Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; Taiwan is een stuk duurder dan landen in Zuidoost-Azië. Dat is ook niet vreemd omdat Taiwan ook een van de rijkste landen ter wereld is. Maar hoe groot moet je budget Taiwan zijn voor een fijne reis? Daar geven we je hier antwoord op.

Budget Taiwan

Taiwan is een van de meest ontwikkelde landen van Azië, en daardoor een duurdere plek om te reizen dan laten we zeggen Thailand of Vietnam. Toch ben je aanzienlijk goedkoper uit dan Hong Kong, Japan of Zuid-Korea. Er zijn namelijk tal van manieren voor slimme reizigers om kosten tot een besparen en je budget Taiwan te verlagen.

De een houd van iets meer luxe dan de ander. Door in basic kamers te slapen en  en het eten in gewone Chinese restaurantjes, moet de meest prijsbewuste reizigers in staat zijn om van 1.600NT$ (New Taiwan Dollar) per dag kunnen leven. Dat is zo’n €45 per dag. Misschien een beetje meer als je meer lange trein, bus of boot reizen onderneemt.

TIP – reken voor je budget Taiwan op minimaal €40-€45 per dag

Een budget Taiwan van €40 tot €45 per dag is wel voor mensen die geen moeite hebben met budget reizen. Dan hebben we het over eten in lokale tentjes en reizen met openbaar vervoer. Als je iets luxer wilt reizen en overnacht in hotels, eet in duurdere restaurants en met minivans reist kom je al snel op zo’n €50 tot €60 per dag uit.

Realistisch

Je hoort nog wel eens van mensen die als budget Taiwan €25 per dag aanhouden. Als je rekent op €25 per dag slaap je altijd in dormitories, eet je altijd bij kraampjes en reis je alleen met lokaal vervoer.

Dit kan, maar is niet realistisch. Iedereen neemt een keer de minivan i.p.v de lokale bus en we eten allemaal een keer in restaurants i.p.v. op straat.

Kosten per persoon per dag

Budget Taiwan

New Taiwan Dollar

De munteenheid in Taiwan is de New Taiwan Dollar (NT $) of xīntáibì. Als je gaat pinnen kun je briefjes krijgen van NT $ 100, 200, 500, 1000 en 2000, terwijl de munten bestaan uit NT $ 0,50 (zeldzaam), 1, 5, 10, 20 en 50. Zorg er altijd voor dat je wat kleingeld bij je hebt. In kleine winkeltjes op afgelegen plekken hebben ze soms niet terug van ‘groot’ geld.

Op dit moment (2017) is €10 ongeveer 335 Taiwan New Dollar waard.

eten Taiwan

Als je veel bij eet kraampjes eet kun je kosten besparen (en lekker eten!)

TIP – in tegenstelling tot veel andere Aziatische landen kun je in Taiwan NIET met Amerikaanse Dollars of euro’s betalen. Wissel deze dus om bij banken.

Wat betaal je per dag?

Wat je per dag uitgeeft is een beetje persoonlijk maar we kunnen je wel op weg helpen met onze eigen ervaringen (en die van andere). Hieronder een klein overzicht van wat we per dag uit gaven.

Slapen

Taipei is de duurste regio in Taiwan. Het is een uitdaging voor backpackers met een krap budget, maar zodra je buiten de hoofdstad bent zul je merken dat de prijzen meestal wat meer uiteenlopen. Van backpacker tot mid-range tot luxe reiziger. Voor accommodatie betaalde wij NT $ 1.000 (€28) per nacht voor een privé kamer in een hostel. Je kunt ook voor NT $ 400 (€ 10) in een dorm slapen of NT $ 8.000 (€ 190) betalen voor een tweepersoonskamer in een luxe hotel.

Eten

Eten kan heel goedkoop, en ook nog eens heel lekker! Voor een basic maaltijd in een eet kraampje op een night market beta ale je maar NT$ 30 (€0.70). Je eet dan noodles met een beetje vlees. Je kunt echter ook meer dan NT$ 1.000 (€24) betalen voor een maaltijd in een luxe restaurant. Wij gaven gemiddeld zo’n €10 per dag per persoon uit aan eten.

Bezienswaardigheden 

Prijzen voor bezienswaardigheden of musea zijn allemaal redelijk. Zo is een bezoek aan Taroko National Park zelfs gratis. Als je Mount Hehuanshan wil beklimmen betaal je al snel NT$ 2.500 (€70) voor een georganiseerde trekking.

ATM

Bijna alle steden en dorpen hebben ATM’s waar je als reiziger geld uit kan halen met zowel je bankpas en creditcard.

Hoewel sommige ATM’s alleen Taiwanese passen accepteren is het grootse deel van de ATM’s ingericht op buitenlandse bankpassen. De beste en makkelijkste banken voor reizigers is Chinatrust Commercial Bank, Bank of Taiwan en International Commercial Bank of China (ICBC).

De meeste hotels accepteren creditcards (Visa en MasterCard)