Sigiriya (UNESCO)

De ruïnes van Sigiriya zijn niet alleen de meest indrukwekkende geologische formaties van Sri Lanka, maar ook één van de grootste culture schatten van het land. Sigiriya is een 200 meter hoge rots midden in de jungle met op de top de ruïnes van één van de spectaculairst gelegen heiligdommen ter wereld.

Sigiriya

De ruïnes van Sigiriya staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De rots zal er altijd hebben gestaan maar het paleis op de top werd volgens de legende gebouwd door koning Kassapa I die tussen 477 en 495 na Christus koning was van Anuradhapura. Na de dood van koning Kassapa I zou het paleis een klooster zijn geworden.

Andere zeggen weer dat koning Kassapa I het complex afrondde nadat zijn vader, koning Dhatusena, was begonnen met de bouw. Hoe het ook tot stand kwam, in die tijd moet het een adembenemend bouwwerk zijn geweest met één van de mooiste uitzichten die je je kan voorstellen.

Entree

Houd er wel rekening mee dat je $30 moet betalen om de rots te beklimmen en dat het geopend is van 8:30 uur tot 17:30 uur.

Tip – ga zo vroeg mogelijk om extreme hitte te voorkomen.

Sigiriya

Niet alleen het uitzicht is hier van ongekend niveau, ook het omliggende complex is oogverblindend mooi. Bij het complex liggen schitterende symmetrische tuinen, omgeven met grachten die de weg wijzen. Deze tuin is de oudste tuin van Azië.

De Leeuw

Om op de top van Sigiriya te komen moet je wel eerst 1.860 treden beklimmen voordat je kan genieten van het spectaculaire uitzicht. Tijdens de beklimming loop je langs restanten van de Leeuwenpoort waar Sigiriya zijn naam aan heeft te danken. Sigiriya betekent Leeuwenrots. Vroeger heeft er een grote stenen leeuw gestaan maar vandaag de dag is daar weinig meer van over. Het dient als toegangspoort naar de top.

WEETJE – hoewel de meeste denken dat het een paleis is, is dat niet helemaal zeker. Sommige denken namelijk dat het een klooster was.

Ballonvlucht over Sigiriya

Bagan in Myanmar mag dan bekend staan als één van de mooiste plekken in Azië om een ballonvlucht te maken, Sigiriya doet hier zeker niet voor onder. Een ballonvlucht hier laat de grootsheid van deze plek extra goed zien. De rots die uit de jungle steekt, de omliggende tuinen en de ondergaande zon zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Een helikoptervlucht kan ook maar dit is wel wat duurder.

Beste reistijd

Sigiriya kun je in principe het hele jaar door bezoeken. Het hoogseizoen in Sri Lanka loopt van december tot en met maart, dit is echter ook de periode dat hier de meeste regen valt. Je zou daarom ook makkelijk in het tussen- en laagseizoen kunnen reizen. In de maanden februari tot en met september valt de minste regen. Houd er echter wel rekening dat het dan erg warm en droog is.

Locatie Sigiriya

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.6

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.