Sambor Prei Kuk

De Angkor tempels mogen dan de meest bekende tempels zijn in Cambodja maar vóór dat deze werden gebouwd was er al het Sambor Prei Kuk tempelcomplex. Het tempelcomplex ligt op zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Kamphonh Thom en het diende als de vroegere hoofdstad van het Chenla Koninkrijk. Sambor Prei Kuk bestaat uit meer dan 100 oude tempels gelegen in de bossen. Sommige van deze tempels gelden als de oudste van het land.

Sambor Prei Kuk

De originele naam van het Sambor Prei Kuk complex is Isanapura wat diende als hoofdstad van het Chenla Koninkrijk van koning Isanavarman. De tempels bij Sambor Prei Kuk dateren voor de tijd van de Angkor tempels. Ze bestaan uit talrijke prasats (tempels), torens, beelden, reliëfs en leeuw sculpturen. De ligging in het bos zorgt voor een extra dimensie aan deze toch al mythische plaats.

Veel van de tempels hebben dezelfde bouw met een centrale toren en daarom heen meerdere heiligdommen of vijvers. Sommige denken dat de Angkor tempels zijn gebouwd aan de hand van de tempels rond het Sambor Prei Kuk complex. In het Nationaal Museum in Phnom Penh vindt je eeuwenoude beelden van het complex. Er hebben in totaal zo’n 100 tempels gestaan maar vele zijn verwoest door de jaren heen en sommige zijn opgeslokt door de bossen.

Tempels Sambor Prei Kuk

Voor de mooiste foto moet je bij de Prasat Yeai Poeum zijn. Deze tempel ligt in het bos en wordt overschaduwd door eeuwenoude (en soms enorma) bomen. Sommige takken zijn zelfs helemaal verweven in de tempel. De meeste tempels in het Sambor Prei Kuk complex zijn gewijd aan de god Shiva. Eén van de belangrijkste tempels, de Prasat Sambor, is echter gewijd aan Gambhireshvara; één van Shiva’s reïncarnaties. Veel torens van de Prasat Sambor staan er nog en verschillende reliëfs zijn nog goed zichtbaar. De grootste tempel is de Prasat Tao, ook wel de Leeuwen Tempel. De naam van de tempel komt naar voren in de van steen gemaakte leeuwen die bij de tempel staan.

Zoals veel cultureel erfgoed in Azië is ook het Sambor Prei Kuk gebombardeerd door de Amerikanen. In 1970 raakte het complex daardoor beschadigd. De kraters van de bombardementen zijn nog steeds zichtbaar. Ook als reiziger of toerist heb je een grote invloed op de regio van de tempels en natuur daar omheen. Lees bij onze tips over duurzaam reizen hoe we als reiziger bewuster kunnen omgaan met cultuur en natuur in Azië!

Locatie Sambor Prei Kuk