Ella is het populairste hill station in Sri Lanka. Het is de ideale plek om even gas terug te nemen van je reisschema en een paar relax-dagen in te plannen. Dat kan in Ella prima met een paar van de beste hotels van het land en spectaculaire uitzichten. De natuur rondom Ella is sprookjesachtig mooi!

TIP – wist je dat je voor €503 al een retourtje Colombo hebt?

Het oude Hill Station

Ella ligt in het zuiden van de Uva provincie en is één van de mooiste bestemmingen in Sri Lanka. Het is een typische hill station met Engelse architectuur en een koel klimaat. De omgeving wordt omringd door groene heuvels en theeplantages. Voor wandelingen door de natuur moet je hier zijn. Hoewel je hier goed tot rust kan komen is het aan te raden om niet te veel in de chill modus te blijven hangen. 

Ella

De reden om naar Ella te gaan

Wandelingen naar en door de theeplantages is hier een must. En het zijn niet alleen de theeplantages die hier het bezoeken waard zijn want naast de plantages kan je ook tempels, watervallen, bergen en uitkijkpunten bezichtigen.

Met helder weer heb je zelfs uitzicht op de zuidkust. Daarnaast staat dit stadje bekend om het heerlijke eten. Na een flinke wandeling kan je dus even bijkomen met een biertje en één van de smakelijk zelf gemaakte gerechten.

Ella is zo’n bestemming waar je één of twee dagen plant en uiteindelijk langer blijft omdat de natuur en de laid-back sfeer zo betoverend zijn. Dit heeft ook nadelige gevolgen. Er komt steeds meer accommodatie bij die niet altijd even mooi zijn en soms het uitzicht verpesten. Hetzelfde zoals in Sapa in Vietnam is gebeurd.

Ella

Wat is er te doen

Er is in en rond Ella meer dan genoeg te doen! Tot nu toe blijft Ella nog een klein stadje hoewel dat de laatste jaren snel veranderd door de komst van de vele toeristen. Dat is overigens niet zonder gevolgen. Er gaat een gerucht dat er een kabelbaan komt tussen Little Adam’s Peak en Ella Rock maar gelukkig is dat tot nu toe alleen nog een gerucht. Laten we hopen dat dat zo blijft.

1. Tea Factory

Ella staat bekend om de theeplantages en dus kun je ook theefabrieken bezoeken. Het is leuk om te zien hoe het proces van plantjes tot de daadwerkelijke thee verloopt. Newburgh Green Tea factory is een van de fabrieken waar je een rout kunt volgen.

TIP ♥ – dit kost je 300 Srilankaanse roepie (€1,85). De fabriek is eigendom van Finlays, een van de grootste theefabrikanten ter wereld.

2. Hiken/wandelen

De omgeving van Ella is goed voor wandelen en hikes. Bij de meeste accommodatie kun je kaartjes krijgen van de omgeving zodat je er zelf op uit kunt trekken. Uiteraard kun je ook georganiseerde tours boeken. Iets wat je sowieso moet bezoeken als je een hike gaat maken is de Little Adam’s Peak. Een mooi uitkijkpunt over de regio. De weg naar Little Adam’s Peak loopt door een theeplantage dus het is ook nog eens een mooie wandeling.

TIP ♥ – als je rond 7:00 uur vertrekt zie je verschillende locals beginnen met hun werk.

TIP – zorg dat je goede, comfortabele schoenen draagt. Het is een pittige wandeling.

Ella

3. Ella Rock

Ella Rock is iets wat je ook niet mag missen. De tocht er naar toe is iets zwaarder dan naar Little Adam’s Peak en een gids inhuren is een aanrader.

Een tour naar Ella Rock kost je ongeveer 1500 Rs voor een groep. Dus hoe meer mensen hoe beter. Het is een pitte wandeling van 3 tot 4 uur, maar het is het dubbel en dwars waard. Het uitzicht is zo adembenemend mooi!Onderweg kom je nog over een brug langs de Rawana Falls. Vanaf hier wordt de weg omhoog zwaarder en lastiger. Pas op dat je niet verdwaald!

4. Adam’s Peak

Little Adam’s Peak wordt zo genoemd omdat het volgens locals lijkt op de bekende Adam’s Peak. Deze 2.243 meter hoge berg is al meer dan 1000 jaar een belangrijk pelgrimsoord.

TIP ♥ – wij hebben een aparte pagina gemaakt over Adam’s Peak

Ella
Ella

Hoe kom je er?

Ella is vrij makkelijk te bereiken. Net als bijna alle andere highlights in Sri Lanka kan je ook hier komen met de bus of trein. Hoewel beide opties goed te doen zijn raden we de trein aan omdat deze route als één van de mooiste treinroutes in Azië wordt beschouwd.

Trein

De trein is een absolute aanrader omdat deze door de prachtige omgeving rijd. Het wordt geen comfortabel ritje aangezien de spoorwegen in Sri Lanka nog niet al te best zijn maar zodra je in de buurt komt komt vergeet je de oncomfortabele rit en wordt je betoverd door de schitterende omgeving.

Ella ligt op een uurtje van Haputale en Bdaulla en ligt op de Colombo-Badulla lijn. Je kunt dus in vanaf Colombo helemaal met de trein naar Ella. Het station van Ella is net zo mooi als de route aangezien deze in 2013 de ‘Best Kept Station‘ award won. Prijzen voor een ticket verschillen enorm. Je kunt 20 Rs betalen voor 3e klas tussen twee stadjes, maar ook 1250 Rs (€7,80) voor 1e klas van Colombo naar Ella.

TIP – vraag bij je accommodatie waar of hoe je het beste tickets kunt boeken. Het is dan misschien wat duurder, maar dat is het voor deze treinreis zeker waard.

Bus

De weg naar Ella is niet zo mooi als die van de trein. Bussen rijden vrij frequent, maar tijden en prijzen veranderen vaak. Vraag daarom bij je accommodatie naar actuele tijden en prijzen. Bussen rijden naar Badulla (55 Rs), Bandarawela (35 Rs) en Wellawaya (67 Rs). Bussen rijden niet rechtstreeks naar andere plekken dus je zult altijd moeten overstappen in een van bovengenoemde plekken.

Uiteraard kun je wel minivans, VIP bussen of een TukTuk boeken die je naar Ella brengen. Prijzen hiervoor zijn afhankelijk van waar je begint en je onderhandelingstalent.

Ella

TIP – Ga jij binnenkort naar Sri Lanka? Dan kan onze routegids jou misschien helpen. We hebben namelijk onze reisroute door Sri Lanka verwerkt en gecombineerd met handige tips.

Beste reistijd

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat waardoor de gemiddelde temperatuur rond de 27°C ligt. Toch kan je de beste reistijd Sri Lanka terug dringen naar een aantal maanden. Van december tot april is vooral de westkust en het bergachtige centrum het best te bezoeken. Dit zijn namelijk de droogste maanden; dit droge weer zet van april tot september door naar de oostkust.

Locatie Ella

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8.6/10
    8.6/10

Samenvatting

Ella is het populairste hill station in Sri Lanka. Het is de ideale plek om even gas terug te nemen van je reisschema en een paar relax-dagen in te plannen. Dat kan in Ella prima met een paar van de beste hotels van het land en spectaculaire uitzichten. De natuur is sprookjesachtig mooi!

8.6/10

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.