Red Fort

Het Red Fort is het grootste monument van Old Delhi. Lal Qila staat in het Engels bekend als Red Fort vanwege de rode zandsteen waaruit het gebouwd is. In 1638 gaf Shah Jahan opdracht voor het bouwen van het fort wat moest dienen als zijn huis. Pas 10 jaar na het begin van de bouw verhuisde de keizer naar zijn fort. Het voldoet aan alle verwachtingen die je zou hebben als het hoofd van het bekende Mogolrijk. Zalen voor het publiek, gewelfd en gebogen marmeren paleizen, sjieke prive-verblijven, een moskee en mooi ontworpen tuinen.

Red Fort

De muren, die meer dan twee kilometer lang en 18 meter hoog zijn en alleen onderbroken worden door twee poorten; de Lahori Gate in het westen en de Delhi Gate in het zuiden. Op deze manier kon Shah Jahan zijn nieuwe hoofdstad van Shahjahanabad te beschermen. Het treurige is wel dat Shah Jahan nooit echt gebruik heeft kunnen maken van zijn fort nadat zijn ontrouwe zoon Aurangzeb hem gevangen hield in het Agra Fort.

De zoon van Shah Jahan, Aurangzeb, bouwde later nog verschillende wachttorens bij de muur. Vroeger liep de Yamuna rivier langs de oostelijke muur die daarmee tevens de gracht voedde. Toen het Mogolrijk aan macht verloor raakte ook het Red Fort verval. Het werd aangevallen en geplunderd door de Perzische keizer Nadir Shah in 1739 en door de Britten in 1857. De Britten hebben het in de tijd van de bezetting tot een kazerne veranderd. De laatste keizer van het Mogolrijk, Bahadur Shah Zafar, werd in 1857 het fort uitgezet en verbannen naar Myanmar voor zijn rol in de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog. De veroveraars haalde alle gebouwen leeg en zijn ook niet meer terug gevonden. Hoewel het geplunderd is blijft het Red Fort nog steeds indrukwekkend.

De hoofdingang van het fort is de Lahori Gate. Zodra je door deze poort het fort uitloopt kom je op Chatta Chowk. Een overdekte straat geflankeerd door gebogen. Vroeger zaten hier getalenteerde juweliers, tapijt – makers, goudsmeden en zijde – wevers maar vandaag de dag komen er alleen souvenir verkopers. Aan het einde van het pad, aan de linkerkant, kan je naar het Museum of the Struggle for Independence wat het verzet tegen de Britten verteld.

Locatie Red Fort