De Jokhang tempel, ook wel de Tsuglhakhang of ‘House of the Lord’ is een boeddhistische tempel in Lhasa. Net als het Potala Paleis is de Jokhang tempel een bekende trekpleister in Lhasa. De tempel is gebouwd in het jaar 647 door de stichter van Lhasa, Songsten Gampo. Hij liet ook het Potala Paleis bouwen. De Jokhang tempel wordt gezien als het spirituele hart van Tibet.

Jokhang tempel

Een bijzondere legende kenmerkt het verhaal rondom de Jokhang tempel. Men zegt dat Songsten Gampo een ring in de lucht gooide om te bepalen waar de tempel gebouwd moest worden. Helaas voor Songsten Gampo kwam de ring in een meer terecht. Volgende de legende rees er een stoepa uit het meer. Een stoepa is een boeddhistisch bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Daarop werd het meer drooggelegd met uitzondering van het midden van het meer, wat tegenwoordig de vijver in de binnenplaats van de tempel is.

Een andere versie van het verhaal is dat de Jokhang tempel gebouwd werd om een boeddha beeld te bewaren. Dit beeld was naar Tibet gebracht door de Nepalese vrouw van Songsten Gampo. Echter, zijn andere vrouw, de Chinese Prinses Wencheng, bracht hier ook een beeld; de Jowa Sakyamuni. Aan dit beeld heeft de tempel zijn naam te danken. Jokhang betekent namelijk ‘Kapel van Jowa’.

De tempel is een belangrijk boeddhistisch bedevaartcentrum en je vindt er dan ook veel mensen in en rondom de tempel. Jokhang is niet geheel in Tibetaanse stijl gebouwd maar bevat ook invloeden uit IndonesiëNepal en de bekende Tang-dynastie. De tempel heeft vier verdiepingen en is de afgelopen eeuwen flink uitgebreid. Hij is dan ook niet moeilijk te missen omdat het midden in Lhasa ligt. Daarnaast staan er naast het dharma-wiel twee beroemde gouden standbeelden op het dak in de vorm van een hert.

Uiteraard staan er niet alleen op het dak mooie beelden. Binnen in het tempelcomplex vindt je onder andere standbeelden van Songtsen Gampo. Ook zijn er beelden van zijn twee bruiden, prinses Wencheng uit China en prinses Bhrikuti uit Nepal te vinden. De Jokhang tempel staat sinds 2000 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Locatie Jokhang tempel

Wat wij vinden:
  • 9/10
    Azië Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

De Jokhang tempel, ook wel de Tsuglhakhang of ‘House of the Lord’ is een boeddhistische tempel in Lhasa. Net als het Potala Paleis is de Jokhang tempel een bekende trekpleister in Lhasa. De tempel is gebouwd in het jaar 647 door de stichter van Lhasa, Songsten Gampo. Hij liet ook het Potala Paleis bouwen. De Jokhang tempel wordt gezien als het spirituele hart van Tibet.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.