekking. In die prijs zitten vergunningen, vluchten van Kathmandu naar Lukla, accommodatie en maaltijden.

Niet meegerekend zijn reisverzekering (en die heb je nodig!), visumkosten en uitrusting.

TIP ♥ – alles onder de $1.200 is vaak niet best. Betaal iets meer voor een goede ervaring.

Luxe reizen

Wil je graag naar Base Camp, maar hou je van iets meer luxe? Dat kan, je betaald vaak tien keer, soms wel twintig keer meer dan de budget reizigers. Onderweg zijn er wel “luxe” lodges waar je kunt overnachten.

Dit kost je US$150 tot US$200 per dag, het eten en drinken gaat ook al snel richting die prijzen. hoewel je niet bepaald luxe gerechten hoeft te verwachten. Een luxe tour kost je voor een 15-daagse tour dus al snel US$3.000 p.p

Mount Everest

Mount Everest Base Camp

Tips voor een beklimming

Een beklimming naar de Base Camp is maar voor weinig reizigers weggelegd. Niet omdat het zo zwaar is, maar meer vanwege het budget. Toch trekken er nog zo’n 40.000 mensen per jaar naar Base Camp dus je zult zeker niet de enige zijn. Check onderstaande tips om richting Base Camp van Mount Everest te komen.

#1 Wel of geen gids?

De Nepalese regering overweegt al lang om het huren van een gids verplicht te maken. Zeker na de verdwijningen van enkele solo trekkers en de dood van een Belgische trekker in juni 2012. Toch is het tot op de dag van vandaag niet verplicht.

We raden echter niet aan om alleen te gaan.

Je moet van goede huize komen om 15 dagen alleen richting Base Camp te klimmen. Zonder enige ervaring is dit uiteraard niet verstandig. Daarnaast heeft het inhuren van een gids en/of porter veel voordelen. Ze kennen de omgeving, zijn ervaren en helpen je waar het kan. Daarnaast steun je de lokale gemeenschap.

TIP ♥ – een gids huur je voor US$10 tot US$20 per dag.

Tour altijd met gids

Een touroperator biedt het voordeel dat alles voor je is geregeld, inclusief luchthaven transfers, accommodatie, porters en / of gidsen en hun verzekering. Je kunt een tour boeken in Nederland, maar ook lokaal in Kathmandu. Zorg er in ieder geval voor dat je boekt bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Trekking Agencies Association of Nepal (TAAN).

#2 Wat neem je mee?

Niet te veel. Een van de grootste misverstanden is dat mensen denken dat ze zo veel mogelijk mee moeten nemen. We raden aan om maximaal 10 kilo in te pakken. Je gaat 15 dagen hiken dus een zware tas is niet relaxt. Uiteraard zijn er wel porters mee die je spullen (kunnen) dragen, maar dat betekent niet dat we ze als pakezels moeten behandelen.

We zullen niet alles opnoemen wat je mee moet nemen, maar denk aan het volgende:

 • fleecejas of windjack
 • thermisch ondergoed
 • twee paar lange broeken
 • twee of drie T-shirts (geen katoen)
 • warme trui
 • goede wandelschoenen
 • trekkingsokken en sneakers of sandalen
 • regenjas
 • handschoenen en muts, zonnehoed
 • zonnebrillen
 • een goede slaapzak (tot -20°C)
 • zaklamp
Mount Everest

#4 Hoe fit moet je zijn?

Om naar Base Camp van Mount Everest te hiken hoef je zeker geen professionele klimmer te zijn. Je moet in staat zijn om 5 tot 6 uur per dag te kunnen lopen. Het is natuurlijk geen Gunung Rinjani die je beklimt maar je hoeft ook zeker geen maanden te trainen.

Het is natuurlijk wel hoe fitter je bent, hoe beter je zult voelen en hoe meer je van de trek zult genieten. Als je het leuk vindt om 5 uur per dag te wandelen met een lichte rugzak, moet het hiken naar Base Camp geen probleem zijn. Het is ook nog eens zo dat je niet 14 dagen achter elkaar 5 of 6 uur loopt. Er zijn ook dagen dat je minder uren maakt,

TIP ♥ – de meeste hikes beginnen ’s morgens en zijn om te ontspannen en genieten van de sfeer en cultuur. Het is geen wedstrijd

#5 Is het gevaarlijk?

Als het TE gevaarlijk zou zijn zouden ze deze hike op Mount Everest niet aanbieden, maar 100% veiligheid is natuurlijk nooit te garanderen. Als je gewoon luistert naar de gids, je rust neemt wanneer je dat nodig hebt (en acclimatiseert) en goed eet en vooral drinkt zouden er geen gevaren moeten zijn.

Het grootste ‘gevaar’ is hoogteziekte waar sommige mensen mee kampen. Daarnaast kan het weer natuurlijk ineens omslaan wat een behoorlijke impact kan hebben op de klim. Gelukkig houden de beheerders het weer goed in de gaten.

#6 Hoe kom je er?

Het beginpunt van bijna alle hikes is het stadje Lukla. Vanuit Kathmandu kun je het beste vliegen naar dit stadje. Je vliegt in een klein vliegtuigje dus wees voorbereid op een hobbelige vlucht. Hou er daarnaast rekening mee dat je met de meeste airlines maar 10 kilo p.p. mee mag nemen!

TIP ♥ – een retourtje Kathmandu naar Lukla kost je US$180 en is te boeken via Nep Flights

Feitjes over de Mount Everest

De Mount Everest is zo bekend dat er veel bijzondere dingen zijn bijgehouden. Dit levert een leuk rijtje op aan feitjes zoals onderstaande.

 • De oudste klimmer is de 80-jarige Japanner Yuichiro Miura. Hij stond al voor de derde keer op de top;
 • De Sherpa “Apa Sherpa” is recordhouder in het ‘Mount Everest beklimmen’. Hij heeft 21(!) keer op de top gestaan;
 • De jongste persoon die ooit de top heeft bereikt is de dertienjarige Amerikaan Jordan Romero;
 • Er zijn al meer dan 5.000 beklimmingen geweest op de Mount Everest;
 • De ‘Zone Des Doods’ ligt tussen de 6.000 en de 8.000 meter. Hier wordt het moeilijker om adem te halen.

Zonsondergang

Toerisme eist zijn tol

Veel mensen proberen de berg te beklimmen wat resulteert in een enorme drukte op de berg van soms wel honderden mensen tegelijk op één track. Dit jaar haalde zelfs een vrouw van 80 met één been de top. De autoriteiten willen op de lastigere plekken ladders aanleggen om de doorstroom te versnellen.

De ervaren beklimmers zijn het hier niet mee eens omdat de Everest een levensgevaarlijke berg is en blijft.

Zo kwamen er in 1996 acht mensen om in een plotselinge storm omdat er te weinig klimmers met ervaring waren om ze te helpen. Een aantal jaar geleden raakte ongeveer 100 Westerlingen slaags met Sherpa’s. Zij wilde touwen spannen waar de sherpa’s het niet mee eens waren.

TIP ♥ – mocht je de Mount Everest bezoeken respecteer dan de omgeving en de mensen die er al eeuwen wonen. Zo houden we met zijn alle de hoogste berg ter wereld in tact!

Maatregelen tegen toerisme

De Nepalese overheid is op dit moment (Augustus 2019) bezig met maatregelen om het toerisme op de berg tegen te gaan. Er gaan te veel onervaren klimmers naar de top en helaas komt niet iedereen aan. De overheid neemt daarom maatregelen.

Toekomstige reglementen

In de toekomst – helaas weten we nog niet wanneer – moeten mensen die naar de top van Everest willen, kunnen aantonen dat ze eerder een piek van 6.500 meter of hoger hebben geklommen.

Daarnaast moeten klimmers een gezondheidsverklaring overhandigen, een verzekering met voldoende dekking hebben of afsluiten én mag je alleen nog naar de top met een ervaren, gecertificeerde gids.

Waarschijnlijk gaan deze regels in het aankomende klimseizoen (maart t/m mei 2020).

TIP ♥ – base camp blijft wel bereikbaar voor onervaren klimmers

Beste reistijd

Een groot deel van de reizigers komt naar Nepal voor de bergen om hier te hiken. De beste reistijd wordt ook vaak geassocieerd met het klimseizoen. Het piekseizoen voor hike ligt rond maart tot en met mei en van oktober tot en met december.

Het wordt warmer in mei, maar de maanden juni tot en met september zijn ook de meest regenachtige. In december kunnen temperaturen onder nul komen, maar de dagen zijn nog steeds mooi en er zijn minder trekkers.

Mount Everest

Locatie Mount Everest

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8.7/10
  8.7/10
8.7/10

Samenvatting

De Mount Everest is niet alleen de hoogste berg ter wereld, het is ook de bekendste. Bij een reis door Nepal is deze reus niet te missen. Weinig zullen de berg beklimmen, maar alleen het uitzicht is al spectaculair.

4 comments

 1. Brigit

  Mijn zoontje (van 10 jaar) en ik zijn gek op bergen. Nu willen we ooit in ons leven de Mount Everest hebben gezien (en wie weet ooit een trekking naar het basiskamp). We zijn nog nooit in de Himalaya geweest en ik vraag me af waar je naar toe kunt om de aan de voet van de Mount Everest mooie wandelingen te kunnen maken (en de top te kunnen zien ;-) zonder de trekking te naar het basiskamp te doen.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Brigit,

   Er zijn genoeg trekkings te doen rondom de Himalaya en de Mount Everest waar je een prachtig uitzicht hebt op de berg(en) zonder dat je helemaal naar Basecamp hoeft te lopen. Overigens zou ik voor een mooi zicht op Mount Everest niet naar de voet van de berg hiken. Andere trekkings in de omgeving geven een mooie uitzicht op de Mount Everest.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Eric

  Is het te doen om het basis kamp van mount everest te bezoeken? Volgens mij moet je toch wel van goede huizen komen en kan niet iedere tourist deze trekking doen?

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Eric,

   Om het basiskamp te bereiken heb je wel een goede conditie nodig. Daarnaast kan het zijn dat je last krijgt van hoogteziekte. Dit is voor iedereen anders en kan je (helaas) pas testen op hoogte.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken