Si Phan Don – 4.000 eilanden

De 4.000 Islands, ook wel bekend als Si Phan Don, is een eilandengroep waarvan een deel bewoond en een deel onbewoond is. Je vindt het in zuid Laos tegen de grens van Cambodja. Het is een archipel van eilanden waar de tijd stil lijkt te staan. Alles gaat hier in een rustig, laid-back tempo, zelfs voor Laotiaanse begrippen. De natuur hier is oogverblindend mooi en het is typisch zo’n plek waar je drie dagen plant maar uiteindelijk drie weken blijft.

Op deze pagina vertellen we je alles over het schitterende Si Phan Don. We geven je reistips over de volgende onderwerpen;

Het indrukwekkende Si Phan Don

De grootste eilanden bij Si Phan Don zijn Don Khong, Don Det en Don Khon. Alle eilandjes liggen in de Mekong rivier, de belangrijkste rivieren in deze regio. In het regenseizoen wordt de Mekong hier zo’n 14 kilomter breed. Het is daarmee het breedste punt van de Mekong die loopt tussen de Tibetaanse hoogvlaktes naar de Zuid-Chinese Zee. Tijdens het droge seizoen trekt de Mekong zich terug en komen er honderden eilandjes tevoorschijn.

Zorg dat je camera opgeladen is als de zon onder gaat. De zonsondergang is hier indrukwekkend!

De 4.000 Islands is één van de bekendste trekpleisters van Laos, en terecht. De natuur en de rust die je hier vind is ongekend. De bewoners zijn uitermate vriendelijke en de natuur is verbluffend. Je kan genieten van de bizar groene rijstvelden, de vissers op de Mekong, authentieke dorpjes, oude tempeltjes en schitterende watervallen. Daarnaast zullen de adembenemende zonsondergangen en de mystiek van de Mekong rivier je versteld doen staan.

Si Phan Don

De zonsondergang is hier werkelijk schitterend

Don Khong

Si Phan Don, of de 4.000 Islands kent drie grote eilanden; Khong, Det and Khon . Don Khonh is het grootste eiland binnen de 4.000 Islands met een omtrek van 32 kilometer. Het is daarnaast ook het meest laid-back.

Si Phan Don is qua toerisme nog niet te vergelijken met de populaire attracties in Azie maar in het backpackers circuit wordt deze regio steeds populairder.

Huur een fiets en verken de omgeving (en spot Irrawaddy zoetwaterdolfijnen)

Te doen

Er zijn activiteiten zoals fietsen, boottochten maken, kajakken, tuben en dolfijnen spotten. Veel reizigers blijven echter hangen in hun hangmat en laten de dag komen zoals die komt; rustig, mooi, sfeervol en laid-back.

Si Phan Don

Je kunt hier overal lekker fietsen

Back in time

Dat het toerisme op Don Khonh net op gang komt merk je op de eilandjes. Zo heeft Don Khonh al 10 jaar langer stroom dan de andere eilanden. Daarnaast heeft het deels geasfalteerde wegen waardoor je goed kunt fietsen. Fietsen is overigens de beste manier om je te verplaatsen op de eilanden. Verder vindt je op Don Khonh de indrukwekkende Khone-Phapheng en de Li Phi (Tat Somphanit) watervallen die absoluut het bezoeken waard zijn.

Irrawaddy dolfijnen

In de maanden december tot en met mei kan je tevens de Irrawaddy dolfijnen spotten die in de Mekong leven. Don Det en Don Khon zijn de kleinere eilanden minder ontwikkeld. Dit merk je in de accommodaties. Warm douchen is bijvoorbeeld schaars op deze eilanden.

Op Don Det kun je NIET pinnen. Dit kan alleen in Ban Nakasang, het dorpje waar de longtail boat naar Don Det gaat

Stroomopwaarts of stroomafwaarts

De dorpjes in Si Phan Don hebben overigens allemaal een naam verbonden aan hun positie stroomopwaarts of stroomafwaarts in de Mekong. Eilanden die stroomopwaarts liggen worden aangeduid met hǔa (hoofd), eilanden die stroomafwaarts liggen heten hǎang (staart). Ben je dus in Ban Hua Khong dan zit je aan het noordelijke uiteinde Don Khong, terwijl Ban Hang Khong is aan de zuidkant ligt.

Hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om bij Si Phan Don, of Don Det, te komen. Hieronder vind je de makkelijkste manieren.

Vliegen – het is niet de meest gebruikelijke optie maar wel mogelijk. Er zijn twee mogelijkheden. Je kunt (vanaf Bangkok) naar Ubon Ratchathani in Thailand vliegen en vanaf daar de grens oversteken naar Pakse in Laos. Vanaf hier kun je de bus nemen naar Don Det. Je kunt ook direct naar Pakse vliegen maar dit is duurder omdat er geen low-budget maatschappijen vliegen naar Pakse.

Vanuit Pakse – dit is veruit de makkelijkste en goedkoopste optie. Pakse is de bekendste stad in de buurt van Si Phan Don. In Pakse kun je complete tours boeken met minivan en bootreis naar Don Det. Dit kost ongeveer 70.000 KIP en duurt zo’n 2 tot 3 uur. Als je zelf richting Don Det reist (zonder tour) betaal je voor de boot naar de eilandjes zo’n 30.000 KIP. Van de eilandjes terug naar het vaste land is het zo’n 50.000 KIP.

Vanuit Cambodja – je kunt ook vanuit Cambodja naar Don Det reizen. In Phnom Penh kun je complete tours boeken naar Don Det. Dit is echter een behoorlijke reis. Ze regelen dan gelijk je visum. Je kunt ook zelf een Visa on Arrival kopen (ongeveer $35) bij de grens bij Veun Kham (Laos en Dom Kralor (Cambodja). Dit is de enige grensovergang tussen Cambodja en Laos.

Don Det

Beste reistijd

De beste tijd om Si Phan Don te bezoeken is tijdens het droge seizoen van november tot maart. De temperaturen zijn dan lager. Het hete seizoen, van maart tot mei, is over het algemeen ook goed, omdat je af te in de rivier kunt springen om af te koelen. Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) kan het moeilijker zijn om naar de eilanden te komen.

Voordeel van het regenseizoen is dat de Mekong meer dan 14 kilometer breed wordt, waardoor bijvoorbeeld de Khon Phapheng Waterval veel spectaculairder is.

Locatie 4.000 Islands

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.8

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.