Phuket

Phuket is eigenlijk een eiland. Het woordje Koh (eiland) is van de naam gehaald omdat Phuket zo groot is dat het niet echt als een eiland aan voelt. Het is het grootste eiland van Thailand en wordt ook wel de ‘Parel van de Andaman’ hoewel daar over te wisten valt.

Phuket

Phuket heeft een haat-liefde verhouding met veel reizigers. Er zijn mensen die hier nooit meer terugkomen nadat ze het eiland een keer bezocht hebben en er zijn mensen die niets liever willen. Reden dat mensen niet meer terug willen is de ongekende drukte, de commercialisering van het eiland en de eindeloze sex-shows. Reden om terug te komen zijn de indrukwekkende stranden en de rustige stukken die het eiland kent.

Een vliegticket van Bangkok naar Phuket kost slechts €20

Phuket

Patong Beach op Phuket

Patong is de grootste stad en heeft het drukste strand. Het is een plek waar je van moet houden met bars, restaurants, nachtclubs, dronken toeristen en go-go girls. Maar het biedt meer dan dat. Zo is Phuket Town veranderd in een kunstzinnige, cultuurrijke hoofdstad, terwijl in het zuiden de stad Rawai zich kenmerkt door een laid-back sfeer, ondanks de ontwikkeling.

Ontwikkelingen Phuket

Vroeger was het een belangrijke handelspost. Vandaag de dag draait het eiland volledig op toerisme en is het tot de rijkste regio van Thailand. Er komen dan ook meer dan 5 miljoen mensen per jaar naar dit eiland. Er wordt heel veel gebouwd en niet alleen budget accommodatie. Sterker nog, overnachten is hier duurder dan op het vaste land en eten, drinken en vervoer is ook duurder.

Links; Patong Bangla Road, Rechts; Patong Beac

Gelukkig zijn de stranden redelijk buiten schot gebleven waardoor er nog veel mooie stranden te vinden zijn. Een paar dagen relaxen aan het strand is hier dan ook prime te doen. Je kunt hier ook heel goed duiken en snorkelen. En zelfs in het binnenland, als je weg blijft van de toeristische plekken vind je genoeg mooie dingen. Houd er wel rekening mee dat het eiland voor 35% moslim is. Topless zonnen is dan ook niet verstandig.

Stranden Phuket

Er zijn weinig mensen die in het binnenland blijven hangen. De meeste mensen reizen direct door naar een van de stranden aan de westkust. Ao Patong is het meest ontwikkelde (met het wilde nachtleven) en duurste strand. Verder heb je nog Ao Karon, wat een iets mooier strand heeft en het aangrenzende Ao Kata, het kleinste strand van de drie.

Als je wat meer rust zoekt kan je het beste naar Hat Mai Khao. Een 17 kilometer lang strand in een nationaal park. In de buurt liggen nog Hat Nai Yang, Hat Nai Thon en Hat Kamala. In de rest van het westen vind je vooral resorts, die overigens wel aan schitterende stranden liggen.

Phuket

Paradise Beach op Phuket

Overnachten

Er zijn hier meer dan genoeg opties tot overnachten. Je kunt er voor kiezen om je geld te spenderen in een van de dure maar prachtig gelegen resorts of je kunt low-budget slapen in Phuket Town of Patong. Waar je je geld ook uitgeeft, je kunt een goede prijs/kwaliteitverhouding verwachten. Het is net te groot om met een brommer in één dag te verkennen. Kies je plek om te overnachten daarom goed. Uiteraard kun je ook van de ene naar de andere plek reizen. Hieronder een aantal leuke accommodaties.

Bed Hostel

Een leuk hostel dat vooral populair is bij backpackers. Gelegen in Phuket Town.

Trisara Resort

Je betaald hier wat meer voor maar de locatie is schitterend. Gelegen aan Nai Thon Beach.

Patong Bay Garden

Als je aan het strand bij Patong wilt slapen is dit een prima hotel aan het strand. 

Phuket

 Patong Bangla op Phuket

Hoe kom je er?

Phuket is een van de populairste bestemmingen in Thailand. Het vervoer van en naar dit schiereiland is dan ook erg goed geregeld. Er is een brug aangelegd tussen het vaste land en het eiland en er is tevens een (internationale) luchthaven. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om er te komen vanuit grote delen van het (buiten) land. Hieronder staan de belangrijkste en meest voorkomende opties om hier te komen.

Vliegtuig

Door de internationale luchthaven kan je vanaf veel bestemmingen in binnen- en buitenland naar het eiland vliegen. Een ticket van Bangkok naar Phuket kost in het hoogseizoen slechts €20. Vanaf de luchthaven kan je zeer eenvoudig met de taxi je weg vervolgen.

Bus

Door de brug die er is aangelegd kan je makkelijk met de bus van en naar Phuket reizen. Langeafstandsbussen rijden in 14 uur van Bangkok naar het eiland toe. Dit kost tussen de €15 en €20. Je kunt ook bussen boeken vanuit andere steden. Elk hostel of hotel heeft hier informatie over.

Boot

Als je omringd wordt door water is het logisch dat je ook met de boot naar Phuket kan. Niet alleen vanuit Thailand. Je kunt ook met de boot naar Phuket vanaf Singapore en Maleisië. Zo kost het vanaf Langkawi in Maleisië maar €30 om met de boot in Phuket te komen.

Phuket

Zonsondergang Patong Beach

Beste reistijd Phuket

Het eiland ligt bij de Andaman zee en tijdens de moesson kan het hier behoorlijk regenen in combinatie met veel wind. De moesson is in de maanden juni tot en met oktober. De rest van het jaar is er vooral veel zon. Prima weer voor een paar dagen aan het strand. Houd wel rekening met een sterke stroming op sommige plekken. Er verdrinken tientallen mensen per jaar omdat ze zich vergissen in de onderstroming. Vraag het voor de zekerheid na bij de accommodatie.

De maanden april, mei en juni zijn de beste maanden om Phuket te bezoeken

Locatie Phuket

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Phuket heeft een haat-liefde verhouding met veel reizigers. Er zijn mensen die hier nooit meer terugkomen nadat ze het eiland een keer bezocht hebben en er zijn mensen die niets liever willen. Van beide is wat te zeggen. Als je verder kijkt dan de overdrukke stranden is Phuket een schitterend gebied.

4.0

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.