Sihanoukville

Sihanoukville is het Scheveningen van Cambodja, alleen dan met witte zandstranden, tropische eilanden en bamboobars op het strand. Het is de ‘hang-out’ plek van Cambodja met een heerlijke laid-back sfeer.  Onder de locals staat het ook wel bekend als Kompong Som, het oorspronkelijke vissersdorp. Het dorpje is de laatste jaren booming geworden onder backpackers die komen voor de party zone van Serendipity Beach en reizigers die het rustigere Otres Beach bezoeken.

Sihanoukville

Het is de enige echte badplaats van Cambodja. Sihanoukville is bekend door zijn stranden en sinds de opkomst de kleinere tropische eilandjes in de omgeving weten steeds meer reizigers deze sfeervolle plek e vinden.  Sihanoukville is vernoemd naar koning Norodom Sihanouk.

Oorspronkelijk lag hier het vissersdorp Kompong Som of Kampong Saong, de Cambodjanen noemen het ook nog steeds zo. In de jaren ’50 werd de jungle weggehakt om zo de weg vrij te maken voor de eerste en enige diepzeehaven van Cambodja. Hierdoor hoefde men niet langer door de Vietnamese Mekong Delta hoefde te varen.

TIP – bij Otres 2 Beach heb je ’s avonds het fenomeen glowing plankton. Zeker de moeite waard!

In dit artikel lees je het volgende over Sihanoukville;

Wist je dat..

De laatste confrontatie van de Indochina War vond plaats voor de kust van Sihanoukville. Het was een behoorlijk bloedige veldslag. Nadat Saigon was gevallen kaapte de Khmer Rouge het Amerikaanse schip SS Mayaguez. Hierna gaf president Gerald Ford opdracht om Sihanoukville en Siem Reap te bombarderen.

Een van de stranden bij Sihanoukville

Reisgids

Ben je op zoek naar mooie routes door Cambodja? Check dan ons routeboek. Hierin staan bijna 30 uitgebreide routes door Azië (waaronder Cambodja) beschreven.

Backpack dorp

De stranden van Sihanoukville zijn zeker niet de mooiste die je zal vinden in Zuid-Oost Azië maar de stranden met palmbomen, sfeervolle bars en heerlijke sfeer maken veel goed. Het is een echt backpackers dorpje met live muziek en elke avond barbecuen op het strand.

Daarnaast zijn de mangrovebossen van Ream National Park en de prachtige duik locaties prima activiteiten in de regio. Fanatieke duikers kunnen bij het eiland Koh Tang duiken naar het Amerikaanse schip SS Mayagüez. De mooie omgeving van Sihanoukville is goed te verkennen met de brommer of motor.

TIP – boek een trip naar een van de eilanden bij Sihanoukville zoals Kon Rong of Koh Rong Samloem

Sihanoukville

Uitzicht vanaf een van de eilandjes voor de kust

Stranden Sihanoukville

Sihanoukville kent veel stranden. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een groot strand is aangezien veel in elkaar door loopt. Toch zijn er een aantal stranden te onderscheiden. Het bekendste strand is Occheutal Beach, maar er zijn er meer.

Occheuteal Beach

Het populairste strand met guesthouses, hotels en sfeervolle restaurantjes. Zomers vindt je hier ook veel (rijke) Cambodjanen. Prima strand voor zonsondergangen. Het is er overdag wel erg druk met veel lokale verkopers.

Otres Beach

In de buurt van Occheutal Beach vind je Otres Beach, een rustiger en mooier strand. Dit is het mooiste strand van Sihanoukville met het helderste water. Het was ooit ook minder ontwikkeld dan Occheutal maar dat is geweest. Ook hier vind je hotels en resorts.

Sokha Beach

Dit is het mooiste strand van Sihanoukville. Het is hier een stuk rustiger dan Occheuteal en Otres Beach. Het oostelijke gedeelte is open voor bezoekers. De rest behoort tot Sokha Beach Resort waar je alleen kunt zitten als je een drankje besteld.

Victory Beach

Mocht je hét backpackers paradijs van Sihanoukville willen bezoeken is een bezoek aan Victory Beach aan te raden. Vooral ’s avonds is het hier erg gezellig met de barretjes, ongedwongen sfeer en het heerlijke klimaat.

Sihanoukville kent tevens vele prachtige eilandjes waar het toerisme nog niet is ingeslagen. Het bezoeken van deze eilandjes is een oase van rust en natuur, een absolute aanrader. Koh Tang is één van die vele eilandjes. Hou er rekening mee dat je nog niet op alle eilandjes kan slapen.

Ream National Park

Sihanoukville is  de uitgangsbasis voor een bezoek aan het Ream National Park. Dit is een beschermd natuur gebied waar veel verschillende soorten vogels leven. Het is een heerlijke get-away als je de backpackers en feestje even zat bent. Met een bootje vaar je naar het park. Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen. Je ziet vissers op en in het water en hier en daar een klein vissersdorpje.

Ream national Park

Beste reistijd

Sihanoukville is een echte badplaats. En dan is het wel zo lekker als je mooi weer hebt als je er bent. De heetste maanden zij mei tot en met maart, maar dan valt er ook wat meer regen. In onze zomermaanden, juni tot en met oktober, valt er de meeste regen. Als je lekkere temperaturen wilt en niet zo veel regen kun je Sihanoukville het beste tussen november en februari bezoeken.

beste reistijd Sihanoukville

Hoe kom je er

Sihanoukville is makkelijk te bereiken vanuit Sihanoukville. Er zijn verschillende manieren om er te komen maar de makkelijkste (en goedkoopste) manier is de bus vanuit Phnom Penh. Hieronder de makkelijkste opties om in Sihanoukville te komen.

Bus – alle grote busmaatschappijen rijden dagelijks tussen Sihanoukville en Phnom Penh. Ze rijden van ’s ochtends vroeg tot ongeveer 14:00 uur. De allerlaatste rit is om 20:30 uur. De rit duurt 6 uur en kost je tussen de $4 en $6 per persoon. De goedkoopste busmaatschappij is Capitol Tour. Je kunt in elke accommodatie, bar of restaurant in Phnom Penh een kaartje boeken.

Vliegtuig – je kunt ook vliegen vanaf Phnom Penh. Vanaf Ho Chi Minh, Siem Reap en Phnom Penh kun je hier heen vliegen. Vluchten kosten vaak nog geen €20.

Locatie Sihanoukville

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Sihanoukville is de ‘hang-out’ plek van Cambodja met een heerlijke laid-back sfeer. Onder de locals staat het ook wel bekend als Kompong Som, het oorspronkelijke vissersdorp. Het dorpje is de laatste jaren booming geworden onder backpackers die komen voor de party zone van Serendipity Beach en reizigers die het rustigere Otres Beach bezoeken.

4.5