Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Dambulla

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 16 januari, 2020

De grottempel in Dambulla is één van de bekendste highlights in Sri Lanka. Ondanks dat het helaas wat commercieel is, is het een belangrijke heilige plaats in Sri Lanka die tijdens je reis niet gemist mag worden. De grottentempel ligt overigens samen met AnuradhapuraPolonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka.

Dambulla; een stad met schitterende tempels

Dambulla is een stad met 67.000 inwoners en is eigenlijk vooral bekend vanwege de Grottentempel die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Het is niet één grot in Dambulla maar meerdere. In totaal vind je hier meer dan 80 grotten waarvan de gouden Tempel, met vijf grotten, de belangrijkste is.

Het is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka. Het bijzondere aan deze grotten is dat de schilderingen van zowel Boeddha zijn als van de Hindoe goden Vishnu en Ganesh.

Dambulla

Klimmen naar de tempels

Je vindt de tempels op 12 kilometer van Sigiriya. De bijzondere grotten zijn aangelegd in de eerste eeuw na Christus. Het was koning Valagambahu die tijdens zijn 14 jarige verbanning in de grotten van Dambulla leefde.

Om de tijd door te komen legde hij de bijzondere grottempel aan. De tempel werd gelukkig bewaard en in 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Tip: Kijk ook eens bij de volgende pagina’s: overnachten Sri Lanka, vliegtickets Sri Lanka en reizen Sri Lanka. Je vind hier een hoop extra informatie. Ook de pagina reisinformatie Sri Lanka staat boordevol informatie over dit prachtige land.

Het is wel een flinke klim om er te komen. De rotsten liggen namelijk op 160 meter hoogte. Dit maakt het uitzicht wel spectaculair. Je hebt in totaal vijf heilige rotsen op ongeveer 125 meter hoogte. De eerste grot herbergt een 15 meter lange liggende boeddha.

De tweede grot is tevens de meest indrukwekkende. Je vindt hier 150 levensgrote beelden van goden waaronder die van de Hindoeïstische goden als Vishnu en Ganesha. Deze zijn hier geplaatst door verschillende koningen. Alle tempels zijn versierd met belangrijke tekeningen uit de geschiedenis van de Singalezen.

Dambulla

Locatie Dambulla

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 7.7/10
  7.7/10
7.7/10

Samenvatting

De grottempel in Dambulla is één van de bekendste highlights in Sri Lanka. Ondanks dat het helaas wat commercieel is, is het een belangrijke heilige plaats in Sri Lanka die tijdens je reis niet gemist mag worden. De grottentempel ligt overigens samen met Anuradhapura, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka.

2 comments

 1. Daniëlle

  Beste,
  Ik welk dorp of stad kunnen we het best logeren als we dambulla, polonnaruwa en anuradhpura willen bezoeken?
  Vriendelijke groeten

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Beste Daniëlle,

   je kunt denk ik het beste overnachten in Polonnaruwa. Dat is een iets rustigere plek, maar het ligt allemaal zo dicht bij elkaar dat het niet heel veel uit maakt.

   Happy travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken