Gyantse is met 60.000 inwoners de derde stad van Tibet en tevens een van de meest aangename. Het ligt in de Nyang Chu vallei en is vooral beroemd vanwege de Gyantse Kumbum, de grootste Chörten in Tibet. Dit is een prachtig klooster vol muurschilderingen. Je vindt de stad aan de bekende Friendship Highway die Lhasa met Kathmandu (Nepal) verbindt.

Gyantse

De stad ligt op 3.977 meter hoogte en daarmee iets hoger dan Lhasa. Dit is goed te merken mocht je bijvoorbeeld een trap oplopen in Gyantse. De stad is kleiner dan Lhasa en is tijdens de invasie van China gelukkig gespaard gebleven.

In het centrum van de stad ligt het fort van Gyantse, ook wel Gyantse Kumbum genoemd. Deze is gebouwd in de 9e eeuw door Pelkhortsen, een zoon van keizer Langdarma uit de Yarlung-dynastie. Dit fort werd in de 14e eeuw omgebouwd naar een Tibetaans klooster, het Palcho klooster. Het klooster heeft vier verdiepingen, 108 kapellen en duizenden muurschilderingen.

Gevechten

De stad is tevens bekend doordat er in 1904 heftige gevechten zijn geweest tussen de Britten en Tibetanen. Er werden kanonnen op het platform gebouwd om de Britten tegen te houden. Het schijnt dat er ongeveer 500 soldaten gehuisvest waren om deze te beschermen. Door de belegering wordt de stad ook wel de ‘Heldenstad’ genoemd.

De meeste mensen haasten zich door de stad om een glimp op te vangen van Gyantse Kumbum. De stad is echter meer dan alleen dit prachtige bouwwerk. Zeker net zo mooi is de skyline van de stad die tegen de berg aan ligt. Mocht je meer tijd hebben in Gyantse raden we aan om de minder bekende kloosters te bezoeken en de stad in te trekken om contact te leggen met locals of pelgrims. Je zult merken dat het een bijzondere stad is.

Locatie Gyantse

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.