Sumatra

Sumatra is een van de mooiste eiland van Indonesië. Naast de mooie natuur heeft Sumatra ook een zeer vriendelijke bevolking. Sumatra is de ideale bestemming voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van Indonesische cultuur en natuur. Uiteraard zijn er ook genoeg mogelijkheden om even helemaal te relaxen.

Vaak bezoeken reizigers de bekende eilanden in Indonesië. Denk aan Java, Bali, Lombok en de Gili’s. Dat is zonde want Sumatra is niet alleen ontzettend mooi. Het is ook makkelijk te bereiken en het is er een stuk rustiger dan bovenstaande eilanden. Op deze pagina vertellen we je alles over Sumatra met onder andere:

Sumatra: intro

Sumatra is na Borneo het grootste eiland van Indonesië en het op 5 na grootste eiland ter wereld. Sumatra is meer dan 10 keer zo groot als Nederland en telt 50 miljoen inwoners. Medan is de grootste stad van het land met meer dan 4 miljoen inwoners. Het overgrote deel van de inwoners op Sumatra is moslim.

TIP – het droge seizoen, dat loopt van mei tot en met september, is de beste tijd om Sumatra te bezoeken

Er worden op Sumatra maar liefst 52 verschillende talen gesproken. Dit komt omdat de bevolking zeer divers is en bestaat uit een mengeling van Indonesiers uit elke hoek van het land en immigranten. Sumatra staat daarnaast bekend om de prachtige natuur. Hoewel de laatste decennia veel schade aan de biodiversiteit is aangebracht door ontbossing, gaat het de laatste jaren steeds beter. Bijzonder dieren als de Sumatraanse tijger hebben een beschermde status.

Reisgids

Ben je op zoek naar mooie routes door Indonesië?

Check dan onze reisgids Indonesië!

Deze gids bevat ruim 120 pagina’s met uitgebreide informatie, handige tips en 4 uitgebreide routes door Indonesië beschreven.

Sumatra

Zulke uitzichten kom je bijna overal in Sumatra tegen

Wil jij binnenkort naar Indonesië? Lees dan meer over de prachtige highlights van Indonesië, waar je het beste kunt overnachten in Indonesië of hoe je een goedkoop vliegticket boekt.

Bezienswaardigheden

Sumatra is een van de mooiste eilanden van Indonesië. Meren, valleien, vulkanen en tropische stranden wisselen elkaar met duizelingwekkende snelheid af. Het ene uitzicht is nog mooier dan het andere. Het is bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden op dit eiland te benoemen. De mooiste en leukste willen we je echter niet onthouden.

Mount Kerinci

Op het Indonesische eiland Sumatra ligt een van de belangrijkste nationale parken ter wereld. In het Kerinci-Seblat National Park leven namelijk diverse diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Er worden geregeld zelfs nieuwe diersoorten in dit nationale park ontdekt. Een bezoek aan Kerinci-Seblat National Park is dan ook een absolute aanrader. 

Pulau Weh

Pulau Weh ligt in de Indische Oceaan en staat bekend om de mooie duik- en snorkelmogelijkheden dat het eilandje heeft. Het ligt in noordelijkste puntje van Sumatra. Het is een stukje ontspanning voor iedereen die het binnenland van Sumatra heeft bezocht. Na de jungles, vulkanen en meren van het binnenland kan je op dit tropisch paradijs even op adem komen.

Pulau Weh

Uitzicht vanaf de bergen van Pulau Weh

Tobameer

Het Tobameer ligt in het noorden van Sumatra en is het grootste meer van het land. Het meer is enkele tienduizenden jaren geleden ontstaan in een krater die is ontstaan door de uitbarsting van een vulkaan. Midden in het Tobameer ligt een groot schiereiland. Dit eiland is erg populair onder toeristen om wandelingen te maken om gewoon lekker te luieren. Op het schiereiland zijn enkele kleine dorpjes waar je goedkoop kunt overnachten

Veel reiziger gaan naar het Tobameer voor ontspanning en de natuur. Maar ook voor de nodige verkoeling kun je prima bij het Tobameer terecht. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er namelijk 3 graden lager dan in de rest van het land.

TIP – meer info over het Tobameer vind je op de pagina Danau Toba

Parapat

De meeste reizigers bezoeken het Tobameer via de stad Parapat, de toegangspoort tot het meer. Parapat is vanuit het hele land te bereiken met de bus. Zo kun je onder andere vanuit Medan, Padang, Berastagi en Bukittinggi naar Parapat.

Het Tobameer op Sumatra

Harau vallei

In het midden van Sumatra ligt de indrukwekkende Harau vallei. Deze vallei staat bekend om de enorm hoge, steile rotswanden van meer dan 100 meter hoog. Je kunt in de Harau vallei heerlijk ontspannen. Zo kun je zwemmen onder een waterval of een mooie wandeling maken. Voor de meer actieve reizigers is er ook voldoende te doen. Zo kun je onder andere kayakken, rotsklimmen en mountainbiken.

TIP – vergeet niet de Lemba Harau te bezoeken, een groep watervallen vlakbij de vallei

De indrukwekkende Harau vallei

Medan

Medan is zoals gezegd de grootste stad van Sumatra. Het is een zeer bruisende stad met veel interessante bezienswaardigheden. Ook zijn er nog veel invloeden te zien van de Nederlandse koloniale overheersing. Vooral het uiterlijk van bepaalde historische gebouwen is typisch Nederlands.

Mesjid Raya

De Mesjid Raya is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. De Mesjid Raya is de grootste moskee van het eiland. Bijzonder aan deze moskee is dat hij is ontworpen door een Nederlandse architect. In 1881 werd de constructie van de moskee voltooid. Het is erg bijzonder om een bezoek te brengen aan deze moskee wanneer je op Sumatra bent. Houdt er wel rekening mee dat je niet met schoenen het complex in mag. Daarnaast moeten zowel vrouwen als mannen gepaste kleding dragen.

Maimun Paleis

Een andere leuke bezienswaardigheid om te bezoeken in Medan is het Maimun Paleis. Dit paleis werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Het is vooral populair onder reizigers omdat het interieur erg indrukwekkend is. Andere interessante steden op Sumatra die een bezoek waard zijn, zijn: Banda Aceh, Palembang en Pekanbaru.

Medan

De Mesjid Raya in Medan

Beste reistijd Sumatra

De beste tijd om Sumatra te bezoeken, is tijdens het droogseizoen dat loopt van mei tot en met september. De temperatuur is altijd rond de 30 °C. Omdat het een heuvelachtig eiland is, is het in het binnenland altijd wat cooler. Het regenseizoen loopt van oktober tot en met februari. Je kunt dan nog steeds reizen, maar het gaat allemaal wat langzamer. De beste maanden om Sumatra te bezoeken zijn juni en juli.

TIP – de beste maanden om Sumatra te bezoeken zijn mei tot en met september

Beste reistijd Sumatra

Locatie Sumatra

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.7