Of je Tibet nu bezoekt vanwege de cultuur, een actieve vakantie in de bergen of vanwege de natuur. Het is altijd verstandig om je goed voor te bereiden voor je reis. Het checken van de beste reistijd Tibet hoort ook bij de voorbereiding. Het is tenslotte zonde om het Potala-paleis te bezoeken in de stromende regen.

Beste reistijd Tibet

De beste reistijd Tibet verschilt met die van andere Aziatische landen. Dit heeft onder meer te maken met de hoogte waarop Tibet ligt. Lhasa ligt op 3.650 meter. Hierdoor hoef je ook geen temperaturen van 35 graden te verwachten. De beste reistijd Tibet is rond de zomermaanden van april tot en met oktober. In de maanden mei, juni, september en oktober zijn de temperatuur het meest aangenaam. Je hebt de minste kans op regen, het is warm en misschien nog wel belangrijker; een blauwe lucht en dus het beste uitzicht. Als je bergen gaat beklimmen is dit wel een belangrijke overweging.

TIP – de beste maanden om Tibet te bezoeken zijn april tot en met oktober

beste reistijd tibet

Seizoenen Tibet

De beste reistijd van Tibet heeft niet alleen te maken met het mooiste weer, maar ook met het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen. Je hebt in die seizoenen niet alleen verschil qua weer, maar ook qua drukte en prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of highlights. Bedenk daarom goed van te voren in welk seizoen je wilt reizen.

Hoogseizoen

Yamtrok Lake, Tibet ST
April t/m oktober

Dit zijn de warmste maanden in Tibet. Het warme weer maakt reizen, de eventuele trekkingen en het transport een stuk gemakkelijker. De prijzen zijn het hoogst, met een piek in juli en augustus. Op voorhand te boeken kan geen kwaad. Zeker op 1 mei en 1 oktober. Dit zijn nationale feestdagen.

Tussenseizoen

Mapam Yum Co Lake, TIbet ST
April en oktober

De maanden april en oktober horen eigenlijk al bij het hoogseizoen maar kunnen nog iets kouder zijn dan de andere maanden in het hoogseizoen. Het grootste voordeel is dat je in deze maanden minder regen hebt dan onze zomermaanden en dat de prijzen 20% lager zijn dan het ‘echte’ hoogseizoen.

Laagseizoen

Mount Everest, Nepal ST
December t/m februari

Er zijn maar weinig mensen die Tibet bezoeken in de winter, dus je zult de belangrijkste bezienswaardigheden grotendeels voor jezelf hebben. Hotel prijzen en een groot aantal toegangsbewijzen worden verlaagd met 50%. Houd er wel rekening mee dat, het koud kan zijn.

Het weer in Tibet

Tibet heeft een droog bergklimaat. Dit houdt in dat het in de winter behoorlijk koud kan zijn. Terwijl in Lhasa de temperatuur kan oplopen tot een graad of 30 zijn de nachten in de winter behoorlijk fris. In de zomer valt er wat meer regen maar is de temperatuur wat aangenamer. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer drukker is in Tibet.

Tibetaanse Winter

Tussen december en februari wordt het extreem koud in Tibet. Besneeuwde bergtoppen zijn heel erg mooi, maar de sneeuw zorgt er voor dat een groot deel van bergachtige landschap van Tibet ontoegankelijk is.

December

In december heb je meestal meestal droog, zonnig en koud weer. De temperaturen vallen ver onder het vriespunt ‘s nachts. Er zijn meestal niet veel mensen die een bezoek wagen aan Tibet in deze tijd, dus de prijzen dalen enorm.

Januari

Januari is meestal koud, maar droog en zonnig, met temperaturen die ‘s nachts net onder het vriespunt komen. Dit is echter ook de meest winderige maand waardoor het veel kouder lijkt. Reizen buiten de steden zit er niet in vanwege de barre weersomstandigheden, maar de prijzen zijn veel lager tijdens het winterseizoen en veel bezienswaardigheden heb je voor jezelf.

Februari

Het weer is erg koud en vaak  valt er sneeuw tijdens deze periode. Hierdoor is een groot deel van het land ontoegankelijk buiten de grote steden. Daarnaast geeft de Chinese regering vaak geen visum voor Tibet aan buitenlanders gedurende een periode van zes weken in deze tijd, vanwege het Tibetaanse Nieuwjaar.

Wat wij vinden:
 • Azië Expert
4.5

Samenvatting

Of je Tibet nu bezoekt vanwege de cultuur, een actieve vakantie in de bergen of vanwege de natuur. Het is altijd verstandig om je goed voor te bereiden voor je reis. Het checken van de beste reistijd Tibet hoort ook bij de voorbereiding. Het is tenslotte zonde om het Potala-paleis te bezoeken in de stromende regen.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

2
 1. yolande van loon

  visum voor tibet?
  Wij zouden graag volledig zelfstandig door Tibet reizen (per fiets) wat is de snelste en handigste manier om aan een visum te komen?
  dank
  yolande

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Yolanda,

   Tibet valt onder China. En die doen er een hoop aan om Tibet zo snel mogelijk om te vormen naar Chinese maatstaven. Dit alles betekent dat je voor een reis naar Tibet ten alle tijden een visum voor China nodig hebt. Als je die eenmaal hebt moet je een zogenaamd Tibet Travel Permit aanvragen. En uiteraard kun je deze alleen aanvragen bij een reisbureau in Tibet dat is erkend door China. Een zelfstandige reis door Tibet zit er dan ook niet in. Je mag Tibet alleen in met een gids en de juiste permit.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.