Polonnaruwa

Polonnaruwa is een oude koningsstad in het oosten van Sri Lanka. Vanaf deze stad regeerde verschillende koningen 800 jaar geleden over het land. Polonnaruwa was het commerciële en religieuze centrum. De oude tempels en ruïnes die je hier vandaag de dag nog vindt geven een aardig beeld over hoe deze koningsstad er uit gezien moet hebben in de hoogtijdagen.

Vlieg voordelig naar Sri Lanka met WTC.nl

Polonnaruwa

Het bijzondere aan Polonnaruwa is dat de stad al meer dan 800 jaar oud is maar vandaag de dag nog in bijzonder goede staat. Je vindt er schitterende tempels en oude ruïnes die een duidelijke Hindoeïstische invloed (van de Tamils) hebben. Vele reizigers vinden dat de tempels bij Polonnaruwa  beter bewaard zijn dan die van Anuradhapura.

Deze oude koningsstad gaat al een aardig tijdje terug. De stad werd gesticht door de Indiase Chola dynastie in de 10e eeuw. Het werd later de hoofdstad van het Singalese Koninkrijk onder koning Vijayabahu. De stad Polonnaruwa zoals we die vandaag kennen werd echter gebouwd door koning Parakramabahu. Hij was verantwoordelijk voor het bouwen van verschillende tempels en parken. De stad werd het bloeiende commerciële en religieuze centrum van het Singalese Koninkrijk. De opvolger van koning Parakramabahu, koning Nissanka Malla wilde Polonnaruwa nóg belangrijker maken met het vouwen van tempels etc. Dit mislukte echter wat bijna leidde tot de ondergang van Polonnaruwa en het gehele Singalese Koninkrijk. Polonnaruwa  viel echter wel ten prooi van de Chola’s die hun stad terug wilde en in combinatie met de dood van Koning Nissanka Malla betekende dit het einde van Polonnaruwa als hoofdstad. De stad raakte in verval en werd pas in de 19e eeuw weer ontdekt door Britse archeologen.

Bezienswaardigheden Polonnaruwa

De oude stad zelf met haar ruïnes en tempels zijn de grootste bezienswaardigheid op zich. Toch vind je de meeste ruïnes in de oude kern van de stad. Je vindt hier de mooiste en indrukwekkendste ruïnes van het oude koninklijke paleis. In de tijden dat Polonnaruwa de belangrijkste stad van Sri Lanka was, was het koninklijk paleis een imposant bouwwerk van zeven verdiepingen. Vandaag de dag zijn er nog slechts twee zichtbaar.

Eén van de bekendste trekpleisters hier is ‘Het Vierkant’. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het een rechthoekig terras die in totaal 12 ruïnes bevatten. De bekendste tempels hier zijn de Vatadage, de twee Tempels van de Tand van Boeddha: de Hatadage en de Atadage, gebouwd door koning Nissanka Malla. Het echte werk begint eigenlijk pas bij de Gal Vihira wat wordt gezien als één van de mooiste beeldhouwkunstwerken op Sri Lanka.

Tip: Kijk ook eens bij de volgende pagina’s: overnachten Sri Lanka, vliegtickets Sri Lanka en reizen Sri Lanka. Je vind hier een hoop extra informatie. Ook de pagina reisinformatie Sri Lanka staat boordevol informatie over dit prachtige land.

De leukste manier om Polonnaruwa is op z’n Hollands. En dan bedoelen we niet zo goedkoop mogelijk maar op de fiets. Polonnaruwa is niet heel groot maar de afstanden zijn net te groot om te lopen.

Locatie Polonnaruwa