In het noorden van het land bevinden zich de ruïnes van de historische stad van Sukhothai. Dit park herbergt ruines van de stad wat vroeger de hoofdstad was van het Sukhothai Koninkrijk. Dit Koninkrijk bestond van 1238 tot 1438 en wordt ook wel het Gouden Tijdperk genoemd. Sukhothai betekent Rising of Happiness en kan gezien worden als de belangrijkste historische plaats van Thailand.

Tempels, paleizen en ruïnes

Het is een rechthoekig park wat verdeeld kan worden in vijf zones; noord, zuid, oost, west en het centrum. Het park wordt omringt door de stadsmuren en heeft een opening aan elke zijde. Net als Ayutthaya bevinden zich in dit Historisch Park  vele tempels. De ruïnes werden pas in de 19e eeuw ontdekt en worden gezien als één van de meest klassieke bouwstijlen van het land. Binnen de stadsmuren vindt je ruïnes van 26 tempels en paleizen, waaronder overblijfselen van het koninklijk paleis.

TIP – de leukste manier om de tempels en ruines te ontdekken is door een fiets te huren. Deze kun je overal huren voor 30 baht per dag.

Sukhothai
Sukhothai

Een paar van de vele tempels.

Waarom moet je naar Sukhothai?

Omdat het een van de meest indrukwekkende plekken is in Thailand. Jaarlijks trekken duizenden bezoekers richting dit park om zich te vergapen aan de tempels en boeddha beelden. Sinds 1991 staat het onder bescherming van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En terecht want het wordt vaak gezien als één van de indrukwekkende tempelcomplexen in het land.

Er is hier ontzettend veel moois te zien. Verwacht hier geen Bagan (Myanmar) praktijken. Het is het nog niet zo druk en dat maakt een bezoek aan Sukhothai alleen maar mooier. 

TIP – voor elke zone van het park betaal je 30 baht entree. Je kunt voor 150 Baht ook een ticket kopen waarmee je alles kan bezichtigen.

1. Vanwege de tempels

In de jaren tachtig zijn de tempels, met steun van Unesco, gerestaureerd. Sindsdien geeft het een prachtige indruk van hoe het Gouden Tijdperk er ooit uit heeft gezien. De Wat Mahahat is de grootste tempel binnen dit complex en heeft een unieke bouwstijl. Naast de Wat Mahahat vindt je nog meer bouwwerken binnen het Park. Onder andere de Wat Sra Sri, de Wat Chang Lom en de Wat Sri Sawai. Elk gebouwd in zijn eigen stijl. De stijl kan worden vergelijken met die van de Angkor Wat in Cambodja.

Sukhothai

Je komt hier helemaal tot rust.

New Sukhothai en Old Sukhothai

Als je hier heen komt moet je weten dat er eigenlijk twee opties zijn. Je hebt namelijk New Sukhothai en (Old) Sukhothai. In de buurt van het historische park zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden, maar de meeste reizigers hebben de neiging om te verblijven in het zogenaamde New Sukhothai. Dit is een nieuwere stad, zo’n 12 kilometer van het historische park.

TIP – hoewel de meeste mensen in New Sukhothai verblijven vonden wij het oude stadje velen malen leuker.

Andere bezienswaardigheden

Gelukkig heb je goede verbinding tussen het park met de ruïnes en de nieuwe stad. New Sukhothai is een kleine, leuke stad, die zeker niet overspoeld wordt door toeristen. Vanaf hier kun je ook Ramkhamhaeng National Park bezoeken, evenals de ruïnes van Si Satchanalai en Kamphaeng Phet. Deze zijn weliswaar niet zo uitgebreid gerenoveerd, maar nog steeds een bezoek waard.

De meeste van deze afgelegen plaatsen zijn vrij makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, maar voor uitstapjes naar Wat Thawet en Ramkhamhaeng National Park kun je beter een tour boeken.

Sukhothai
Sukhothai
Sukhothai

Hoe kom je er?

Er ligt een vliegveld in de buurt. Je kan vanaf Bangkok richting Sukhothai vliegen. Een enkeltje kost je zo’n €60 p.p.

Met de bus

Een goedkopere optie is de bus. Vanuit Bangkok kost je dit tussen de 200 en 450 Baht p.p. De reis duurt ongeveer zeven uur. Vanaf Chiang Mai ben je er in vijfenhalf uur en kost het je ongeveer 150 tot 250 Baht.

Online boeken

Sinds kort kun je je hele reis ook online plannen via 12GoAsia. Een super handige website waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken. Gebruik de onderstaanden zoekbox om de actuele prijzen en opties te bekijken.

Powered by 12Go Asia system

Beste reistijd

De maanden november tot en met maart is de beste reistijd voor heel Thailand. Dit is het droge seizoen en tevens het drukste seizoen. Je hebt in deze periode nauwelijks regen en aangename temperaturen. Nadeel is dat de prijzen wel heel hard stijgen.

Je kunt daarom ook kijken voor april tot en met juni. Dit zijn de meest ideale maanden voor het noorden (en de Golfkust). Het is de heetste periode in Thailand en ook vrij droog. Temperaturen stijgen boven de 30 graden dus wees wel voorbereid op hitte.

Beste reistijd Sukhothai

Locatie Sukhothai

Wat wij vinden:
 • 9/10
  Azië Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

In het noorden van het land bevinden zich de ruïnes van de historische stad van Sukhothai. Dit park herbergt ruines van de stad Sukhothai wat vroeger de hoofdstad was van het Sukhothai Koninkrijk. Sukhothai betekent Rising of Happiness en kan gezien worden als de belangrijkste historische plaats van Thailand.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

2
 1. Yvonne

  Hoi!

  Ik zou graag van Sukhothai naar Bangkok reizen en de bus lijkt me dan het handigste, maar als ik kijk op de website van 12goasia dan geeft hij alleen een busroute aan met een overstap via Khon Kaen, terwijl van Bangkok naar Sukhothai er wel een directe busverbinding is.
  Via Khon Kaen lijkt me wel héél erg om, dus ik vroeg mij af of het ook mogelijk is om een directe bus te nemen van Sukhothai naar Bangkok? En kan dit ook een nachtbus zijn?
  Vliegen vind ik erg prijzig, maar misschien hebben jullie nog andere voorstellen?

  Hoor het graag!

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Yvonne,

   er gaan wel bussen, maar wanneer en hoe laat deze gaan is niet duidelijk. Dit is bij je accommodatie in Sukhothai wel na te vragen, maar ik kan je er zo geen antwoord op geven. Als het goed is moeten we wel directe bussen zijn tussen Sukhothai en Bangkok die er zo’n 7 tot 8 uur over doen. Wellicht is het een idee om een hotel te mailen en vragen of zijn wat meer info hebben?

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.