De meeste mensen die besluiten om naar Taiwan te reizen, beginnen hun reis in Taipei of kiezen er zelfs voor om alleen in deze stad te verblijven. Taipei is de hoofdstad van Taiwan, die in het noorden van het eiland ligt. De stad heeft ongeveer 2,6 miljoen inwoners en is georganiseerd en druk, maar zeker niet te vol. Meer weten over deze stad, bijvoorbeeld omdat je er binnenkort naartoe gaat of omdat je een vakantie wil boeken naar Taipei? Lees dan meer over deze bijzondere vakantiebestemming op deze pagina.

Taipei; korte intro

Taipei wordt ook wel Taibei genoemd en is de grootste stad van Taiwan met een oppervlakte van maar liefst 272 vierkante kilometer. Het centrum van de stad is onofficieel onderverdeeld in twee delen, namelijk de westkant en de oostkant. Aan de westkant van de stad zijn voornamelijk veel smalle straatjes met kleine winkeltjes te vinden.

TIP – ga een middag naar de wijk Ximending, want hier vind je de leukste restaurants en karaokebars. Bijkomend voordeel: het verkeer is veel rustiger in deze wijk, dus je kunt hier echt rustig rondwandelen.

Dit deel van de stad heeft een gezellige sfeer die je een goed beeld geeft van de oorspronkelijke Taiwanese leefstijl. De oostkant van de stad is wat moderner, hier vind je meer moderne winkelcentra en internationale restaurants. Om een compleet beeld te krijgen van de stad, raden wij je aan om beide delen van de stad te bezoeken.

De geschiedenis van Taipei

De oorspronkelijke bewoners van de stad Taipei waren Ketagalan. Deze mensen woonden al in de stad voor de toestroom van Chinezen, die voornamelijk plaatsvond in de periode tussen 1368 en 1644. In de zeventiende eeuw bezetten Spanje en Nederland delen van Taiwan, waarbij de naam van het eiland kort veranderd werd in Formosa. Later verdwenen de Spanjaarden en Nederlanders weer, onder andere door andere handelsinteresses.

Tot aan de Qing-dynastie was Taipei nauwelijks ontwikkeld. Dit is dan ook de reden dat er nog een groot oud deel van de stad te bewonderen is en het nieuwe deel van de stad wat kleiner is dan bij veel andere (hoofd)steden in de wereld. Veel andere steden zijn helemaal mee gegaan met de tijd en hebben alleen een ‘nieuw’ deel, maar Taipei hangt nog wat meer tussen twee tijdperken in.

Taipei Night Market

Bezoek de Night Markets in Taipei, sfeervolle en bijzondere markten waar je heelijk kunt eten, drinken en leuke souvenirs kopen. De leukste die je kunt bezoeken is op het moment Ningxia Night Market.

Taipei Night Market
Taipei Night Market

Bezienswaardigheden in Taipei

Er zijn diverse bezienswaardigheden te bewonderen in Taipei. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Chiang Kai-shek Memorial Hall

De Chiang Kai-shek Memorial Hall is een plek die helemaal gewijd is aan Chiang Kai-shek, een bekende nationalist en de grondlegger van het moderne Taiwan. Je vindt het bijzondere gebouw in het hart van de stad Taipei, waardoor het eenvoudig te bezoeken is.

Tempels in Taipei

In Taipei zijn vele verschillende tempels te vinden, die allemaal gewijd zijn aan bepaalde goden en godinnen. De twee tempels die je zeker moet bezoeken, zijn de Confucius Tempel (Dalong Street) en de Longshan Tempel (Guangzhou Street). 

National Palace Museum

National Palace Museum is een van de bekendste bezienswaardigheden van Taiwan. In het museum vind je maar liefst 700.000 voorwerpen uit de geschiedenis, zoals historische documentatie, schilderijen en ambachten. Het museum wordt ook wel de schatkamer van de Chinese cultuur genoemd.

Taipei 101

Taipei 101 is een wolkenkrabber die in het jaar 2004 geopend werd. Tot juli 2007 was het gebouw het hoogste gebouw van de wereld. Deze titel heeft Taipei 101 al lang niet meer, maar het is zeker de moeite waard om de wolkenkrabber alsnog te bezoeken. Niet alleen door de hoogte van het gebouw, maar ook zeker door het bijzondere ontwerp van de wolkenkrabber.

Yangmingshan 

Niet in Taipei, maar in de buurt van de grote stad ligt het Yangmingshan National Park. Het is geen heel spectaculair park door de natuur, maar zeker wel door de vogels en vlinders die je er kunt spotten. De slapende vulkanen en heuvels zijn dus niet zo interessant, maar vogel- en vlinderliefhebbers moeten het park zeker bezoeken als ze in Taipei verblijven.

TIP; Bekijk de Taipei 101 niet alleen, maar neem de lift naar de top. Op de top van de Taipei 101 heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Hoe kom je er?

Taiwan heeft twee internationale vliegvelden, waarvan Taiwan Taoyuan International Airport het dichtst bij de stad Taipei ligt. Land je op dit vliegveld, dan hoef je nog maar 40 kilometer te reizen om in Taipei uit te komen. De meeste mensen leggen deze reis af met de taxi, maar je kunt ook met de bus naar Taipei reizen vanuit het vliegveld. Iedere twintig minuten rijden er bussen naar de stad, die je voor een vrij lage prijs kunt nemen om op je eindbestemming aan te komen.

Beste Reistijd Taipei

Je kunt het beste naar Taipei gaan in de maanden oktober en november. In deze maanden is het herfst in Taiwan en dit betekent dat je van een aangenaam klimaat kunt genieten als je op dit moment in de stad bent. In oktober en november vermijd je de regen die voornamelijk in de lente valt, maar reis je ook buiten het tyfoonseizoen. Dit seizoen loopt van juni tot en met september. Wil je tyfonen vermijden tijdens je vakantie, dan raden wij je zeker af om in deze maanden naar Taipei te gaan.

Locatie

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.6

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.