Nepal staat niet direct bekend om zijn culinaire hoogstandjes. De Nepalese gerechten zijn zelf vrij eenvoudig. Met invloeden uit Tibet, China en India is het eten Nepal toch redelijk gevarieerd. ‘s Middags en ’s avonds eten de Nepalezen warm. Dit betekent dat hét eten in Nepal wordt geserveerd. Dit is Dal Bhat, niet te verwarren met Baht, de Thaise munteenheid.

Eten Nepal

Typisch eten Nepal is Dal Bhat. Dal is een soort linzenpap en voor de Nepalezen is het één van de belangrijkste eiwitbronnen. Ook voor de fanatieke wandelaars is dit geen overbodige luxe. Bhat is rijst. Net als in andere Aziatische landen eten ze hier rijst totdat je er bij neervalt. Dal Bhat mag dan geen vijf sterren maaltijd zijn, het is wel dé manier op de honger te stillen.

Budget Nepal

Naast Dal Bhat eten ze in Nepal ook nog het zogeheten Tarkari. Dit is iets gevarieerder met gebakken groente. Groente wordt overigens ook veel gebruikt bij het eten Nepal, hoewel dit afhankelijk is van het seizoen. Meestal wordt dit geserveerd met aardappels, linzensoep en rijst. Voor de liefhebbers van de Nederlandse pot is er dus groente en aardappel!

In Nepal vindt je in de grotere steden als Kathmandu en Pokhara sowieso genoeg internationale keukens waardoor je het eten Nepal kan variëren. Hier kan je even ontsnappen aan de linzensoep en rijst. Ook bij het ontbijt in de meeste hostels en hotels kan je cornflakes, yoghurt, toast met jam, ei en (als je geluk hebt) bruine broodjes met kaas krijgen.

Drinken Nepal

Naast de linzen en rijst drinken ze in Nepal op Olympisch niveau koppen thee weg. Overal drinken ze thee, net als in buurland Tibet. Verder vindt je er nog ‘raksi’, een waterachtige drank gestookt van tarwe. Voor degene die ‘s avonds een biertje willen drinken eindigen waarschijnlijk bij Chang, een gerstebier. Daarnaast heeft Nepal goede sterke drank. Het drinken van kraanwater is af te raden! Hiervoor kan jet beter water kopen in de supermarkten.