Polonnaruwa is een oude koningsstad in het oosten van Sri Lanka. Vanaf deze stad regeerde verschillende koningen 800 jaar geleden over het land. Polonnaruwa was het commerciële en religieuze centrum. De oude tempels en ruïnes die je hier vandaag de dag nog vindt geven een aardig beeld over hoe deze koningsstad er uit gezien moet hebben in de hoogtijdagen.

De tempels van Polonnaruwa

Het bijzondere aan Polonnaruwa is dat de stad al meer dan 800 jaar oud is, maar vandaag de dag nog in bijzonder goede staat. Je vindt er schitterende tempels en oude ruïnes die een duidelijke Hindoeïstische invloed (van de Tamils) hebben. Vele reizigers vinden dat de tempels bij Polonnaruwa beter bewaard zijn dan die van Anuradhapura.

TIP – de entrance fee is $25 per persoon en kaartjes koop je bij het Archaeological Museum

Deze oude koningsstad gaat al een aardig tijdje terug. De stad werd gesticht door de Indiase Chola dynastie in de 10e eeuw. Het werd later de hoofdstad van het Singalese Koninkrijk onder koning Vijayabahu. De stad Polonnaruwa zoals we die vandaag kennen werd echter gebouwd door koning Parakramabahu. Hij was verantwoordelijk voor het bouwen van verschillende tempels en parken. De stad werd het bloeiende commerciële en religieuze centrum van het Singalese Koninkrijk.

Polonnaruwa

Wat is er te zien in Polonnaruwa

De oude stad zelf met haar ruïnes en tempels zijn de grootste bezienswaardigheid op zich. Toch vind je de meeste ruïnes in de oude kern van de stad. Je vindt hier de mooiste en indrukwekkendste ruïnes van het oude koninklijke paleis. In de tijden dat Polonnaruwa de belangrijkste stad van Sri Lanka was, was het koninklijk paleis een imposant bouwwerk van zeven verdiepingen. Vandaag de dag zijn er nog slechts twee zichtbaar.

1. Royal Palace

De eerste groep ruïnes die je ziet in de Ancient City is het Royal Palace. Deze groep gebouwen stammen uit de periode 1153 tot 1186. Het Koninklijk Paleis van de Koning was vroeger een gigantisch bouwwerk. Vandaag zijn er slechts enkele muren over. Het is alsnog een indrukwekkend gezicht en de details op de muren zijn nog steeds zichtbaar.

TIP ♥ – de organisatie With Locals biedt leuke tours aan georganiseerd door locals

Polonnaruwa

2. Gal Vihara

Gal Vihara is een groep van vier prachtige Boeddha’s die allemaal in perfecte staat zijn. Alle beelden zijn uit een grote rots gehakt. De staande Boeddha is 7 meter lang en wordt vaak beschouwd als de mooiste van de vier beelden. De liggende Boeddha is 14 meter lang.

Dat beelden zo goed zichtbaar zijn komt omdat de beelden worden beschermd door een ombouw. Dat is nodig om de beelden te berschermen tegen de weersomstandigheden hier, hoewel het niet bevordelijk is voor de sfeer rondom de tempels.

TIP – De leukste manier om Polonnaruwa is op z’n Hollands. En dan bedoelen we niet zo goedkoop mogelijk, maar op de fiets. Polonnaruwa is niet heel groot maar de afstanden zijn net te groot om te lopen. Een fiets huren kost je tussen de Rs350 en Rs450 per dag.

3. Vatadage

Dit is een van de meest opvallende bouwwerken in Polonnaruwa. Deze stoepa heeft een diameter van 18 meter en vier ingangen. Het meest bijzondere van deze stoepa is echter het grote aantal boeddha beelden dat hier staat. De muren, beelden en trappen zijn allemaal bedekt met mooie details. Bijzonder om te zien dat de Vatadage vandaag de dag nog steeds zo goed zichtbaar is.

Polonnaruwa

4. Atadage

De Atadage was vroeger waarschijnlijk een prachtig bouwwerk. Vandaag de dag is het een verzameling van tientalen stenen pilaren. Dat maakt het aanzicht zeker niet minder mooi. Zeker met het staande boeddha beeld op de achtergrond is Atadage zeker een van de mooiere plekjes hier.

5. Hatadage

De namen lijken hier allemaal op elkaar. Toch zijn het echt allemaal andere tempels en heiligdommen. Ook dit is een ruine van wat ooit een van de grotere tempels had moeten zijn. Als je op het juiste plekje staat kun je vanuit de Hatadage tempel de ronde Vatadage tempel zien.

TIP – draag gepaste kleding. Bij boeddhistische bouwwerken dien je je schouders en knieën te bedekken.

6. Rankot Vihara

Gek genoeg wordt deze stoepa niet beschouwd als het mooiste bouwwerk van Polonnaruwa. Toegegeven, vergeleken met bijvoorbeeld de Vatadage is deze bruine/witte stoepa niet de allermooiste, maar wel erg indrukwekkend. De koepel van de stoepa is behoorlijk groot.

Polonnaruwa

Extra tips

Polonnaruwa is samen met Anuradhapura de beste plek om tempels te kijken. Als je van cultuur houdt is dit zeker een aanrader. De tempels die je hier ziet zijn echt indrukwekkend, en wij hebben er al heel wat mogen zien in Azië. Ben je van plan naar Polonnaruwa te gaan? Check dan nog even deze tips;

Toegangsprijs

Tickets om binnen te komen zijn $25 per persoon voor volwassenen en $12,50 per persoon voor kinderen. Dat is zo’n €21 en €10,50.

Hoe kom je er?

Dit is een van Sri Lanka’s bekendste bezienswaardigheden dus het vervoer is goed geregeld. De meeste reizigers komen met de bus vanaf Colombo (6 uur), Kandy (3 uur), Anuradhapura (3 uur) of Dambulla (1 uur). Je kunt ook een auto met chauffeur huren. Iets duurder, maar je hebt wel meer vrijheid.

Tip: Kijk ook eens bij de volgende pagina’s: overnachten Sri Lanka, vliegtickets Sri Lanka en reizen Sri Lanka. Je vind hier een hoop extra informatie. Ook de pagina reisinformatie Sri Lanka staat boordevol informatie over dit prachtige land.

Locatie Polonnaruwa

Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Azië Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

Polonnaruwa is een oude koningsstad in het oosten van Sri Lanka. Vanaf deze stad regeerde verschillende koningen 800 jaar geleden over het land. Polonnaruwa was het commerciële en religieuze centrum. De oude tempels en ruïnes die je hier vandaag de dag nog vindt geven een aardig beeld over hoe deze koningsstad er uit gezien moet hebben in de hoogtijdagen.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.