Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Horton Plains (World’s End)

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 16 januari, 2020

Horton Plains is een prachtige regio in zuiden van Sri Lanka vlak bij Nuwara Eliya. Horton Plains  ligt in de omgeving van de op twee en drie na hoogste bergen van Sri Lanka (Kirigalpotta en Totapola) en ligt daardoor automatisch omgeven op een golvend plateau op zo’n 2.000 meter hoog.

Wat zijn de Horton Plains

Horton Plains wordt bedekt door mooie graslanden, dichte bossen, indrukwekkende rotsen, watervallen en mistige meren. De verrassende diversiteit van het landschap wordt nog eens versterkt door de grote verscheidenheid van wilde dieren.

Doordat de Horton Plains zo hoog ligt lijkt het landschap hier totaal anders dan de rest van Sri Lanka. Niet alleen de natuur maar ook het klimaat.

TIP ♥ – ze vragen 5.800 roepie p.p voor entree! Je kunt korting krijgen als je in een groep reist, maar reken hier dus op!

Het is hier een stuk koeler dan in de rest van het land. Het natte klimaat hier beïnvloed ook de natuur die hier bijzonder groen is. In de Horton Plains komen ook de Mahaweli, Kelani en Walawe rivieren voorbij waardoor je hier ook indrukwekkende watervallen hebt.

Horton Plains

De wilde dieren die je hier nog steeds vind zijn er helaas in mindere aantallen dan vroeger. Wilde olifanten zijn allang verjaard door koloniale jaegers en de 45 luipaarden die hier leven komen niet in de buurt van mensen. De dieren die je hier kan spotten beperkt zich vooral tot herten, apen en vogels.

World’s End

Eén van de bekendste plekken op de Horton Plain is World’s End. Hier lijkt het plateau in één keer op te houden door een spectaculair uitzicht op een prachtige vallei van zo’n 900 meter diep.

Tenzij je heel vroeg bij World’s End komt wordt het uitzicht hier belemmerd door de mist wat op zich niet erg is aangezien het het uitzicht een magisch randje geeft. Zeker in het regenseizoen (april tot september) is hier veel mist.

De beste tijd om World’s End te bekijken is tussen 6:00 uur en 10:00 uur voordat de wolken verschijnen. Voordat de mist in komt zetten hier spot je in de vallei groene theeplantages en kan je zelfs de kust zien.

TIP ♥ – kom hier voor een 6:00 uur zodat de paden nog niet te druk zijn met wandelaars.

Horton Plains

Neem warme kleding mee

Hou er rekening mee dat je op hoogte zit en dat het ’s avonds en vroeg in de morgen behoorlijk fris kan zijn. Je hebt dan minimaal een trui en een lange broek nodig. ’s middags warmt het hier behoorlijk op. Het beste weer heb je van januari tot maart.

Hiken in Horton Plains

Het pad waar je loopt is niet heel moeilijk. Iedereen met een beetje conditie moet deze hike kunnen doen. Als je begint, heb je 2 keuzes – rechts en links. Het pad loopt rond dus het maak niet uit welke kant je op gaat.

De meeste reizigers gaan links, als je dus rechts af gaat is het wat minder druk onderweg, hoewel je zeker niet de enige zult zijn.

TIP – medewerkers van het park zijn erg milieubewust (gelukkig!). Laat daarom geen rotzooi achter en let er op dat je geen plastic zakken mee mag nemen!

Uitkijkpunten

Iedereen loopt deze hike vanwege de uitkijkpunten die je aan het einde van de hike hebt. Deze twee fantastische punten zijn World’s End (870 m.) en Little World’s End (270 m. ). Als je mooi weer hebt heb je een adembenemend uitzicht over de regio. Met een beetje geluk kun je Adam’s Peak zien liggen.

TIP ♥ – vertrek ’s ochtend vroeg, voor 10:00 uur. Als je later gaat heb je kans dat de mist het uitzicht verpesten.

Als je het op je gemakje koopt duurt de wandeling zo’n twee tot drie uur. De wandeling zelf is niet uitdagend. Onderweg moet je zeker ook even stoppen bij de Baker’s Falls (zie foto hieronder). Zeker de moeite waard!

Horton Plains

Hoe kom je er?

Het makkelijkste is om een tut-tuk te nemen vanuit Nuwara Eliya naar de vlaktes van Horton. Dat is redelijk te betalen. Afdingen is uiteraard een must als je een tuk-tuk neemt. Spreek van tevoren een prijs af zodat je niet aan het einde van de rit het dubbele moet betalen.

Als je met meer dan 2 bent raden we aan om een minivan te huren. Deze heb je al voor 3.500 rupee.

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8/10
  8/10
8/10

Samenvatting

Horton Plains is een prachtige regio in zuiden van Sri Lanka vlak bij Nuwara Eliya. Horton Plains ligt in de omgeving van de op twee en drie na hoogste bergen van Sri Lanka (Kirigalpotta en Totapola) en ligt daardoor automatisch omgeven op een golvend plateau op zo’n 2.000 meter hoog.

6 comments

 1. Theo

  Ik ga dit jaar voor de tweede keer naar Sri Lanka en ook naar de Horton Plains.
  Vorig jaar was ik wat laat voor ik aan de wandeling begon en dat wil ik dit jaar anders doen.
  Verder hoop ik dat de vernielingen aan de informatieborden welke ik onderweg tegenkwam niet zijn toegenomen.
  Wie hiervoor dan ook verantwoordelijk moet worden gezien ik vindt het ronduit schandalig!!

 2. Sophie

  Hoi Sjoerd en Ties,

  Ik ga in januari/februari een maand naar Sri Lanka. Ik vroeg mij af of het ook mogelijk is om vanuit Ella een dagtrip te maken en te hiken in Horton Plains? Is dit te doen of moet je dan echt wat dichterbij zitten?

  Groetjes,

  Sophie

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Sophie,

   Als je persoonlijk advies van één van onze Reis-Experts wil kan je ons een kop koffie trakteren in de webshop. Daar kan je tevens je vraag kwijt en dan gaan wij gelijk voor je aan de slag.

   Alvast bedankt.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 3. Anat

  Hallo,
  Ik zou graag met een vriendin in Juni naar Sri Lanka willen gaan, waarbij hiken wel een must is voor ons. Kunt u ons een eerlijk antwoord geven of Juni daarvoor een geschikte maand is qua klimaat?

  Bij voorbaat dank!
  Groetjes,
  Anat

  1. Ties Post author

   Hoi Anat,

   in juni heb je meer last van regen in Sri Lanka. Of je daar heel veel hinder van hebt is helaas niet te voorspellen. Meer info vind je hier.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken