Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Udawalawe National Park

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 september, 2019

Wie olifanten wil spotten kan Afrika beter overslaan en het Udawalawe National Park bezoeken. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vind je hier kuddes olifanten, wilde buffels, herten en luipaarden die je makkelijker spot dan in een Afrikaans nationaal park. Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spotten van deze dieren bijzonder makkelijk. Een bezoek aan Udawalawe National Park is een must tijdens je reis door Sri Lanka.

Olifanten spotten in Udawalawe

Het Udawalawe National Park is één van de meest bezochte en populairste nationale parken van het land. Het park ligt in het zuiden van Sri Lanka tegen de bergen van de Horton Plains.

Waar Yala National Park of Bundale National Park uitblinken in natuurlijk schoon is het in Udawalawe National Park vooral het spotten van (Aziatische) olifanten waar mensen voor komen.

Aan het begin van het park kun je fruit kopen om olifanten te voeren. Doe dit niet. Het zijn wilde dieren die niet afhankelijk moeten worden van menselijk voeren.

Dor en droog

Het grootste gedeelte van het Udawalawe National Park ligt in de droge zone. Dit betekent dat je veel uitgestrekte gebieden vindt met gras en dode bomen die olifanten hebben gebruikt om te krabben. Hierdoor heeft het park een nogal saaie uitstraling in het droge seizoen. Wanneer het echter gaat regenen veranderd de droge vlakte in een magische omgeving met tijdelijke lagunes en prachtige groene vlaktes.

Udawalawe

Als je olifanten wilt spotten is dit the place to be!

Welke dieren kun je zien

In het park leven ongeveer 600 olifanten die het park regelmatig bezoeken. Ze kunnen namelijk ‘switchen’ tussen Lunugamvehera National Park en Udawalawe National Park hoewel de meeste olifanten in laatstgenoemde verblijven.

Olifanten

Je zult een hoop olifanten zien in Udawalawe en je kunt ook dichtbij komen. Een gezin met een baby olifanten, is zeker een van de hoogtepunten van dit nationaal park. Let wel op dat het wilde dieren zijn en blijven.

Ze zijn niet agressief, maar gedraag je zoals het hoort. Blijf rustig, maak niet te veel lawaai en stap niet uit de auto.

Luipaarden

Wat veel mensen niet weten is dat je hier ook veel luipaarden hebt. Het is lastig om ze te spotten omdat ze vaak verstopt zitten en ’s nachts pas tot leven komen. Ook hun jachtgedrag maakt ze moeilijk te spotten, aangezien ze gewend zijn om zich te verstoppen voor hun prooi voordat ze er op af gaan.

TIP ♥ – de beste tijd om ze te spotten is vroeg in de morgen of de late namiddag en met een ervaren gids (met hele goede ogen).

Er zijn ongeveer 700 tot 1.000 luipaarden in Sri Lanka. Er leven er ongeveer 40 in Yala National Park en ongeveer 10 in Udawalawe. De kans dat je er een spot is klein, maar wel heel gaaf als het lukt.

Een bezoek aan Udawalawe

De meeste reizigers die het Uda Walawe National Park bezoeken doen dit door een georganiseerde tour te boeken bij hun accommodatie. Je kunt echter ook op eigen gelegenheid. Je gaat dan met een 4WD het park in met een gids die je alles kan vertellen over het park en de dieren in het park.

Doe het lekker zelf

Je kunt een georganiseerde tour boeken. Dat kost je tussen de $40 en $50 p.p. Ovenacht in een van de vele pensions of hotels buiten het park. De volgende moet je vroeg naar de ingang van het park en ‘boek’ je een van de 4×4-jeeps voor een halve dag of een full-day tour, inclusief tracker gids en chauffeur.

TIP ♥ – het kost ongeveer 3.500 roepie (ongeveer €19) per persoon voor drie uur.

Elephant Transit Home

Wij hebben deze tour zelf gedaan en waren zo enthousiast dat we een samenwerking hebben opgezet met een lokale partij. Sinds kort kunnen wij deze tour dus aanbieden.

Een tour kost €50 per persoon voor een Jeep safari. Niet heel duur en het is elke cent meer dan waard. Check de tour hier!

Udawalawe

Hoe kom je er?

Udawalawe is redelijk makkelijk te bereiken. Het ligt naast Yala National Park en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land. Dat betekent dat het vervoer van en naar het park vaak prima geregeld is. Je kunt er het makkelijkst komen vanuit Colombo of Ella.

Colombo

Een bus vanuit Colombo doet er ongeveer 5 tot 6 uur over. Het is het beste om een naar Monaragala te nemen en te stoppen bij Udawalawe Junction. Je kunt vragen of je hotel / guesthouse / hostel je daar op haalt. Je kunt ook een brommertaxi nemen.

Kandy

Er zijn geen directe bussen tussen Kandy en Udawalawe. Dat is niet erg want je kunt beter de trein nemen tussen tussen Kandy en Ella want die is werkelijk prachtig. Vanaf Ella kun je de bus nemen naar Udawalawe Junction.

TIP ♥ – bustijden kun je hier checken.

Locatie Uda Walawe National Park

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Wie olifanten wil spotten kan Afrika beter overslaan en het Udawalawe National Park bezoeken. Uitgestrekt over de laaglanden van Sri Lanka vind je hier kuddes olifanten, wilde buffels, herten en luipaarden die je makkelijker spot dan in een Afrikaans nationaal park. Door het gebrek aan veel dichte bossen is het spotten van deze dieren bijzonder makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handige tips en weetjes.