Het Ganden klooster is samen met het Sera klooster en het Drepung klooster één van de drie bekende gelug-kloosters in Tibet. Het klooster is in 1417 opgericht door Tsongkhapa op de top van de berg Wangbur, zo’n 3.800 meter hoog. Het was de eerste van de drie Gelug kloosters.

Ganden Klooster

Het klooster ligt op ongeveer 36 kilometer van Lhasa in een beschermd dal, de Kyi Chu vallei. Volgens de kenners wordt het Ganden klooster gezien als de bestuurlijke en politieke ‘hoofdkantoor’ van het gelug.

De volledige naam van het Ganden klooster is Ganden Namgyal Ling. Ganden betekent overigens ‘joyful’. Binnen in het klooster vindt je de Serdung. Deze bevat de tombe van Tsongkhapa, gemaakt van zilver en goud. Naast deze tombe zijn er nog twee belangrijke bezienswaardigheden in het klooster. De vergaderzaal Tsokchen en de Ngam Cho Khang, een kapel waar Tsongkhapa les heeft gegeven. Vanuit het Ganden Klooster heb je tevens een verbluffend uitzicht over de Kyi Chu vallei.

Ganden klooster

Bewoners van het klooster

Het klooster werd bewoont door zo’n 6.000 monniken. Het was daarmee qua bewoners iets kleiner dan het Sera klooster en het Drepung klooster. De veertiende en laatste Dalai Lama, Tenzin Gyatso heeft hier zijn laatste examen gemaakt in 1958. Dit was tevens een van de laatste gebeurtenissen.

In 1959 werd het klooster van Ganden voor een groot deel verwoest tijdens de opstanden in TibetChina bombardeerde het klooster en vernietigde daarmee één van de belangrijkste dingen in het klooster; het gemummificeerde lichaam van Tsongkhapa ging namelijk in vlammen op.

Vluchten

Door de vernietiging van het klooster werd de leer voortgezet in 1966 in Mundgod in India. In dit oord worden de eeuwenoude lessen voortgezet en het is het grootste oord voor Tibetaanse vluchtelingen. Naast het ‘nieuwe’ Ganden klooster is er ook een nieuwe vestiging van het Drepung klooster. In 1999 woonde er zo’n 13.000 Tibetanen verdeeld over 13 kampen.

Als het jet klooster vandaag bezoekt zie je naast reizigers en toeristen ook nog eens zo’n 400 monniken en pelgrims. Hou er rekening mee dat het in het hoogseizoen redelijk druk kan zijn.

Locatie Ganden Klooster

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Het Ganden klooster is samen met het Sera klooster en het Drepung klooster één van de drie bekende gelug-kloosters in Tibet. Het klooster is in 1417 opgericht door Tsongkhapa op de top van de berg Wangbur, zo’n 3.800 meter hoog. Het was de eerste van de drie Gelug kloosters.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.