Geloof Maleisië

Maleisië is een multicultureel land. Er leven veel verschillende nationaliteiten en dus zijn er ook verschillende geloven in Maleisië. Het geloof Maleisië speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Maleisiërs. Maleisië is een Islamitisch land maar het is één van de meest Westers-islamitische landen die je vindt, zeker in de grote steden.

Geloof Maleisië

Ruim 60% van de bevolking is islamitisch terwijl het hindoeïsme al veel eerder geïntroduceerd was in Maleisië. Naast de islam en het hindoeïsme vindt je ook de goed ingewortelde Chinese religies. Op Borneo zijn de inheemse inwoners veelal overgestapt op het christendom. Naast de islam is zo’n 19 boeddhistisch en een kleine 10% christen. De Islam vond zijn intrede in Maleisië in de 14e eeuw. Dit kwam overwaaien uit naburige landen en werd overgenomen door de Maleisiërs. Langzamerhand verdwenen de hindoe-koningen uit het land en werden vervangen door de islamitische sultans. Hoewel het hindoeïsme dus het oorspronkelijke geloof Maleisië was zijn de meeste Maleisiërs overtuigd moslim. Probeer ze ook niet te vertellen dat het hindoeïsme eerder was, dit wordt als een belediging gezien!

Melaka

Hoewel Maleisië vandaag de dag een islamitisch land is, is dat niet overduidelijk te merken in het land. In de grote steden is het bijna meer ‘Westers’ dan in Nederland of België en je waant je daar ook niet in een islamitisch land. In landen als Indonesië is het soms nog wat lastig te bepalen of je in bikini op het strand kan rondlopen, in Maleisië is dit geen enkel probleem. Maleisië is een goed voorbeeld van hoe een multiculturele samenleving kan functioneren.

Sam Poh Tong

Tradities Maleisië

Doordat Maleisië een multiculturele samenleving heeft zijn er ook veel verschillende religieuze stromen. Elk geloof Maleisië heeft eigen tradities. In grotere steden als Kuala Lumpur zal je daar niet veel van merken maar ga je meer richting het binnenland of het eiland Borneo dan is het geloof Maleisië op elke hoog van de straat zichtbaar.