Over de Mount Everest zelf kan je al een hele website vullen. Het is de bekendste en met 8.848 meter hoog ook de hoogste berg ter wereld. Het ligt in het bekende Himalaya gebergte op de grens van Nepal en Tibet. De Nepalezen noemen de Mount Everest ook wel Sagarmatha, de traditionele naam is Chomolungma.

Sir George Everest

Het ontstaan van de Mount Everest gaat honderden miljoenen jaren terug. Het waren de Engelsen die de toenmalige Engelse kolonie Brits-Indië in kaart wilde brengen. Hier werd de eerste keer de hoogte van de Mount Everest vastgesteld. De naam Mount Everest is dan ook afkomstig van de Britse geodeet; Sir George Everst.

TIP – je kunt naar Mount Everest Base Camp, maar dit is niet voor onervaren klimmers.

Het is nooit duidelijk geworden of Sir George Everst de top heeft bereikt. Zijn lichaam werd namelijk pas in 1999 gevonden. Lang waren Nepal en Tibet onbegaanbare gebieden voor buitenlanders. Het waren de Nieuw Zeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay die in 1953 als eerste de top bereikte en daarmee Nepal wereldnieuws maakte.

Het uitzicht in de bergen

Naar de top? $45.000 aub

Mount Everest, ook wel ‘Roof of the World’ genoemd is een belangrijke bron van inkomsten voor zowel Nepal als Tibet. Er komen namelijk enorm veel toeristen op af. Dit zijn meestal ervaren klimmers, maar de laatste tijd ook beginnende klimmers met veel geld die willen betalen om de top te bereiken. Hoewel de Mount Everest de hoogste berg ter wereld is zijn er andere bergen uit de ‘Achtduizenders’ categorie die moeilijker te beklimmen zijn.

De Mount Everest is een redelijk ‘eenvoudige’ beklimming. De top is echter niet weggelegd voor de gemiddelde backpacker of wereldreiziger. Ten eerste omdat er toch wel redelijk wat gevaar schuilt in bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Ten tweede omdat vergunningen om de Mount Everest te kunnen beklimmen kunnen oplopen tot $30.000 tot $45.000.

Base Camp

Eén van de belangrijkste highlights van Nepal is de Mount Everest Base Camp. Dit is voor niet professionele bergbeklimmers nog enigszins te doen hoewel veel mensen het kamp niet eens halen geveild door hoogteziekte, sneeuwstormen, ijzige temperaturen of harde wind.

Daarnaast is het zo dat je ook een flinke conditie moet hebben want het Mount Everest Base Camp ligt op ruim 5.000 meter hoogte. Voor degene die het wel halen wacht een prachtig, haast magisch uitzicht op de bekendste berg ter wereld!

Wat kost het?

Dat verschilt nogal. Goedkoop is het in ieder geval niet want je moet denken aan $5.000 tot $10.000 per persoon. Iedereen moet een Sagamartha National Park Permit kopen voor 3.000 Nepalese Roepies ($29), plus een TIMS-kaart voor $20. Wat u hiervoor betaalt hangt af van de route die u doet en uw eisen voor portiers, eten en comfort.

Online boeken

Budget reizigers die in goede conditie zijn kunnen online een tour naar Base Camp boeken. Dit kost tussen de $1.200 en $5.000 per persoon voor een 12 tot 15 daagse trekking. In die prijs zitten vergunningen, vluchten van Kathmandu naar Lukla, accommodatie en maaltijden. Niet meegerekend zijn reisverzekering (en die heb je nodig!), visumkosten en uitrusting.

TIP ♥ – alles onder de $1.200 is vaak niet best. Betaal iets meer voor een goede ervaring.

Met porter en gids

Je kunt ook zonder accommodatie, eten en drinken en vluchten vooraf te boeken naar Base Camp klimmen. Je huurt dan alleen een porter (iemand die de spullen draagt) en een gids in. Een gids, die de route kent en Engels spreekt zou ongeveer $40 per dag moeten kosten, een porter ongeveer $10.

TIP ♥ – de standaard fooi is ongeveer 25%. Een porter kan ongeveer 15 tot 20 kilo dragen.

Luxe reizen

Wil je graag naar Base Camp, maar hou je van iets meer luxe? Dat kan, je betaald vaak tien keer, soms wel twintig keer meer dan de budget reizigers. Onderweg zijn er wel “Luxe” lodges waar je kunt overnachten. Dit kost je $150 tot $200 per dag, het eten en drinken gaat ook al snel richting die prijzen. hoewel je niet bepaald luxe gerechten hoeft te verwachten. Een luxe tour kost je voor een 15-daagse tour dus al snel $3.000 p.p

De route

Het is geen wandeling van één of twee dagen lopen. Het duurt dagen voordat je Mount Everest Base Camp (EBC) bereikt. Hierbij loop je langs Namche Bazaar, een dorp op 3.400 meter hoogte waar uitgerust wordt. Vanaf Namche Bazaar klim je verder naar boven en verschijnt de Mount Everst in beeld. Als je helemaal door klimt naar de top van Kala Pattar berg op 5.500 meter hoogte wordt je beloond met een adembenemend uitzicht, bijna letterlijk want de lucht is zo ijl dat het moeilijk ademen is.

Feitjes over de Mount Everest

De Mount Everest is zo bekend dat er veel bijzondere dingen zijn bijgehouden. Dit levert een leuk rijtje op aan feitjes zoals onderstaande.

  • De oudste klimmer is de 80-jarige Japanner Yuichiro Miura. Hij stond al voor de derde keer op de top;
  • De Sherpa “Apa Sherpa” is recordhouder in het ‘Mount Everest beklimmen’. Hij heeft 21(!) keer op de top gestaan;
  • De jongste persoon die ooit de top heeft bereikt is de dertienjarige Amerikaan Jordan Romero;
  • Er zijn al meer dan 5.000 beklimmingen geweest op de Mount Everest;
  • De ‘Zone Des Doods’ ligt tussen de 6.000 en de 8.000 meter. Hier wordt het moeilijker om adem te halen.

Zonsondergang

Toerisme eist zijn tol

Veel mensen proberen de berg te beklimmen wat resulteert in een enorme drukte op de berg van soms wel honderden mensen tegelijk op één track. Dit jaar haalde zelfs een vrouw van 80 met één been de top. De autoriteiten willen op de lastigere plekken ladders aanleggen om de doorstroom te versnellen. De ervaren beklimmers zijn het hier niet mee eens omdat de Everest een levensgevaarlijke berg is en blijft.

Zo kwamen er in 1996 acht mensen om in een plotselinge storm omdat er te weinig klimmers met ervaring waren om ze te helpen. Een aantal jaar geleden raakte ongeveer 100 Westerlingen slaags met Sherpa’s. Zij wilde touwen spannen waar de sherpa’s het niet mee eens waren.

TIP – mocht je de Mount Everest bezoeken respecteer dan de omgeving en de mensen die er al eeuwen wonen. Zo houden we met zijn alle de hoogste berg ter wereld in tact!

Beste reistijd

Een groot deel van de reizigers komt naar Nepal voor de bergen om hier te hiken. De beste reistijd Nepal wordt ook vaak geassocieerd met het klimseizoen. Het piekseizoen voor hiken is rond de herfst tijdens de maanden september tot eind november.  In die maanden is het vaak helder en droog en niet te koud. Doordat veel vervuiling en stof (en veel insecten) door de regen zijn weggespoeld, zijn de bergen op hun meest mooist, met het meest zicht.

Locatie Mount Everest

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

De Mount Everest is niet alleen de hoogste berg ter wereld, het is ook de bekendste. Bij een reis door Nepal is deze reus niet te missen. Weinig zullen de berg beklimmen, maar alleen het uitzicht is al spectaculair.

4.7

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.