Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Ganden klooster

Door: Sjoerd - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 november, 2019

Het Ganden klooster is samen met het Sera klooster en het Drepung klooster één van de drie bekende gelug-kloosters in Tibet. Het klooster is in 1417 opgericht door Tsongkhapa op de top van de berg Wangbur, zo’n 3.800 meter hoog. Het was de eerste van de drie Gelug kloosters.

Ganden Klooster

Het klooster ligt op ongeveer 36 kilometer van Lhasa in een beschermd dal, de Kyi Chu vallei. Volgens de kenners wordt het Ganden klooster gezien als de bestuurlijke en politieke ‘hoofdkantoor’ van het gelug. De volledige naam van het Ganden klooster is Ganden Namgyal Ling.

Vanuit het Ganden Klooster heb je tevens een verbluffend uitzicht over de Kyi Chu vallei.

Ganden betekent overigens ‘joyful’. Binnen in het klooster vindt je de Serdung. Deze bevat de tombe van Tsongkhapa, gemaakt van zilver en goud. Naast deze tombe zijn er nog twee belangrijke bezienswaardigheden in het klooster.

Ganden

Bewoners van het klooster

Het klooster werd bewoont door zo’n 6.000 monniken. Het was daarmee qua bewoners iets kleiner dan het Sera klooster en het Drepung klooster. De veertiende en laatste Dalai Lama, Tenzin Gyatso heeft hier zijn laatste examen gemaakt in 1958. Dit was tevens een van de laatste gebeurtenissen.

In 1959 werd het klooster van Ganden voor een groot deel verwoest tijdens de opstanden in Tibet. China bombardeerde het klooster en vernietigde daarmee één van de belangrijkste dingen in het klooster; het gemummificeerde lichaam van Tsongkhapa ging namelijk in vlammen op.

Verhuizen naar India

Door de vernietiging van het klooster werd de leer voortgezet in 1966 in Mundgod in India. In dit oord worden de eeuwenoude lessen voortgezet en het is het grootste oord voor Tibetaanse vluchtelingen.

Naast het ‘nieuwe’ Ganden klooster is er ook een nieuwe vestiging van het Drepung klooster. In 1999 woonde er zo’n 13.000 Tibetanen verdeeld over 13 kampen. Als het het klooster vandaag bezoekt zie je naast reizigers en toeristen ook nog eens zo’n 400 monniken en pelgrims.

Hou er rekening mee dat het in het hoogseizoen redelijk druk kan zijn.

Ganden

Locatie Ganden Klooster

Wat wij vinden:
  • 8/10
    Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Het Ganden klooster is samen met het Sera klooster en het Drepung klooster één van de drie bekende gelug-kloosters in Tibet. Het klooster is in 1417 opgericht door Tsongkhapa op de top van de berg Wangbur, zo’n 3.800 meter hoog. Het was de eerste van de drie Gelug kloosters.

Meer lezen over Tibet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder