Sumbawa

Veel reizigers die door Sumbawa reizen zien het eiland vooral door de ramen van een lange-afstandsbus. Onbegrijpelijk want het bergachtige Sumbawa is een schitterend eiland met mooie stranden, traditionele dorpen, een indrukwekkend binnenland, vriendelijke inwoners en de beste surfspots van het land.

Sumbawa

Sumbawa ligt tussen Lombok en Flores en bestaat voor een groot deel uit vulkanen, terrasvormige rijstvelden, droge vlaktes en beschutte baaien met ongerepte stranden. Het eiland is internationaal bekend door de geweldige surfspots hier. Het eiland wordt beschouwd als een van de beste plekken ter wereld om te surfen. Lakey Peak in het zuidoosten, is uitgegroeid tot Sumbawa’s beste spot en is het hele jaar door een surf magneet.

Sumbawa is THE place to be voor wie wil surfen in Indonesië

Het surfen is niet het enige wat Sumbawa op de kaart heeft gezet. De 2.850 meter hoge vulkaan Gunung Tambora heeft in het verleden zo’n heftige uitbarsting gehad dat het het complete klimaat op aarde heeft veranderd. Wil je meer weten over dit schitterende eiland? Lees dan verder op deze pagina waarin je het volgende vertellen over Sumbawa;

Sumbawa

Intro Sumbawa

Hoewel het eiland dicht bij Bali, Lombok en Flores ligt en het ook goede verbindingen heeft wordt het nog vaak overgeslagen door de international reiswereld. Dat betekent wel dat je in een compleet andere wereld terecht komt. Het is veel minder ontwikkeld, meestal erg droog, veel armer, uiterst conservatief en geschieden door twee verschillende volken. In het westen leven lcoals die Sumbawanees spreken en in het oosten heb je de de Tambora die Biminees spreken.

Het is een overwegend islamitisch eiland en in afgelegen delen gelden nog steeds traditionele wetten en regelingen. Tijdens een van de festivals hier kun je traditionele Sumbawa gevechten tegenkomen (berempah). Een soort boksen (met blote vuist). Je kan ook een paard en water-buffalo races bijwonen die elk augustus in Bima worden gehouden voordat de rijst wordt geplant.

Sumbawa

Surfen Sumbawa

Lakey Peak is zonder twijfel de beste plek om te surfen. Er komen hier allerlei surfers vanuit de hele wereld, van beginners tot professionals. Lakey Peak ligt bij het plaatsen Hu’u waar het het hele jaar bruist van surfers en toeristen. Hoewel het westen van Sumbawa ook surfspots heeft reizen de meeste surfers meteen af richting Hu’u.

Naast Lakey Peak heb je ook Lakey Pipe, Mangas, Periscopes en Cobblestones. Voor sommige surfspots moet je een brommer huren om er te komen. Andere spots zijn alleen bereikbaar met een bootje. Veel surfers huren samen een bootje om de hele dag de beste spots te bezoeken.

De beste golven in Sumbawa vind je tussen juni en augustus.

De golven zijn het hele jaar door geschikt om te surfen. Dat is de reden dat Lakey Peak wereldberoemd is. Vanaf augustus tot oktober komt er meer wind waardoor Pantai Lakey veranderd in de beste kitesurfspot van Indonesië en zelfs tot de beste 10 van de wereld behoort.

Sumbawa

Surfen in Sumbawa

Highlights Sumbawa

Je kunt hier gelukkig meer dan alleen surfen. Het eiland heeft een prachtig binnenland en een indrukwekkende kustlijn. Het heeft misschien niet de tempels die Java of Bali wel hebben maar dat maakt de natuur hier meer dan goed.

Gunung Tambora

In 1815 barstte de Gunung Tambora uit met een kracht die vergelijkbaar is met een aantal waterstofbommen. Deze uitbarsting was zo groot dat 1816 als ‘het jaar zonder zomer’ de boeken in ging. De uitbarsting had grote gevolgen voor het klimaat wereldwijd. De Gunung Tambora ligt op het noordelijke schiereiland van Sumbawa. Als je op de top bent (alleen voor geoefende klimmers) heb je op een heldere dag een spectaculair uitzicht bij een gigantische krater. De klim begint bij Calabai, een klein stadje aan de kust. 

Houd er rekening mee dat het een zeer moeilijke driedaagse klim is. Een gids is noodzakelijk.

Pulau Moyo

Pulau Moyo is een groot eiland bij het noorden van Sumbawa. Tweederde van dit eiland is een beschermd natuurreservaat waar wilde dieren leven. Het is vooral bekend vanwege de duizenden herten die hier elk jaar de oversteek maken naar het vaste land om te paren. Pulau Moyo is ook bekend vanwege het glasheldere water en de mooiste koraalriffen van Indonesië. Het is ideaal voor snorkelaars en duikers, met een wit zandstrand tegenover het eiland in Tanjung Manis.

Pulau Moyo is bereikbaar met een speedboat vanaf de hoofdstad van Sumbawa; Sumbawa Besar. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Je kan ook met een vissersboot mee, dit is iets leuker. In Tanjung Pasir heb je eenvoudige accommodatie waar je kan overnachten.

Sumbawa

Bima

Bima is een stad in het oosten van Sumbawa. Hier worden de traditionele pencak silat vechtsporten gehouden. Dit gebeurd rond het Sultanspaleis. Bima is de belangrijkste stad in deze regio en prima uitvalsbasis voor een bezoek aan verschillende traditionele dorpen in de heuvels ten oosten van Bima. Vrouwen lopen hier nog steeds in traditionele kleding. De Donggo mensen houden zich aan een traditionele animistische religie.

Beste reistijd Sumbawa

Als je naar Sumbawa gaat is het handig om te weten wat de beste reistijd Sumbawa is. Op Sumbawa kun je prachtige wandelingen maken in het binnenland en verlaten stukjes strand verkennen en het is zonde als je dan de hele dag regen hebt. De beste maanden om hier te reizen zijn de maanden juni tot en met oktober. In deze maanden valt de minst regen en zijn de temperaturen aangenaam.

Als je komt voor het surfen kun je het beste komen tussen juni en augustus. In deze maanden heb je kans op de beste golven.

Beste reistijd Sumbawa

Locatie Sumbawa

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
5.0

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.