Pai

Dat het noorden van Thailand één van de populairste regio’s van het land is blijkt wel uit de vele bezienswaardigheden hier. Als je lang genoeg in het noorden bent hoor je vanzelf de verhalen over Pai. Dit prachtige (hippie) dorp is dé ‘place to be’ voor backpackers. Gelegen aan de Pai rivier in een sprookjesachtig bergdal betoverd het jaarlijks duizenden toeristen.

Waarom naar Pai?

Wat de eilanden Samui en Pha-Ngan in het zuiden zijn is Pai in het noorden! ’s Avonds vermaak je je in één van de barretjes, de volgende dag verken je de schitterende omgeving. Ooit was Pai een rustig marktdorpje wat bewoont werd door de Shan stammen. Tegenwoordig is het een walhalla voor backpackers, bekend vanwege de omgeving, de relaxte sfeer, live muziek en leuke feestjes.

TIP – huur een brommer en verken de omgeving. Reken op zo’n 150 tot 250 baht per dag.

Pai ligt in een bergachtige omgeving op zo’n 130 kilometer van Chiang Mai vlakbij de grens van Myanmar. Het is dan ook eenvoudig te bereiken. Als je van Chiang Mai komt, of hier heen gaat kom je tevens over de ‘Weg van 762 Bochten’ waar het uitzicht fenomenaal is. Pai is een dorpje wat absoluut op je lijstje moet staan mocht je in het noorden van het land zijn.

Mae Hong Son Loop

Een van de populairste brommer ritten in THailand is de Mae Hong Son Loop. Die begint in Chiang Mai, gaat door de Mae Hong Son regio in het noorden en uiteindelijk weer terug naar Chiang Mai. Een rit van zo’n 600 kilometer. Je kunt het prima zelf rijden. Heb je wat hulp nodig? Koop dan de Mae Hong Son Loop Guide Map in Chiang Mai.

Pai
Pai

De omgeving behoort tot de mooiste in Thailand

Omgeving Pai

Ondanks de immense populariteit van het dorp heeft dit gelukkig nog geen invloed op de schitterende omgeving. Buiten het drukkere ‘centrum’ vindt je overal nog rustige accommodatie en een groot aantal activiteiten. Net als Ubud in Indonesië heb je hier een levendige kunst- en muziek scene. Je kunt uitstapjes maken naar bergvolken als Karen, Hmong en Lahu, prachtige watervallen, schitterende tempels en hotsprings.

Dit is zo’n dorp waar mensen twee dagen inplannen maar uiteindelijk twee weken blijven! Het heeft een betoverende werking. Aangezien Pai aan de voet van een berggebied ligt is het ook de perfecte basis voor trektochten in de omgeving.

TIP – op woensdag heb je de Wednesday Market waar veel locals, bergvolken en reizigers op af komen.

Verandering in het dorp

Het dorp telt slechts 2.500 inwoners. In het koelere seizoen, tussen december en januari, is het er dan ook behoorlijk druk. De laatste jaren is de infrastructuur naar het stadje verbeterd en heeft het zelfs een vliegveld. Naast de lowbudget hostels zijn er ook resorts bijgekomen voor mensen die wat meer luxe prefereren. De omgeving van het stadje veranderd snel en investeerders hebben deze populaire stek al in het vizier. Gelukkig is het vandaag de dag nog steeds een ontspannen plekje.

Pai
Pai

Met een brommer kun je de hele omgeving verkennen

Bezienswaardigheden Pai

De grootste highlight is ongetwijfeld de omgeving zelf. Dit is al reden genoeg om hier minimaal drie dagen door te brengen. Toch heeft het stadje wel wat bezienswaardigheden waar die je gezien moet hebben.

Raften & Kajakken

Pai ligt in een prachtige omgeving. En je kunt hier raften of kajakken op de Mae Nam Pai rivier tijdens het regenseizoen. Het regenseizoen loopt van juni tot en met september. Je vaart dan van Pai naar Mae Hong Son. Het is een vrij populaire bezigheid dus reserveren kan geen kwaad als je dit graag wil doen. Reken op zo’n 1.500 tot 1.800 baht p.p voor één dag raften. Voor twee dagen betaal je 2.000 tot 2.500 baht p.p.

Pai Canyon

Pai Canyon is niet zo groot als de Grand Canyon aan de andere kant van de wereld maar daardoor niet minder indrukwekkend. Zeker in het regenseizoen is het hier erg mooi omdat de omgeving en dus je uitzocht bijzonder groen is. Het regenseizoen heeft wel als nadeel dat de onverharde wegen hier niet makkelijk begaanbaar zijn. En Azië zou Azië niet zijn als de veiligheidsvoorschriften er eigenlijk niet zijn. Er staan geen hekken of lintjes maar als je hier een misstap maakt en naar beneden viel hebben ze aan een trauma helikopter niet genoeg.

Pai
Pai

De Pai Canyon

Psst..

Thailand-lovers opgelet!   Na onze reisgidsen voor Vietnam en Indonesië hebben we nu ook onze eigen digitale reisgids voor Thailand ??  Deze staat bomvol met praktische tips over o.a. beste reistijd, visum, vervoer, waar je telefoons kunt kopen, highlights en nog veel meer. En we hebben er ook 4 routes in verwerkt! Daar zijn we natuurlijk best een beetje trots op  Daarom is onze reisgids Thailand deze maand in de AANBIEDING vanaf €14,95!

Viewpoint

Een highlight die zijn naam meer dan waar maakt. Hoog gelegen op de berg kijk je uit over de bergen rondom Pai en zie je eens te meer waarom mensen hier komen. De groene heuvels, rijstvelden en bergdorpjes liggen in de verte en het uitzicht is fenomenaal! Het is een absolute aanrader om met de brommer verder te rijden en op die manier de omgeving rondom Viewpoint te verkennen. De lokale bevolking helpt je graag op weg!

Wat Phra That Mae Yen

Een niet te missen highlight in Pai. Dit grote boeddhabeeld staat hoog op een berg en is met goed weer te zien vanuit Pai. Het uitzicht vanaf de berg waarop de Wat Phra That Mae Yen staat is fenomenaal. Vanaf Viewpoint wat aan de andere kant van Pai ligt kan je dit grote boeddhabeeld zien staan. Het is dan ook een druk bezochte bezienswaardigheid in Pai.

Trekking

Pai is een prima regio voor mooie trekkings. Je kunt hier trekkings doen van een dag tot een paar dagen. Een trekking kost ongeveer 800 tot 1.000 baht per persoon per dag. Je krijgt dan wel eten, drinken en een gids. Boeken kan via je accommodatie of een touroperator.

Memorial Bridge

De Memorial Bridge ligt op de route naar veel andere highlights in de regio. De Memorial Bridge stamt uit de Tweede Wereldoorlog en werd gebouwd  om de troepen makkelijker over de rivier te krijgen aangezien ze daarvoor elke keer met een kanootje heen en weer moesten. Het is mooi om zo’n stukje geschiedenis te zien in een regio als Pai maar het valt een beetje  in het niet bij de omgeving.

TIP – er zijn een aantal watervallen rondom Pai die je kunt bezoeken. Ze zijn het mooist tuesen oktober en december, net na het regenseizoen. De populairste waterval is Nam Tok Mo Paeng, andere zijn Nam Tok Pembok en Nam Tok Mae Yen.

Pai
Pai
Pai

De Memorial Bridge

Hoe kom je er?

Pai is vandaag de dag een bekende plek in Thailand. Het kost je dan ook weinig moeite om er te komen. De makkelijkste manier is me de bus/minivan of met het vliegtuig.

Vliegtuig – Pai heeft een klein vliegveld op ongeveer 1.5 kilometer van de stad. Er zijn vluchten naar Chiang Mai. Verder niet.

Bus – er rijden bussen genoeg vanen naar {Ai. Voorbeelden zijn de bus naar Chiang Mai. Die vertrekt om 12:00 uur, kost je 80 baht en doet er vier uur over. De bus naar Mae Hong Son kost ook 80 baht, doet er ook vier uur over en vertrekt om 11:00 uur.

Minivan – de minivan is een stuk sneller maar wel iets duurder. Zo betaal je voor een rit naar Chiang Mai 150 baht. Ze rijden dan wel elk uur tussen 7:00 en 17:00 uur. Naar Mae Hong Son kost het ook 150 baht.

Beste reistijd

De beste tijd om Pai te bezoeken is een beetje afhankelijk van je eigen wensen. Houd er in ieder geval rekening mee dat Pai in de bergen ligt en dus een stuk koeler is dan de kust. In het ‘koude’ seizoen, dat loopt van oktober tot en met februari zit er een groot verschil tussen temperaturen overdag en ’s avonds. Overdag is het zo’n 20 graden maar ’s avonds koelt het af naar zo’n 6 graden. December en januari zijn het koudst.

TIP – de beste maanden om Pai te bezoeken zijn oktober tot en met december.

Beste tijd

De warmste maanden zijn van maart tot en met mei met temperaturen van zo’n 35 graden. Zeker april kan erg warm zijn. Maar dit is NIET de beste tijd. De beste tijd om Pai te bezoeken (volgens on) is namelijk net NA het regenseizoen in de maanden oktober tot en met december. De temperaturen zijn niet het hoogst maar de natuur, inclusief watervallen en rijstvelden zijn op hun hoogtepunt dan.

Pai

Locatie Pai

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Dat het noorden van Thailand één van de populairste regio’s van het land is blijkt wel uit de vele bezienswaardigheden hier. Als je lang genoeg in het noorden bent hoor je vanzelf de verhalen over Pai. Dit prachtige (hippie) dorp is dé ‘place to be’ voor backpackers.

4.7

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.