Raja Ampat

Raja Ampat is een eilanden groep van zo’n 1.000 eilanden ten westen van Papua. De schitterende, met jungle bedekte, tropische eilanden, de witte zandstranden, indrukwekkende lagunes en het turquoise water maken Raja Ampat één van de mooiste eilandengroepen van Zuidoost-Azië.

Raja Ampat

De prachtige natuur is niet het enige wat Raja Ampat te bieden heeft. Je vindt hier namelijk ook tropische vogels. Daarnaast staat de zee rondom Raja Ampat bekend als één van de beste duiklocaties ter wereld. De ongerepte koraalriffen zijn droom voor elke duiker en snorkelaar. Ondanks de schoonheid van de natuur en de perfecte duiklocaties is het nog een redelijk onontdekte regio. Op Azië-Expert lees je het volgende over Raja Ampat;

TIP – Raja Ampat is een van de beste plekken ter wereld om te duiken

Raja Ampat

De eilanden bij Raja Ampat

Waarom Raja Ampat

De reden dat mensen hier komen is niet zo vreemd. De eilanden rondom Raja Ampat worden geschaard onder de mooiste in Zuidoost-Azië. En met de witte zandstranden, verborgen lagunes, griezelige grotten, bizarre paddestoelvormige eilandjes en lichtgevend turquoise water is dat ook niet vreemd. De Raja Ampat zijn niet toeristisch. De bevolking leeft voornamelijk van de visserij en woont in dorpjes langs de kust. De binnenlanden van de eilanden zijn nauwelijks bewoond.

De vier grootste eilanden van de groep zijn Waigeo, Batanta, Salawati en Misool. Op Waigeo vind je tevens de grootste stad en toegangspoort tot de regio, Waisai. De meeste accommodatie vindt je op Waigeo, Batanta of de drie kleinere eilanden daartussen; Kri, Gam en Mansuar. Dot komt omdat deze eilanden in en rondom de Dampier Strait liggen. Deze plek heeft de beste duikplekken in de regio.

Getting there

Vliegen naar Sorong is de beste en snelste manier om er te komen. Sorong ligt aan de westkust van Papua en heeft een vliegveld. Vanaf hier vertrekken de meeste boten naar Waigeo, Batanta, Salawati en Misool.

Je kunt onder andere van Jakarta, Ambon, Makassar naar Sorong vliegen.

Duiken en snorkelen

Met bijna 1.000 eilanden zal het niemand verbazen dat je hier heel erg goed kunt duiken en snorkelen. Onder water zijn ruim 500 soorten koraal gevonden. En voor de fact-checkers onder ons; dat is 64% van alle koraalsoorten in de wereld. Verder vind je hier meer dan 1.000 soorten vissen, ook dat komt nergens anders ter wereld voor.

TIP – als je een duikcursus boekt in Raja Ampat verzorgd de duikschool vaak het vervoer van Sorong naar je accommodatie

Duikers en snorkelaars ervaren Raja Ampat dan ook vaak als een paradijs onder water. Je komt echt van alles tegen. Er zitten ook ontzettend veel duikscholen op de eilanden en de kans is groot dat je zelf ook een duik neemt in het heldere water.

Stranden

Met al die eilanden ontkom je ook niet aan mooie stranden. De Raja Ampat eilanden hebben een paar prachtige witte zandstranden. Het water is kristal helder en palmbomen zorgen voor wat schaduw. En het mooiste is, je hebt de stranden grotendeels voor jezelf!

Raja Ampat

De stranden bij Raja Ampat

Bereikbaarheid Raja Ampat

Tot een paar jaar geleden kwamen er bijna geen toeristen naar op deze prachtige eilanden. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Steeds meer reizigers maken de tocht naar deze schitterende eilandjes.

TIP – boek je accommodatie van te voren, zeker in het hoogseizoen.

Er komt meer en meer accommodatie bij en duikscholen lijken overal op te duiken. Houd er wel rekening mee dat accommodatie nog best duur kan zijn in verhouding met de rest van Indonesië.

Raja Ampat

Prima locatie om te vertoeven tijdens je vakantie!

Cruisin..

De mooiste en leukste manier om Raja Ampat te verkennen is door een cruise te boeken. Je vaart dan met een luxe boot een of twee weken langs de eilanden. Je vaart met 12 tot 16 personen. Het is een geweldige ervaring!

De meeste cruises varen tussen november en april als het water rustig is. Het kost wel wat. Variërend van $300 tot $500 per dag!

Bekende organisaties zijn Grand Komodo en Seven Seas.

Hoe kom je er

Je zal een flinke tocht moeten afleggen om bij Raja Ampat te komen. De makkelijkste manier om naar Raja Ampat te komen is met de boot vanaf Sorong. Vanuit Usaha Mina op Sorong gaat er een aast boat naar Waisai. Er gaat nog een (langzamere) boot vanaf Pelabuhan Rakyat, ook op Sorong.

TIP – er varen Express boats (economy = 130.000 – VIP = 220.000Rp, 2 uur) en slow boats (140.000Rp, 3 uur) van Sorong naar Waisai

Er is ook een vliegveld op Waigeo maar commerciële vluchten gaan er bijna niet. Je kunt vliegen van Sorong naar Waisai met Susi Air maar deze vluchten zijn zo schaars en veranderen zo vaak van tijdschema dat hier niet op te plannen valt. 

Je kunt beter naar Sorong vliegen en vanaf daar met de boot naar Raja Ampat. Vliegen kan vanaf Jakarta, Ambon, Jayapura, Makassar en Manado. Gebruik de app TIket.com voor het checken van vluchten!

Voor meer informatie over hoe je bij Raja Ampat komt kun je ook kijken op de website Stay Raja Ampat.

Bovenstaande tijden zij vertrektijden. Houd er rekening mee dat deze tijden zonder opgaaf van reden kunnen veranderen. 

Beste reistijd

De beste reistijd Raja Ampat is niet alleen afhankelijk van het weer. Veel mensen komen hier namelijk om te duiken. Volgens duikscholen zijn de beste maanden om te duiken half oktober tot en met half december. Dan is het zocht onder water het beste en de zee kalm. Als je niet alleen voor het duiken komt kun je november tot en met april als beste reistijd beschouwen.

beste reistijd Raja ampat

Reisgids Raja Ampat


Aangezien we ontzettend veel vragen kregen over reizen in Indonesië hebben we onze eigen reisgids gemaakt voor Indonesië. Hierin hebben we zo veel mogelijk kennis en ervaring in verwerkt. Niet alleen van ons maar ook van andere reizigers!

Zo vind je onder andere info over de budget, visum, highlights, geldzaken, veilig op reis, leuke routes en nog vel meer!

landengids

Locatie Raja Ampat

Wat wij vinden:
 • Azië Expert
4.9

Vragen, opmerkingen en antwoorden

1
 1. Corine

  Corine

  Wij gaan er deze zomer heen! O.a. door jullie stukje op de website. We zijn erg benieuwd hoe het er zal zijn.

  Groetjes,
  Corine

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.