Sumba

Wanneer je in Indonesië op zoek bent naar cultuur moet je zeker een bezoek brengen aan Sumba. Op dit eiland leven de inwoners nog volgens eeuwenoude tradities en rituelen.Daarnaast is het landschap op Sumba bijna mysterieus met de graslandschappen en oogverblindende stranden. Een bezoek aan Sumba is een unieke ervaring en een herinnering voor het leven.

TIP – bij WTC.nl boek je de goedkoopste tickets naar Indonesië

Er zijn maar weinig reizigers die naar Sumba gaan als ze in Indonesië zijn. Voor degene die wel naar Sumba gaan hebben we het volgende geschreven;

Sumba: een introductie

Sumba is een van de meest bijzondere eilanden van Indonesië. Sumba kent namelijk geen massatoerisme en heeft daardoor nog de traditionele cultuur behouden. Zo gelooft een groot deel van de bevolking nog dat niet alleen dieren en mensen een ziel hebben maar dat dit ook geldt voor zaken als bloemen, stenen of rivieren.

Sumba is relatief klein met 11.000 vierkante meter. Het eiland ligt ten oosten van Java en ten zuiden van Flores. Het eiland is redelijk geïsoleerd maar te bereiken met de boot of een binnenlandse vlucht. Ook op het eiland zelf kan vervoer soms een probleem zijn door het bergachtige landschap en de slecht onderhouden wegen. Sumba is daarom ook niet weggelegd voor mensen die een zorgeloze en luie vakantie zoeken.

TIP

Speciaal voor Indonesië-reizigers heb we deze reisgids ontwikkeld. Het zit boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Sumba

De stranden van Sumba zijn niet verkeerd

Sumba bezoeken

Sumba kent geen grote steden en is juist daardoor erg interessant. Verspreid over het eiland liggen vele kleine dorpjes die je kunt bezoeken. De bevolking van het eiland is zeer vriendelijke en of straat hangt altijd een rustige sfeer.

TIP – bijna alle reizigers komen aan in Tambolaka, de grootste stad van het eiland


Dit is een van de armste eilanden van Indonesië. De overheid brengt daar echter verandering in en investeert een hoop in het eiland. Dat resulteert in betere wegen en de ontwikkeling van Tambolaka.

Ontwikkelingen

De investeringen van de overheid komt te goede van de economie maar heeft ook invloed op de cultuur. Rieten daken in traditionele dorpjes hebben plaats gemaakt voor blik, tombes zijn tegenwoordig van beton en de traditionele kleding waar de vrouwen in liepen is nagenoeg verdwenen.

Festival

In Sumba is er altijd wel een festival. Festivals vieren en mensen uitnodigen is deel van de cultuur. Zo’n festival meemaken is ontzettend leuk.

Als je uitgenodigd wordt op een festival is dat een ervaring die je niet snel vergeet. Bekende festivals zijn Perkawinan (trouwerij) en Penguburan (begrafenis).

TIP – je kunt pinnen in grote steden als Waingapu, Waikabubak en Waitabula

Gelukkig verdwijnen niet alle tradities. Zo staat Sumba bekend om de gigantische graslandschappen, ideaal voor het bereiden en fokken van paarden. Iets wat hier nog steeds heel belangrijk is. Het paard is het voornaamste vervoersmiddel en een status van rijkdom.

Sumba

Een van de traditionele huisjes

Duiken en surfen op Sumba

Doordat Sumba zo geïsoleerd ligt, is de natuur bijna onaangetast. Het is dan ook een geweldige locatie voor duikers. Er leven zeer veel tropische vissen in het water langs de kust van het eiland. Niet overal op Sumba kun je duikspullen huren. Het is dus verstandig om je eigen spullen mee te nemen of op een plek te gaan duiken waar je spullen kunt huren.

Naast duiken kun je hier ook goed surfen. Kitesurfers en golfsurfers kunnen zich hier prima uitleven. Het is niet te vergelijken met Sumbawa maar de golven zijn prima. Plekken om te surfen zijn Kalala, Tarimbang (gevorderde), Nihiwatu en Marosi.

Meer Indonesië

Wil je graag meer weten over Indonesië?!

Check dan onder andere de andere highlights, je budget of de visum regelingen.

Sumbawa

Je kunt hier prima surfen

Hoe kom je er?

De meeste mensen zullen per vliegtuig komen maar je kunt ook met de boot. Garuda vliegt dagelijks tussen Denpasar en Tambolaka. Lion Air vliegt tussen Denpasar en Waingapu. Vluchten worden echter vaak geannuleerd en zijn onderhevig aan de weersomstandigheden.

De Pelni Line vaart met een grote boot elke twee weken de route; Benoa (Bali) – Bima (Sumbawa) – Waingapu (Sumba) – Ende (Flores) – Sabu (Sabu) – Rote (Rote) – Kupang (Timor) – Larantuka (Flores) – Kalabahi (Alor) – Kupang – Rote – Sabu – Ende – Waingapu – Bima – Benoa. Je zult je reis dus goed moeten plannen als je met de boot komt!

Het eiland heeft ook wat ruwere stranden

Beste reistijd

Het is hier het hele jaar zo’n 30 graden met uitschieters naar 35 graden. Oktober is over het algemeen de heetste maand. De beste reistijd voor Sumba zijn de maanden mei tot en met oktober. Het regenseizoen komt inzetten vanaf november en duurt tot en met april.

Locatie Sumba

Ons oordeel:
  • Azië Expert
4.6