Nepal is één van de armste landen in Azië. Hierdoor zal je budget Nepal lager uitvallen dan bijvoorbeeld Thailand of Indonesië. De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee (NPR) wat meestal wordt aangeduid met Rs. Vaak kun je voor weinig geld redelijk lang reizen in Nepal, hoewel dat natuurlijk voor iedereen verschillend is.

Budget Nepal

Als je de bekendste highlights laat voor wat het is en van de gebaande paden reist kun je in Nepal rondkomen van €20 tot €25 per persoon per dag inclusief eten, overnachten en vervoer, maar dat is echt low-budget. Bekende plekken zoals Kathmandu of Pokhara behoorlijk prijzig zijn waardoor je budget Nepal al snel richting de €35 per dag gaat.

TIP ♥ – reken op minimaal €35 p.p. per dag.

We realiseren ons dat niet iedereen low-budget kan of wil reizen. Als je van iets meer luxe houd kun je in Nepal makkelijk zo’n €60 tot €80 per dag uitgeven. Dan slaap in je duurdere hotels, reis je met prive vervoer en eet je in luxere restaurants. Er gaan veel verhalen rond over dat buitenlanders in Nepal meer moeten betalen. Helaas moeten we dat beamen, hoewel je op veel dingen ook kun afdingen.

Patan

Patan, tegenwoordig Lalitpur, vlak bij Kathmandu

Wat kost het reizen

Dat is voor iedereen anders. De low-budget reizigers kunnen voor €20 per dag rondkomen, maar zullen altijd met lokaal vervoer reizen, op dorms slapen en weinig betaalde activiteiten ondernemen terwijl andere reizigers makkelijk €50 per dag uitgeven en alles doen wat ze willen doen. Om je toch een beeld te geven hebben we een aantal kosten op een rijtje gezet.

Kosten voor accommodatie

Heel veel van je budget Nepal zal je niet aan accommodatie uitgeven. Je betaald heel weinig voor overnachtingen in Nepal. Een privé kamer in een goed hostel vindt je al voor €20. Een dorm kost je vaak maar de helft. Ben je met z’n tweeën en wil je iets meer privacy? Dan kun je een tweepersoonskamer boeken voor zo’n €15 tot €20 per nacht. Alles wat daarboven komt is luxe.

Het is uiteraard zo dat je op de toeristische plakken zoals Kathmandu of Pokhara meer betaald dan de minder bekende plekken. Wij sliepen in Kathmandu op een tweepersoonskamer voor €9 per nacht. Een iets duurder hostel kost je zo’n €19 per nacht.

Voorbeeldkosten voor accommodatie:

 • Hostel in Kathmandu  €21
 • Hotel in Pokhara  €36
 • Hostel in Bhaktapur €23
  • Dorm in hetzelfde hostel  €12
 • Hotel Sauhara (Chitwan) €26

Kosten per dag voor accommodatie

Onze kosten – wij gaven gemiddeld zo’n €25 tot €30 per nacht. Als je de kosten kunt delen is dat ongeveer €15 p.p. per nacht. Wij sliepen altijd in tweepersoonskamers in hostels. Een dorm kost je niet meer dan €10 per nacht. Een hotel gaat echter al snel richting de €50 per nacht.

Een kamer als dit kost je nog geen €4 per nacht.

Eten en drinken

Het eten en drinken in Nepal is erg goedkoop, hoewel je dit uiteraard allemaal zelf in de hand hebt. Eten in lokale tentjes is goedkoper dan de internationaal gerichte restaurants. Voor een lokale maaltijd betaal je vaak nog geen €2. Als je een westerse maaltijd besteld kost dat je ongeveer €8 per gerecht. Voor een gemiddeld ontbijt ben je ongeveer €2 tot €5 kwijt en lunch / diner kost je ongeveer het dubbele.

Als je alleen de lokale gerechten eet, bespaar je een hoop geld. Een fles water van 1,5 liter kost zo’n €0,30. Een biertje kost zo’n €2.

Voorbeeldkosten voor eten en drinken:

 • Ontbijt in Kathmandu €3
 • Standaard lunch €4
 • Fruit in supermarkt €0,50
 • Lokaal biertje €2
 • Kop koffie €1,50
 • 1,5 liter water €0,30

Kosten per dag voor eten en drinken

Onze kosten – wij gaven ongeveer €10 tot €15 p.p. per dag uit aan eten en drinken. Dat lijkt veel, en het kan ook een stuk goedkoper, maar wij houden van lekker eten :) Daarnaast moet je je niet verkijken op het feit dat je elke dag ontbijt, luncht, dineert en af en toe wat drinkt. Als je zelf je eigen maaltijden kookt in een hostel kun je de kosten voor eten en drinken naar beneden bijstellen.

Budget Nepal

Ze hebben hier heerlijk eten 

Vervoer

Vervoer kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Wat zeker is, is dat het vervoer je grootste uitgave zal zijn in je budget Nepal. Zo kost een taxirit van Kathmandu naar Bhaktapur je al snel €6, en dat is een ritje van een half uur. De bus is iets goedkoper. Een busrit van 1,5 uur tussen Bandipur en Pokhara kost je ongeveer 150 Rs, zo’n €1,30.

Een taxiritje in de stad kost vaak maar 100 Rs, zo’n €0,85. Er rijden ook lange-afstandsbussen. Die zijn iets duurder dan de normale bussen, maar vaak ook comfortabeler (niet altijd!). Reken op ongeveer €1 per uur voor zo’n bus.

 • Kathmandu naar Pokhara €5 tot €10
 • Kathmandu to Chitwan  €5 tot €7
 • Kathmandu to Lumbini  €8
 • Pokhara to Chitwan  €8
 • Pokhara to Lumbini  €10
 • Chitwan to Pokhara  7

Kosten per dag voor vervoer

Onze kosten – wij gaven gemiddeld ongeveer €8 p.p. per dag uit aan vervoer. Je reist natuurlijk niet elke dag. Als je alles met lokaal vervoer doet kan het zeker goedkoper, maar namen af en toe een toeristenbus of minivan omdat dit sneller en comfortabeler is. Het kan dus goedkoper, maar zeker ook duurder.

Nepalese Roepie

In Nepal betalen ze met de Nepalese Roepie (Rs). Er zijn munten in 1, 2, 5 en 10 Rs en bankbiljetten van 1,2 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1.000 roepie. Sinds de afschaffing van de monarchie in 2008, hebben ze de afbeelding van de koning op alle bankbiljetten vervangen voor de Mount Everest.

Betalen met 1.000 roepie kan moeilijk zijn, zelfs in de grote steden. Het is daarom een goed idee om ‘kleine’ briefjes bij je te hebben. Zelfs in Kathmandu hebben veel kleine bedrijven en riksja/taxichauffeurs niet voldoende cash geld om te wisselen van 1.000 roepie.

Pinnen

In de grotere steden zoals Kathmandu en Pokhara kan je eenvoudig geld wisselen in de hotels, hostels en geldwisselkantoren. Wij raden altijd aan om geld te pinnen omdat je dan altijd het juiste bedrag krijgt. In steeds meer steden kan je geld pinnen bij een lokale bank. Ook hier staat aangegeven met welke bankpassen je kan betalen.

Wat wij vinden:
 • 7.8/10
  Azië Expert - 7.8/10
7.8/10

Samenvatting

Een budget is altijd iets persoonlijks. De een reist low-budget en slaapt in hostels terwijl de ander het liefst wat meer luxe heeft tijdens het reizen. Als je normaal reist, moet je met zo’n €35 per dag per persoon rond kunnen komen.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

2
 1. Frans aan de Wiel

  graag wil wat uitgebreide informatie met vliegreis en voordelig hotel

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.