Taman Negara Nationaal Park

Eén van de oudste plekken ter wereld bezoeken? Dat kan als je het Taman Negara Nationaal Park bezoekt! Het is namelijk het oudste regenwoud ter wereld. Het is een plek waar eeuwenoude, reusachtige bomen staan die alle andere planten en dieren tot dwergen bombarderen. In het 4.343 vierkante kilometer grote park vindt je daarnaast nog een breed scala aan wilde dieren.

Taman Negara

Het park is opgericht in 1938 en ligt op het schiereiland. Het bijzondere aan het Taman Negara Nationaal Park is dat het nog vrijwel onaangetast is. Waar veel andere Nationale Parken in Zuidoost Azië te kampen hebben met illegale houtkap is dat in Taman Negara niet het geval. Met 4.343 vierkante kilometer is het ook het grootste beschermde gebied van Maleisië. Volgens de échte kenners moet dit gebied al meer dan 130 miljoen jaar oud zijn!

Een lange broek en/of insectenspray kan geen kwaad als je niet van insecten houd

Jungle Life

Diep in de jungle leven hier veel verschillende dieren waaronder olifanten, tijgers, luipaarden, slangen, apen en neushoorns. Zelfs de met uitsterven bedreigde, kleinste neushoorn ter wereld vindt je hier. De kans dat je ze ziet is echter vrij klein aangezien ze ver van de paden blijven. Dieren die je wel kan zien zijn slangen (bijv. pythons), hagedissen, apen, herten en vogels. Daarnaast vindt je hier ook nog eens een kleine 8.000 soorten planten!

Op deze pagina vertellen we je het volgende over Taman Negara;

Reisgids

Heb je onze Azië Expert Reisgids al gezien?

Hierin staan de leukste en mooiste routes door Maleisië (en andere landen) beschreven. Waaronder ook Taman Negara! In totaal hebben we 3 routes voor Maleisië.

Taman Negara

Canopy Walk in de bossen

In het Taman Negara Nationaal Park zijn ook veel verschillende looproutes waar je de meest bijzondere dingen tegen komt. Taman Negara heeft met 500 meter zelfs één van de langste canopy’s ter wereld. Je kunt er ook de echte bewoners tegen komen, de Batek stammen, ook wel Orang Asli genoemd. Er leven zo’n 200 tot 400 Bateks in Taman Negara Nationaal Park.

NKS Travel

NKS Travel is een bekende en goede reisorganisatie in Maleisië. Ze hebben kantoren in Kuala Lumpur en Jerantut.

NKS kan complete tours door en naar Taman Negara regelen maar ook alleen het transport. Neem eens een kijkje op hun website.

Bezoeken Taman Negara

Hoe langer je verblijft in het park des te meer je ziet. Twee dagen zijn makkelijk te vullen in het park en is eigenlijk ook wel nodig om het beste te zien. Maar zelfs in één dag zal je versteld staan van de dingen die je hier ziet. Het is de moeite waard om een overnachting te boeken met een trektocht of op zijn minst een lange boottocht op één van de rivieren van het park.

Er zijn GEEN pinautomaten bij Taman Negara of Kuala Tahan. Neem dus genoeg cash mee.

Dieren in het Taman Negara

Diep in het Taman Negara leven veel wilde dieren. De kans dat je ze tegen komt is heel erg klein maar er leven olifanten, tijgers, luipaarden en neushoorns. Ze leven ver van de paden waar toeristen lopen. Onderweg kan je wel slangen tegen komen, waaronder pythons. Daarnaast leven er veel apen die je soms bij de ingang van het park al kan spotten. Verder vind je hier nog zwijnen, herten en vogels. Tijdens een wandeling door het park kom je ongetwijfeld een van deze dieren tegen.

Kuala Tahan

Als er ergens Taman Negara staat wordt er vaak Kuala Tahan bedoelt. Dit dorpje ligt aan de andere kant van de rivier van Taman Negara. Het is de plek waar bijna iedereen overnacht en slaapt. Met een bootje kun je voor 1 Ringit per persoon oversteken naar de ingang van het park. Bootjes varen tussen 8:00 en 23:00 uur.

Te doen in Taman Negara

In, en rondom, het park kan je een aantal leuke activiteiten doen. De belangrijkste reden dat mensen hier komen is natuurlijk om het Taman Negara National Park te verkennen. De meest eengeboden tours zijn dan ook trektochten door het park variërend van een dag tot een paar dagen. Naast trektochten in het park kan je ook tours boeken die buiten het park liggen zoals een 4WD safari door de jungle. Hieronder staat de leukste activiteiten die je kunt ondernemen in en rondom het park. Voor meer informatie kun je tevens op deze website kijken.

Canopy Walk

De Canopy Walk is veruit de bekendste activiteit in het park. Het is een systeem van hangende touwbruggen door de hoogste bomen van het park. Super leuk!

Jungle Trekking

Je kunt verschillende trekkings doen in het park variërend van een paar uur tot een paar dagen. Overal in Kuala Tahan kun je trekkings boeken. Reserveren is niet nodig.

Night Walk

Je kunt ook in de avond een trekking doen door de jungle. Je ziet en hoort de jungle tot leven komen. Dit is leuk om een keer mee te maken!

Boat Cruise

Taman Negara ligt aan een rivier. Een tocht over de rivier is een indrukwekkende manier om het park te verkennen. Je ziet van alles voorbij komen tijdens de tocht!

Taman Negara bezoeken met Sawadee!

Taman Negara

Uitzicht vanuit het park

Overnachten Taman Negara

Zoals gezegd kiest bijna iedereen er voor om te overnachten in Kuala Tahan. Dit dorpje biedt de meeste betaalbare accommodatie en ligt letterlijk tegenover de ingang van het national park. Je bent binnen een minuut in het park. Er zijn ook opties in het park. In Kuala Tahan kom je aan als je met de boot, bus of auto naar het Taman Negara National Park reist. Daarnaast vind je hier ook leuke restaurants die drijven op de rivier. Ook kan je vanaf hier tours boeken die niet in het National Park liggen (bijvoorbeeld een 4WD tour door de jungle). Overnachten kan hier voor RM45 tot RM500. Hieronder onze favoriete opties.

Mutiara Taman Negara

Dit resort ligt in het National Park vlak bij de ingang. Prachtig gelegen bungalows.

Holiday View Inn

Dit hotel ligt in Kuala Tahan op loopafstand van het Taman Negara National Park.

Balai Serama

Dit guesthouse ligt buiten Kuala Tahan en verder van het park maar wel in een mooie omgeivng.

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere manieren om in Taman Negara te komen. De meeste reizigers kiezen er voor om te overnachten in Kuala Tahan (zie overnachten hier onder). Dit is het dorpje wat voor de ingang van het park ligt. Hier vind je ook de meeste betaalbare accommodatie en de gezelligste restaurants, die overigens drijven op de rivier.

De meeste reizigers komen naar Taman Nagara vanuit Kuala Lumpur. De leukste en meest gebruikte route om er te komen is richting Kuala Tembeling en vanaf daar met de boot naar het park te reizen. Zo zie je het meeste van de omgeving. Hieronder staan de beste opties.

Lokaal vervoer

Ja kan zelf naar Taman Negara afreizen. Als je uit Kuala Lumpur komt kun je een bus pakken naar Jerantut. Vanaf hier kan je de bus nemen naar de ‘jetty’ in Kuala Tembeling vanwaar de boot naar Kuala Tahan gaat. Dit dorp ligt tegenover het Taman Negara National Park.

Tours

Wat makkelijker, en vaak ook sneller is, is om een vervoer te regelen vanfa Kuala Lumpur bij een van de reisbureaus. Er zitten er genoeg in Kuala Lumpur. Wij hebben goede ervaringen met NKS Travel & Hotel. Zij brengen je voor RM 80 (2016) per persoon naar Kuala Tahan incl bootreis.

Huur auto

In Maleisië kun je heel makkelijk zelf rondrijden in een auto. De wegen zijn goed in vergelijking met andere landen in Azië en plaatsen staan goed aangegeven. Een auto kun je al huren vanaf €100 tot €150 per week, exclusief benzinekosten. Op beide vliegvelden in Kuala Lumpur kun je auto’s huren.

Beste reistijd

De temperatuur in het Taman Negara National Park is het heel jaar door prime. Overdag wordt het zo’n 30°C tot 35°C en ’s avonds kan het iets afkoelen. Van november tot eind februari is er meer regen in het park. Dit betekent dat je laat in de middag of in de avond wat regen kan verwachten. Vaak niet langer dan een uurtje. Het park is het hele jaar geopend voor toeristen.

De beste tijd om het park te bezoeken is in het droogseizoen van februari tot september.

De drukste periode is rond de zomer in de maanden april tot augustus. Houd er wel rekening mee dat tijdens slecht weer (veel wind of regen) de bekende Canopy Walkway gesloten is vanwege veiligheidsredenen.

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Eén van de oudste plekken ter wereld bezoeken? Dat kan als je het Taman Negara Nationaal Park bezoekt! Het is namelijk het oudste regenwoud ter wereld. Het is een plek waar eeuwenoude, reusachtige bomen staan die alle andere planten en dieren tot dwergen bombarderen. In het 4.343 vierkante kilometer grote park vindt je daarnaast nog een breed scala aan wilde dieren.

4.2

Vragen, opmerkingen en antwoorden

3
 1. Riet

  Aanrader

  Mooi natuur park. Kan er wel erg droog of juist erg nat zijn. Daar moet je een beetje geluk mee hebben. Verwacht niet teveel van de safari’s dan kan het alleen maar meevallen. De nachtsafari’s hebben vaak de grootste kans om dieren te zien.. Het blijven echter dieren die liever niet in de buurt van mensen komen. Een wandeling door het park is geweldig en wij vonden het slapen in de grot erg bijzonder. Zeker een aanrader.

  Did you find this review helpful? Yes No

  Beantwoorden
 2. Evelien

  Goedemiddag,

  In mei ga ik met mijn broer backpackers in Maleisië, we willen dan ook overnachten in kuala tahan, alleen hebben we nog geen idee wanneer we daar zullen zijn. Is het noodzakelijk hier een overnachting te reserveren of kunnen we gewoon op de bonnefooi in het dorp wat zoeken?

  Alvast bedankt,

  Evelien

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Evelien,

   ik denk niet dat het nodig is om hier voor te reserveren. Er is over het algemeen genoeg accommodatie beschikbaar.
   Daarnaast stop je op de weg naar Kuala Tahan bij meerdere reisbureautjes die desnoods voor je kunnen checken of er nog iets vrij is.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.