Slechts 80 kilometer ten noorden van Bangkok vind je het Historisch Park van Ayutthaya. Dit is de voormalig hoofdstad van Siam, het oude Thailand. Ayutthaya werd in 1350 gesticht door de Siamese koning U Thong. In Ayutthaya hebben uiteindelijk 33 koningen geregeerd totdat de stad in 1767 door het Birmaanse leger werd verwoest. Ayutthaya wordt gekenmerkt door de enorme hoeveelheid oude tempels en paleizen.

Wil jij een paar van de mooiste tempels in Thailand zien? Ga dan zeker naar Ayutthaya. Op deze pagina vertellen we alles wat je moet weten over deze schitterende plek;

Waarom Ayutthaya?

Ooit was dit één van ‘s werelds rijkste en meest indrukwekkende steden. Het stond vol met tempels, schatten en indrukwekkende paleizen. Vandaag de dag staan er nog tientallen ruïnes die je op indrukwekkende manier even terug in de tijd brengt naar het glorieuze verleden. Veel tempels en ruïnes zijn gedeeltelijk gerestaureerd, dus het is makkelijk voor te stellen hoe het er uit moet hebben gezien in de hoogtijdagen.

TIP – de beste manier om Ayutthaya te ontdekken is met de fiets. Deze huur je voor 40 tot 50 baht per dag. Liever lui dan moe? Een brommer kost 250 tot 300 baht per dag.

Halverwege de maand december is er groot feest in Ayutthaya. Er wordt een festival gevierd ter ere van de vermelding van de stad als een World Heritage Site van UNESCO. En gezien de schitterende tempels is die vermelding meer dan terecht. Het hoogtepunt is de show ‘s avonds met vuurwerk en muziek rond de ruïnes.

Slapen

Aangezien Ayutthaya op maar 80 kilometer van Bangkok ligt komen de meeste hier als dagtrip vanuit Bangkok. Dat is zonde want je kunt hier makkelijk twee dagen blijven. Daarnaast zijn de tempels in het donker schitterend verlicht.

In Ayutthaya is er accommodatie in alle soorten en maten voor elk type reiziger.

Ayutthaya

Een van de prachtige tempels

Geschiedenis Ayutthaya

Ayutthaya dankt de naam aan de Indiase stad Ayodhya, wat zoiets betekent als ‘onoverwinnelijk’. De stad werd in 1351 opgericht door U Thong, later Ramathibodi I. Ayutthaya groeide snel door de uitbreiding van handelsroutes tussen India en China. Rond de vijftiende eeuw werd Ayutthaya pas echt groot en controleerde het een imperium die het grootste deel van het hedendaagse Thailand beslaat.

TIP – veel reizigers bezoeken Ayutthaya als een dagje uit vanuit Bangkok, maar als je echt alles wil zien heb je zeker twee dagen nodig. Daarnaast zijn de tempels op hun mooist in het donker.

Ayutthaya groeide uit tot een enorme stad, die in 1685 had een miljoen inwoners telde. Ter vergelijking; dat is ongeveer het dubbele van de inwoners van Londen op hetzelfde moment. De groei van de stad bracht niet alleen rijkdom maar ook internationale inwoners waaronder Chinezen, Perzen, Portugezen, Nederlanders, Engelsen en Fransen. In de loop der jaren zijn er door verschillende koningen tempels bijgebouwd.

Ayutthaya

Naast complete tempels staan er ook ruines

Bezienswaardigheden

In de hoogtijdagen stonden hier meer dan 400 tempels. Vandaag e dag zijn er daar nog een paar van over. De meeste gerestaureerd maar sommige ook in originele staat. Er is onderscheid in twee delen. Namelijk; de tempels op het ‘eiland‘ en de tempels buiten het eiland. Overigens kun je beide delen makkelijk combineren door een fiets te huren.

Het eiland

Dit wordt gezien als het belangrijkste deel van Ayutthaya. Hier vind je dan ook de mooiste en meest indrukwekkende tempels. Een aantal daarvan wordt hier omschreven.

Wat Phra Sri Sanphet

Dit is het belangrijkste bouwwerk hier. Het is gebouwd in 1448 en in de tussentijd twee keer gerestaureerd. Koning Ramathipodi II bouwde hier in 1500 een 16 meter hoge Boeddha die werd bedekt met goud. 170 kilo goud om precies te zijn! Helaas is dit beeld in 1767 door het Birmaanse leger verwoest en werd het goud omgesmolten. Entree – 50 baht

Mooi foto's maken

Wil je de mooiste foto’s maken? Ga dan ‘s avonds op pad en trek vooral richting de Wat Ratchaburana. Deze wordt ‘s avonds op indrukwekkende manier verlicht! Garantie voor mooie foto’s 🙂

Wihan Phra Mongkhon Bophit

Deze tempel staat naast de Wat Phra Sri Sanphet en hier vind je een van de grootste bronzen boeddha in Thailand. Deze is 12,5 meter hoog en is door blikseminslag rond 1700 behoorlijk beschadigd. Ook het Birmese leger heeft deze tempel een keer proberen te verwoesten. Overigens heeft Myanmar in 1956 zo’n 200.000 baht gedoneerd ter restauratie van de tempel. Entree – gratis

Wat Ratchburana

De tempel met de mooiste details. Je kunt in de tempel komen om de prachtige binnenkant te zien. Het is wel wat klein, maar zeker de moeite waard. De tempel is in 1424 gebouwd door koning Borom Ratchatirat ter ere van zijn overleden broers die beide om de troon vochten. Entree – 50 baht

Ayutthaya

Om alle tempels te zien heb je zeker 2 dagen nodig

Buiten het eiland

Buiten het eiland liggen er ook nog een aantal tempels die het bezoeken zeker waard zijn. Hier de belangrijkste drie.

TIP – op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Ayutthaya ligt het Bang Pa-In-paleis. Dit is een schitterend zomerpaleis.

Wat Chai Wattanaram

Dit is de belangrijkst tempel buiten het eiland, mede dankzij de 35 meter hoge prang (toren). Deze, in Khmer-stijl, gebouwde tempel is nog steeds in goede staat. Gebouwd door koning Prasat Thong rond 1630 om zijn moeder te eren. De bouw duurde 20 jaar!

Entree – 50 baht

Wat Phanan Choeng

Deze tempel wordt druk bezocht in de weekenden door de ceremonies die er dan plaats vinden. De reden dat deze tempel zo populair is, is de 19 meter hoge Phra Phanan Choeng Boeddha die in de tempel staat. Deze tempel bevat naast de grote boeddha nog eens 84.000 (!) kleine boeddha beelden.

Entree – 20 baht

Wat Yai Chai Mongkhon

Deze tempel is in 1357 gebouwd voor monniken uit Sri Lanka. het is gebouwd in opdracht van koning Naresuan en door de mooie tuin rondom deze tempel wordt het vaak als een van de mooiste tempels beschouwd. Bij de ingang ligt een 7 meter lange boeddha.

Entree – 20 baht

ayutthaya

De bekende Wat Chai Wattanaram

Hoe kom je er?

Het Historisch Park van Ayutthaya is gemakkelijk te bereiken vanuit Bangkok. Het makkelijkst is de bus, minivan of trein waarbij de minivan de snelste maar vaak ook duurste optie is.

Trein – langzamer dan de minivans maar wel goedkoper. De trein rijdt naar verschillende plekken. De belangrijkste plaatsen zijn Bangkok (15 tot 65 baht, 1,5 uur) en Chiang Mai (200 tot 1400 baht, 14 uur).

Bus – de makkelijkstse en goedkoopste manier om hier te komen is met de bus. Bussen vanuit elke uithoek in Thailand rijden naar ayutthaya. Enkele bestemmingen zijn;

  • Bangkok – 40 baht, 1 uur
  • Chiang Mai – 450 t0t 850 baht, 10 uur
  • Sukhothai – 250 tot 350 baht, 7 uur

Locatie Ayutthaya

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Zo dichtbij Bangkok en toch vaak overgeslagen. Zonde wat ons betreft. Deze voormalige hoofdstad van Siam is absoluut het bezoeken waard. In Ayutthaya hebben uiteindelijk 33 koningen geregeerd totdat de stad in 1767 door het Birmaanse leger werd verwoest.

4.5

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.