Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Beste Reistijd Sri Lanka

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 54

Bijgewerkt op 21 januari, 2020

Of je nu de 2000 jaar oude tempels bezoekt, de wereldberoemde theeplantages of gaat surfen aan de kust; goed weer tijdens je reis door Sri Lanka is belangrijk! Lees je altijd goed in over de beste reistijd Sri Lanka; dit voorkomt onaangename verrassingen tijdens je reis. Gelukkig is Sri Lanka het hele jaar goed te bezoeken.

Beste Reistijd Sri Lanka

Sri Lanka kan door het aangename klimaat het hele jaar door bezocht worden. Maar door de twee regenseizoenen is er wel veel verwarring wanneer nu precies de beste tijd is om Sri Lanka te bezoeken.

Om een goed beeld te krijgen van het weer is het handig om te weten dat er twee regenseizoenen zijn. Je hebt het Yala Monsoon; deze zorgt voor regen in het westen, zuidwesten en het binnenland van april tot september. De ander is het Maha Monsoon; deze zorgt voor regen aan de oostkust van november tot en met maart. Daarnaast kan het Maha Monsson ook nog voor regen zorgen in oktober en november.

 • Ga je naar de west- en zuidkust en het binnenland? Dan heb je de meeste kans op mooi weer van december tot en met maart.
 • Ga je naar de oost- en noordkust? Dan heb je de meeste kans op mooi weer van april/mei tot en met september.


Op deze pagina vind je het volgende over de beste reistijd;

beste reistijd Sri Lanka

De seizoenen van Sri Lanka

De ‘winters’ zijn over het algemeen zonnig en droog waar af en toe een buitje kan vallen. In de zomer is het warmer en de kans op regen net iets groter. Het regent dan een uur of twee uur bijzonder hard om vervolgens weer over te gaan op schitterend weer.

Verwacht echter niet dat je hier blindelings van uit kan gaan van de beste reistijd Sri Lanka. Het weer kan hier zo maar omslaan waardoor je ineens in een heftige regenbui kan zitten.

Hoogseizoen

beste reistijd Sri Lanka

December tot en met maart

Deze maanden vormen het hoogseizoen met droog en warm weer in het heuvellandschap en de stranden bij de west- en zuidkust. Prijzen gaan hier dan ook omhoog. De Maha regentijd (november t/m maart) zorgt voor regen in het oosten en noord.

Tussenseizoen

April t/m sept. en nov.

Hoewel de maanden december tot en met maart het hoogseizoen vormen heb je ook mooi weer in de maanden april en september. In april vieren ze Nieuw Jaar dus transport en accommodatie zit dan vaak vol. In november begint de regen af te nemen.

Laagseizoen

Mei tot en met augustus

De maanden mei tot en met augustus vormen het laagseizoen. Dit komt door het Yala regenseizoen dat veel regen naar de zuid- en westkust plus het binnenland brengt. Het weer in het noorden en oosten is in deze tijd het beste. Prijzen in het hele land zijn laag.

Reistijd Sri Lanka per maand

Ondanks dat wij behoorlijk veel ervaring hebben met reizen in Azië blijft het lastig te voorspellen wat nu precies de beste reistijd is, ongeacht welk land je bezoekt. Daarnaast is het nooit helemaal voor de volle 100% te voorspellen. Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd Sri Lanka hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.


Weer in januari

Januari is een geweldige maand om te reizen. De stranden langs de zuid- en westkust hebben veel zon en weinig neerslag. In het noorden en oosten is er wat meer regenval, met name in de kustgebieden. Verwacht gemiddelde temperaturen rond de 30°C.

☀️- 28°C
🌧️- 150mm


Weer in februari

Het goede weer zet door in heel Sri Lanka. De zuid- en westkust koesteren de zon en hoge temperaturen (30°C) en weinig neerslag in de hele maand. In het noorden en oosten rond de kust begint de regen af te nemen.

☀️- 30°C
🌧️- 95mm


Weer in maart

Misschien wel de beste maand voor optimale weersomstandigheden in heel Sri Lanka. In maart heb je namelijk in heel het land mooi weer en weinig neerslag.

☀️- 30°C
🌧️- 115mm


Weer in april

April is een van de betere maanden voor reizen. Hoe meer je richting mei gaat hoe meer regen er valt rond de west- en zuidkust, evenals de centrale Tea Country regio.

☀️- 31°C
🌧️- 185mm


Weer in mei

Het regenseizoen brengt regen naar de zuid-west kust van het eiland. Galle, de zuidelijke stranden, de westkust en ook het gebergte hebben meer last van regen. Ondanks de korte, stevige buien is er veel zon, vooral tijdens de eerste helft van de maand.

☀️- 32°C
🌧️- 225mm


Weer in juni

De west- en zuidkust van het eiland, evenals de Tea Country in het centrale gedeelte hebben nog last van de moesson. De wind creëert meer neerslag in de heuvels, maar dit is niet zo veel als de vorige maand.

☀️- 31°C
🌧️- 135mm


Stranden Sri LankaWeer in juli

Juli is qua weer vergelijkbaar met juni. De schoolvakanties beginnen dus het is belangrijk om van tevoren te plannen om ervoor te zorgen de  accommodatie die je wil niet vol zit.

☀️- 31°C
🌧️- 105mm


Weer in augustus

Ondanks het regenseizoen dat nog steeds heerst heb je aanzienlijk minder last van de regenval in augustus ten opzichte van juli en september! De temperaturen blijven hoog aan de kust (29°C), terwijl het de heuvels het koud kan zijn, vooral ’s nachts.

☀️- 31°C
🌧️- 110mm


Weer in september

September is een maand die alle kanten op kan. In het noorden + het oosten van het land is het prima vertoeven. Relatief weinig regen en veel zon. In het westen valt iets meer regen waardoor het ook wat koeler is. Gelukkig kan je nog steeds prima van het weer genieten. In het zuiden van Sri Lanka is de kans op een bui wel een stuk groter (statistisch gezien). Warm is het altijd en als je een buitje per dag niet erg vindt is het verder geen probleem.

☀️- 31°C
🌧️- 130mm


Weer in oktober

Een maand die moeilijk te voorspellen is. De zuid-west moesson begint te verdwijnen, vooral tegen het einde van de maand. Dit betekent echter niet meteen blauwe lucht en zon. De kans op regenval blijft aanwezig aan de zuid- en westkust. Echter, dit kan van jaar tot jaar variëren, dus het is onmogelijk te voorspellen.

☀️- 30°C
🌧️- 295mm


Weer in november

In het westen en langs de zuidkust, begint de regen af te nemen. De onzekere weersverwachting van de afgelopen twee maanden verdwijnen en er is veel zon. Goede strand omstandigheden, vooral tegen het einde van de maand.

☀️- 29°C
🌧️- 325mm


Weer in december

Langs de west- en zuidkust blijft de regen afnemen en is het bijna altijd droog. Verwacht veel zon en droge dagen met temperaturen van rond de 30°C.

☀️- 29°C
🌧️- 255mm


Mirissa

Niet te voorspellen

Het weer in Sri Lanka is niet van dag tot dag te voorspellen. Het kan zijn dat je in de droge maanden regen hebt, en in de regenmaanden geen regen ziet. Bovenstaand advies zijn richtlijnen. 

Beste reistijd Sri Lanka per persoon

De beste reistijd voor Sri Lanka hoeft niet per se de maand te zijn waarin de minste regen valt. Tijdens je reis door Sri Lanka wil je het liefst geen regen maar het voordeel van regen is wel dat de natuur op haar mooist is. Watervallen stromen harder, de natuur is groener en bergen zijn en bossen ogen mooier.

Zeker in het noorden van Sri Lanka is het daarom aan te raden juist na of tijdens het regenseizoen te reizen. Als je meer van het eiland hoppen en feest bent kan je beter in het droge seizoen gaan.

TIP ♥ – wil je weten wat het weer op dit moment in Sri Lanka doet? Check dan WeerOnline eens.


Vervolg je reis door Sri Lanka!

Wil je naast informatie over de beste reistijd Sri Lanka meer informatie? Check dan onze pagina met de mooiste highlights van Sri Lanka. Of lees alles over het budget voor Sri Lanka en het vervoer in Sri Lanka. Op zoek naar vliegtickets? Check dan onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets Sri Lanka.

Wat wij vinden:
 • 8.8/10
  Azië Expert - 8.8/10
8.8/10

Samenvatting

Door de wereldwijde klimaatverandering is het weer niet meer zo makkelijk te voorspellen. In het regenseizoen kan het weken droog zijn en in het droge seizoen kan het zomaar dagen regenen. Over het algemeen zijn de maanden november tot december de beste maanden om in Sri Lanka te reizen.

Verzenden
User Review
4.14 (11 votes)

Meer lezen over Sri Lanka?

54 comments

 1. Daan

  beste,
  Ik wil in april 4 weken door Sri Lanka reizen, en begin vanuit Colombo richting het zuiden langs de kust, Maar is het weer echt zo slecht met veel regenval in bijv Unawatuna tot Mirissa.
  half april zijn we in ella en tussendoor in arugambay waar het dan wel mooi weer is.
  is de regenval echt heel heftig of alleen af en toe een bui. En is het aangenaam of te zonnen op het strand

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Daan,

   ik begrijp je vraag, maar wij kunnen hier helaas geen antwoord op geven. Het weer zoals hierboven geschreven is een gemiddelde van de afgelopen jaren. Het kan echter ook droog zijn in het regenseizoen of regenen in het droogseizoen. Garantie op zon of goed strandweer heb je helaas nooit :)

   Happy travels,
   Ties

 2. Josette

  hallo,
  wij willen graag naar sri lanka en zijn enorme dierenvrienden ( lees veganist). We willen graag wildlife en sealife ( blauwe vinvis en dolfijnen) gaan spotten. We zien erg op tegen het zien van dierenleed. Welke gebieden / plaatsen kunnen we dan het beste vermijden? Welk dierenleed zie je en is het überhaupt te vermijden daar? ( ik ken natuurlijk de olifant-ritjes). Ook nog een vraag mbt de blauwe vinvis, iedere site zegt wat anders de ene zegt vooral het zuiden, de andere weer het noorden van SL… weet jij raadt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

We Need You!

Wij houden van reizen en het delen van Reisgeluk, maar de reisbranche heeft het zwaar. Ook wij.

Gebruik jij graag onze website en wil je iets doen? Steun ons dan in deze lastige tijd.

Dan kunnen wij doorgaan met het maken van de beste reiscontent! Wij zijn je zeer dankbaar.

 

JA, IK WIL HELPEN!